counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Дмитро Марунич
Дмитро Марунич

Потрібно вирішувати питання з купівлею вугілля на тимчасово окупованих територіях


Стратегії з енергобезпеки важливі, але наразі потрібно терміново шукати гроші на газ і вугілля, а також вирішувати питання з можливістю купівлі вугілля на тимчасово окупованих територіях. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив експерт енергетичного ринку, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«Усі ці стратегії ні до чого. Усі ці стратегії писалися, але їх ніхто не виконував. Потрібно шукати гроші для оплати вугілля і газу. І потрібно шукати можливість політичного рішення збільшення закупівель на неконтрольованих територіях, тому що інакше Україна зіткнеться з безліччю логістичних та економічних проблем. Стратегія для цього, може, й була б корисна, але зараз немає часу для цього. Треба приймати в короткі терміни рішення для пошуку коштів. З'явилася інформація, що «Нафтогаз» розраховує на залучення кредиту ЄБРР, але це дасть можливість купити тільки 1,2 мільярда кубів газу, а потрібно близько шести», - розповів експерт.

За словами Марунича, на закупівлю вугілля не вистачає близько 300 мільйонів доларів. На опалювальний сезон залежно від температурних режимів потрібно від 5 до 10 мільйонів тонн.

«Я не знаю, хто може профінансувати такого роду закупівлі. Питання ще в тарифі на електроенергію, яка виробляється теплоелектростанціями. Яким буде тариф, яка буде вугільна складова в цьому тарифі. Міністерство енергетики наполегливо апелює до того, що ціна повинна бути 1100 гривень за тонну вугілля. Але такого дешевого вугілля немає. Тому я й кажу про важливість збільшення закупівель у «ДНР». Так от там це вугілля можна купити за цю ціну, яка і була запланована у вугільному балансі. Якщо купувати у «ДНР», то це б частково вирішувало проблему», - розповів експерт енергетичного ринку.

Марунич стверджує, що потрібно політичне рішення для таких поставок. Крім того, на окупованих територіях знищені залізничні колії, які треба відновити в найкоротший час.

«Зрозуміло, що будуть розмови про те, що Росія країна-агресор. Що стосується переговорів по газу. Те деякі звинуватили Демчишина (міністр енергетики, - авт.), що він дав задню на ціни, і що ціна повинна бути по 205 доларів на західному кордоні. Але таких цін немає. До речі, в плані Міненергетики стоїть цифра 280 доларів. Це ціна, за якою «Нафтогаз» планує закуповувати газ для підготовки опалювального сезону. У Словенії купувати будемо за 250 доларів. Треба просто шукати гроші. Не бачу підстав, щоб «Газпром» продавав газ дешевше, ніж по 247 доларів. Це не ринкова ціна», - розповів експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 27



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів


/-0,59570097923279-/ /-pc-/
Top