counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко

Національна поліція — це лише новий фасад, суть не змінюється


Реформування патрульної служби умовне, а законного механізму звільнення старих співробітників немає. Про це в коментарі «Аналітичній Службі Новин» розповів експерт, директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

За його словами, здебільшого національну поліцію повинні складати патрульна служба та дільничні.

«Ека Згуладзе передбачає спиратися на американський і грузинський досвід, вважає, що патрульну службу можна поєднати з вулицею, але насправді не можна — це повністю окрема частина. Працювати, як дільничні, патрульна служба не має права. Не має права заходити в будинки, якщо не скоєно злочин. Якщо патрульна служба ходитиме розмовляти, то втратить свій головний об'єкт — вулицю», — сказав пан Мартиненко.  

За його словами, ситуація з реформуванням національної поліції неоднозначна. Те, що пропонує перший заступник голови МВС Ека Згуладзе і американці через неї, — це новий фасад, суть не змінюється, повноваження не розширюються. Олег Мартиненко розповів, що й набір в нову поліцію людей за конкурсом (усіх бажаючих) — не нововведення. Раніше в міліцію теж набирали людей з вулиці, вони просто проходили процедуру спецперевірки. Їх перевіряли на кримінальний андеграунд і щодо зв'язків, які могли б їх дискримінувати.  

Олег Мартиненко розповів, що всі фахівці-поліцеоністи відмовляли Еку Згуладзе від ідеї перекласти функції дільничних на нову патрульну службу.   «У США, до речі, зробили навпаки. Раніше виокремили спеціальних співробітників, які ходять по домівках, ще тоді вони скопіювали радянського дільничного, а ми вбиваємо всю цю систему», — зазначив експерт.  

Олег Мартиненко розповів, що в реформуванні поліції однозначний плюс — розформування ДАІ, адже дорожня служба як така існує у небагатьох країнах.  

«Тепер інспектори будуть виконувати більш мобільні обов'язки. Весь генералітет ДАІ ліквідують, а саме він сотав гроші з наших громадян через інспекторів. Інспектори повинні були приносити наверх певну суму. Щоб у новій патрульній службі не було корупції, треба просто перейти на безготівковий розрахунок. Штрафи оплачувати карткою через термінали або взагалі за штрафними квитанціями», — сказав директор Центру досліджень правоохоронної діяльності.  

Олег Мартиненко розповів, що в Данії, наприклад, штрафи взагалі виписують цивільні люди. Вони просто знімають показання світлофора, хто проїхав на червоне світло. Тому штрафують навіть поліцейських. Експерт вважає, що реформи в поліції йдуть недозволено повільно. Щоб їх прискорити, потрібна політична воля.  

«Президент то зайнятий, то йому не до реформування, він таки не розірветься. До цієї волі потрібно і постійне фінансування. Це не означає, що треба повернутися до установки: немає грошей, немає реформ. Зрозуміло, що цього року немає змоги надати МВС суперсуми для суперреформ. Фінансування має бути розписано за роками, нехай невеликі суми, але вони повинні надходити системно», — висловив свою думку пан Мартиненко.  

За його словами, американські інструктори, які навчатимуть українців, нітрохи не краще наших, вони просто «модна фішка». Їх секрет полягає у тому, що вони читають свіжіші теми — на кшталт «злочин на ґрунті ненависті» або «взаємодія з суспільством». Мартиненко вважає, що і в нас знайдуться викладачі, здатні читати такі дисципліни.

«З приводу спецназу — ні техніка, ні тактика за кордоном зовсім не відрізняються. І беркут, і грифон, і сокіл тренувалися за такою самою методикою, як і німці, й американці. Треба тільки, щоб у всіх підрозділів спецназу був один керівник. А так специфіка діяльності усіх спецпідрозділів майже однакова» — вважає експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 31



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,28126192092896-/ /-pc-/
Top