counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Скільки мільярдів Януковича вдалося повернути в Україну


Переглядів: 1173


Скільки мільярдів Януковича вдалося повернути в Україну

Ще в травні цього року заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що екс-президент Віктор Янукович і його оточення вивели з державного бюджету близько $40 млрд. Чиновник уточнив, що тільки за 2,5 року був вкрадений приблизно річний бюджет всієї нашої країни. Однак у Генпрокуратурі наполягають, що рано здаватися, ще не вичерпані можливості повернути хоча б частину вкрадених активів.

«Рано говорити, що нами втрачено всі можливості для знаходження інших активів, вкрадених режимом Януковича», - додав Єнін.

В останньому інтерв'ю виданню Insider він заявив, що недавно в одній європейській країні були заарештовані півтонни золота, що належить оточенню побіжного Януковича. Більше того, за словами заступника генпрокурора, на сьогодні в різних юрисдикціях заарештовано активів оточення Януковича на суму в еквіваленті близько $200 млн.

Заступник генпрокурора уточнив, що всі рішення судів про конфіскацію грошей перебувають під грифом «секретно», так як деякі особи, якими займається ГПУ, є фігурантами кількох проваджень одночасно. Оприлюднення прізвищ може зашкодити поверненню інших грошей у бюджет країни.

Конфіскація $1,5 млрд «активів Януковича»

Прокуратурі вдалося конфіскувати перші мільярди з вкрадених Януковичем і його оточенням українських грошей. Так, 28 квітня 2017 року в Раді національної безпеки України повідомили, що державний «Ощадбанк» почав процедуру конфіскації коштів.

Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що рішення про конфіскацію ухвалив Краматорський міський суд Донецької області, опівночі 28 квітня закінчився термін подачі апеляції. За його даними, заблоковані на рахунках Януковича кошти зберігалися як у доларах, так і в цінних паперах. Луценко тоді уточнив, що до держбюджету було конфісковано $1,5 млрд «активів Януковича».

Заблоковані ці гроші були з кінця 2014 року. 18 листопада Держфінмоніторинг відзвітував, що виявив на території України рахунки, пов'язані з Януковичем, його родичами і підлеглими йому чиновниками. Сума виявилася на рахунках 44 компаній-нерезидентів, підконтрольних «сім'ї». Як зазначив заступник генпрокурора Єнін, $1,17 млрд були «живі гроші в американських доларах», ще кілька сот мільйонів гривень, а решта коштів -  непогашених облігації внутрішньої держпозики.

Кабмін ухвалив використовувати ці гроші на армію і підвищення обороноздатності, на це мали піти 25,86%: Нацгвардія отримувала 6% від надходжень, Міноборони - 5,5%, Державне космічне агентство - 4%, МВС - 4,3%, Мінекономрозвитку для нарощування оборонно-промислового комплексу - 3,45%, Держспецзв'язку - 1,7%, CБУ і ГСЧС - по 0,86% відповідно. Решта - 51,81% і 22,2% - мають бути спрямовані на «регіональний розвиток» і «фінансову підтримку сільськогосподарських товаровиробників» відповідно.

Знайдено нові «активи»

Генпрокурор Юрій Луценко раніше повідомляв, що в Латвії також були знайдені € 50 млн, які належать Януковичу. Вже ухвалено рішення Краматорського суду про повернення цих грошей в Україну.

«Пам'ятайте, 50 млн, які Латвія списала у свій бюджет, це останній транш, який не встигли завести з Латвії до Києва для викупу облігацій державної позики. Вони застрягли в Латвії після революції. За нашим українським документам були арештовані, але з огляду на на тривалі процедури міжнародної допомоги латиші не дочекалися конкретного рішення українського суду і списали ці 50 млн до себе в бюджет. Звертаю вашу увагу, що в рішенні Краматорського суду згадуються ці кошти. Таким чином, ми маємо тепер можливість у рамках міжнародної конвенції звернутися до Латвії з проханням повністю або частково повернути ці кошти в український державний бюджет», - розповів Луценко.

Раніше в ГПУ відзначали, що ці гроші належали колишньому віце-прем'єру Сергію Арбузову. Однак невідомо, чи просувається ця справа зараз.

Вдалося також повернути більше $560 тисяч, які були виведені за кордон Міністерством юстиції України за часів президентства Януковича. Виведені гроші зберігалися на гарантійному рахунку однієї американської фірми. 16 червня 2017 року гроші повернулися на рахунок Мін'юсту. Як зазначив заступник генпрокурора Єнін, для повернення грошей співробітники ГПУ кілька місяців спілкувалися з представниками американської компанії і переконали їх співпрацювати з Україною.

Єнін раніше також уточнював, що виведенням грошей з України за кордон займалося злочинне угруповання, очолюване Януковичем. Він об'єднав 7 груп впливу. Зокрема, одна група діяла під прикриттям бізнесмена Сергія Курченка і екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Водночас залишається недоторканим цілий пласт справ, що стосуються майна і компаній, які до цього часу належать чиновникам-втікачам - Януковичу, Азарову, Клименку та іншим.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,44087219238281-/ /-pc-/
Top