counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Владислав Старинець
Владислав Старинець

Списання 40% держборгу зможе стабілізувати платіжний баланс України


До кінця липня Україна не зможе розв’язати проблему реструктуризації держборгу з міжнародними кредиторами. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив економіст Владислав Старинець.

«Україні навряд чи вдасться досягти угоди з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу до 31 липня. Шанс домовитися з кредиторами з'явиться ближче до вересня, коли йтиметься про виплату нами півмільярда доларів. Ось до цього моменту, найімовірніше, вдасться домовитися з кредиторами про списання держборгу в розмірі 20%. Лише швидке і радикальне списання боргів дасть змогу країні хоч якось вилізти з економічної трясовини», — вважає експерт.

Економіст розповів, що найбільш прийнятним для України було б списання 40% держборгу, але кредитори навряд чи погодяться на такий обсяг.

«Україна домагається саме 40% списання боргу. Раніше розтягування нашого боргу на 15 років і зниження відсотків до 3% річних, в принципі, ситуацію стабілізації платіжного балансу вирішувало. Та оскільки показники першого півріччя досить темні, у зв'язку з цим Україна категорично наполягає на 40% списання боргу: тільки така цифра може більш-менш стабілізувати наш платіжний баланс. Український уряд живе «в режимі онлайн». Умовно кажучи, уряд дивиться на динаміку падіння промислового виробництва, яка виявилася, на жаль, набагато вищою; на прогнози падіння ВВП, які, найпевніше, будуть білчя 12%; дивиться на те, що зараз за субсидіями не вистачає ще близько 12 млрд гривень. Така сама сумна ситуація і з Фондом гарантування вкладів. Виходячи з цього, уряд і вибудовує свою політику», — зазначив Старинець.

Що стосується дефолту, то економіст впевнений, що влітку він нам точно не загрожує. Він буде можливим ближче до осені.

«Якщо уряд не домовиться з кредиторами і оголосить дефолт? По-перше, якщо ми оголосимо дефолт, ми прийдемо зрештою за грошима рано чи пізно до тих самих інвестиційних фондів Franklin TempletonInvestments, Black Rock тощо. По-друге, нашому корпоративному сектору, який винен понад 90 млрд доларів, теж потрібні будуть кредити. З низьким рейтингом країни в стані дефолту отримати ці гроші практично неможливо або під дуже високий відсоток. Це призведе до зростання банкрутств компаній, відповідно, потрібно буде більше допомоги з безробіття. Збільшиться кількість банків-банкрутів. А якщо банк-банкрут, то кредит, який ви брали на 25 років, ви зобов'язані будете погасити Фонду гарантування внесків не за 25 років, а за 2 роки. Тобто все це матиме суттєві наслідки для людей», — пояснив експерт.

Старинець наголосив, що неоднозначною залишається ситуація з російським боргом, який ми повинні оплатити в грудні.

«Якщо не заплатимо — це дефолт або суди. А ще ми в односторонньому порядку можемо визнати борг приватним і реструктуризувати. Який варіант обере Україна, поки ніхто не знає», — підсумував економіст.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 29



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів


/-0,28965091705322-/ /-pc-/
Top