counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Контрабанда наркотиків через українські кордони - ДФС мовчить


16 грудня цього року російською митницею на пункті пропуску «Нові Юрковичі» у громадянина України вилучили понад 100 кілограмів гашишу. Цей факт міг би бути пересічним і майже непомітним, тим більше що стався в іншій країні, якби не одне «але». Зазначений пункт пропуску є суміжним з українською «Сеньківкою». Таким чином, посадові особи Державної фіскальної служби безперешкодно випустили, а з огляду на те, що наша країна не є виробником цього виду наркотиків, - значить і впустили в Україну гашиш.

Випадок в Нових Юрковичах - тільки один з фактів, але він є показовим: через український кордон абсолютно вільно переміщаються наркотики в особливо великих розмірах. І, судячи з мовчання Державної фіскальної служби, нас хочуть переконати в тому, що нічого такого і не сталося.

У засобах масової інформації поспішили повідомити, що затриманий гашиш має мексиканське походження, оскільки на брикетах з наркотиками було маркування Chapo. Так, дійсно, «Ель Чапо» - прізвисько відомого мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана. Але сьогодні він сам, як і очолюваний ним наркокартель «Сіналоа», переживають, так би мовити, не найкращі часи. Хоакін Гусман був затриманий владою Мексики в 2015 році і зараз чекає у в'язниці екстрадиції в США. Тим часом деякі штати США легалізували вживання марихуани. Таким чином відбивши у наркокартелів частину напряму «бізнесу». Тому в «Сіналоа» переорієнтувалися на контрабанду в США інших видів наркотиків, таких як, наприклад, героїн і метамфетамін. З чим сьогодні продовжують боротися правоохоронці Мексики і США. Важливо тут те, що американський ринок як був, так і залишиться для мексиканських наркокартелів метою №1. Перш за все через свою платоспроможність. Тому не думаю, що мексиканці почали шукати ринки збуту так далеко - у Східній Європі. Тим більше що DEA (Drug Enforcement Agency) не розглядає картель «Сіналоа» як виробника і постачальника гашишу.

А ось, наприклад, марокканські виробники гашишу люблять різні «фірмові» клейма. Так, існують маркування: Audi, Cordoba, Messi, CR7 (торгова марка Кріштіану Роналду). Тому не буду стверджувати, але швидше за все марокканці "приліпили" ім'я відомого наркобарона на упаковки з гашишем як такий собі "маркетинговий" хід.
Те, що наркотики безперешкодно переміщаються територією України, говорить як мінімум про деградацію правоохоронної функції митниці. Адже гіпертрофія функції наповнення бюджету створює ілюзію комфорту, а «перевиконання» бюджету (переважно за рахунок девальвації гривні) робить картинку нібито ефективної роботи ДФС. Всі інші функції митниці, а особливо - правоохоронна, атрофовані повністю. У Департаменті боротьби з митними правопорушеннями ДФС, напевно, вже і не залишилося людей, які на власні очі бачили наркотики.

Крім того, робота з протидії контрабанді наркотиків дуже сильно залежить від рівня взаємодії з іншими правоохоронними органами.Зокрема з митницею суміжних держав.

Я розумію, що сьогодні політична обстановка дуже напружена, але це наркотики, і цю роботу хтось повинен робити! Це здоров'я нашої нації, насамперед наш генофонд! Хто сказав, що Україна - тільки країна транзиту? Адже ми не знаємо, скільки наркотиків потрапляє в Україну і залишається тут!

З урахуванням того, що «увійти» в Україну контрабандний вантаж міг тільки через західний кордон або через порти Одеси, поняття «Відкритого митного простору» для наркотрафіку набуває буквальний сенс. У повідомленні про затримання гашишу, до речі, згадувалося, що наркотики були виявлені з використанням службових собак. Я далекий від думки, що собаки використовувалися при контролі всіх легкових автомобілів в пункті пропуску. Швидше за все російські митники володіли попередньою інформацією. Чому такою інформацією не володіли українські митники - питання!

Про використання службових собак я навіть не говорю - цей напрям у такому ж занепаді, як і вся правоохоронна складова в цілому. Де ці 300 кінологічних команд, які були в 2012 році? Я знаю, що залишилося ще багато професіоналів-кінологів, які працюють суто на ентузіазмі, без будь-якої підтримки з боку керівництва Фіскальної служби. Зате в Хмельницькому тепер є Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації. Щоправда, про ефективність роботи кінологічного напряму ДФС ніхто не говорить, оскільки, швидше за все, у керівництва фіскальної служби діаметрально протилежні завдання. А щоб народ не обурювався, кинули «кістку» - новорічний корпоратив на тисячу людей. На це і кошти знайшлися! А на форму для інспекторського складу та кінологічні команди - міністр фінансів такий-сякий не дає.

Попри повідомлення про затримання наркотиків Фіскальна служба вважала за краще відмовчатися. Як мінімум треба було внести інформацію до Єдиного реєстру кримінальних проваджень і провести службове розслідування, щоб з'ясувати, яким чином наркотики потрапили в країну і покинули її. І найголовніше - перевірити причетність посадових осіб митниці: хто допустив цю ситуацію і з яких причин.

Тому що ситуація дуже підозріла - чоловік 60-ти років вирішив ні з того ні з сього начинити свій автомобіль гашишем і навмання, без будь-яких «домовленостей», рвонути через кордон. Втім, Державна фіскальна служба своїм мовчанням вже досить красномовно показала своє ставлення як до проблеми боротьби з наркотрафіком через нашу країну, так і до здоров'я і благополуччя громадян України.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 279



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів


/-0,27982711791992-/ /-pc-/
Top