counter
Стрічка новин
Вибрати все
8 Травня
7 Травня
Всі новини...

Олександр Готін
Олександр Готін

Контрабанда - це не правове, а економічне явище


Зростання кількості затриманого контрабандного товару і викритих зловмисників не змінюють стан правопорядку в державі. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив адвокат, кандидат юридичних наук Олександр Готін.

За його словами, причина цього досить проста - боротьба з контрабандою йде на рівні кінцевих наслідків, а не на рівні причин даного суспільно-шкідливого явища.

«Тому кожен вилучений контрабандний вантаж сприймають ліше як ризикові витрати нелегального бізнесу, однак зовсім не як важіль локалізації та ліквідації цього явища», - зазначив Готін.

Він також наголосив: слід враховувати, що контрабанда - не стільки правове, скільки економічне явище і її витоки криються в дисбалансі процесів суспільного виробництва і споживання товарів, робіт, послуг; в штучних коливаннях національної валюти; в розбалансованості механізму адміністрування митних платежів; в забюрократизованій системі органів митної служби; корупції тощо.

«Саме тому налагодження економіко-правових механізмів господарювання в країні є запорукою ефективної протидії контрабанді. Підтвердженням цієї тези є той факт, що держава, розуміючи саме економічну природу контрабанди товарів, свого часу перестала зараховувати це явище до числа кримінально караних діянь і відмовилася від переслідування винних у контрабанді осіб за допомогою Кримінального кодексу України», - зауважив експерт.

Він висловив упевненість, що акцент у системі заходів боротьби з контрабандою мають змістити з репресивно-каральних на економічні важелі. Саме економічний блок уряду, створюючи цивілізовані економіко-правові правила господарювання, має більше шансів ефективно протидіяти проявам контрабанди, ніж голови областей і силовики.

«Для ілюстрації, основна причина контрабандного ввезення товарів - брак змоги національних виробників задовольнити попит українського споживача в товарах і запропонувати товари в бажаному для споживачів співвідношенні параметрів якості - ціни. Тому нейтралізація цього різновиду контрабанди вимагає, насамперед, створення економіко-фіскальних стимулів розвитку вітчизняного виробництва. Інший приклад - контрабанда товарів за межі України. У зв'язку з повальної неконкурентноздатністю вітчизняних товарів на європейському та світовому ринках значну частину експорту з України становлять сировина, напівфабрикати та товари первинної переробки. Нога в ногу з експортом крокує контрабанда сировини і напівфабрикатів, зокрема деревини, корисних копалин, продукції сільгосппризначення, напівфабрикатів гірничо-металургійного комплексу», - зазначив експерт.

За його словами, для країни значно вигідніше, якби ми експортувати не низькотехнологічну, а глибокої переробки, високотехнологічну та науково-інноваційну продукцію. Для цього доцільно створити сприятливе, адекватне потребам сьогодення економіко-правове середовище, щоб й іноземний, і вітчизняний бізнес були зацікавлені в розвитку промислового виробництва в Україні.

«Без кардинальних економічних реформ боротьба з контрабандою і надалі буде являти собою окозамилювання і джерело натхнення для популістів», - резюмував Готін.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 45



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Як правильно загадувати бажання, щоб вони збувалися
Існує величезна кількість ритуалів та змов на виконання бажання Але всі вони не дадуть жодного результату, якщ....
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
4 базові техніки управління своєю енергією: беремо життя під контроль
Рівень енергетики людини визначає його успіх у всіх сферах життя Той, хто вміє усвідомлено керувати своєю енер....
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
4 енергетичні практики, які допоможуть вам зарядитися силою та енергією
Біополь людини не є ізольованою частиною світу Всі ми пов'язані з світобудовою та Всесвітом, з її енергетичним....
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Як зберегти та накопичити енергію: 8 надійних способів
Сила нашого тіла та сила духу дуже тісно пов'язані Щоб залишатися продуктивними та активними, експерти радять ....
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 8 травня 2024 року
Не завжди Місяць несе позитивну енергетику Бувають дні, коли нам самим потрібно робити кроки для залучення щас....
більше матеріалів


/-0,91481018066406-/ /-pc-/
Top