counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Олександра Решмеділова
Олександра Решмеділова політолог

Реанімовані райради в Києві - рятівна соломинка для місцевого самоврядування


Кияни чудово пам'ятають, що районні ради в столиці ліквідували восени 2010 року, проте в травні поточного року було прийнято рішення відновити райради в Києві. У четвер Київрада прийняла важливе рішення для столичного самоврядування, визначивши дату виборів депутатів райрад. Вони пройдуть навесні, 27 березня 2016 року.

Міськрада заново створила 10 районних рад, за кількістю районів міста. Тепер нас чекає мінімальна гранична чисельність депутатів - 40-50 депутатів, раніше було 46 і 54 відповідно. Кількість депутатів безпосередньо залежить від чисельності населення району, в Голосіївському, Подільському та Шевченківському районах буде по 40 народних обранців, в інших - по 50.

Вже визначена компетенція райрад, до неї належать питання освіти, охорони здоров'я, культури, містобудування та архітектури, проблеми у сфері ЖКГ, організація торгівлі тощо. Що стосується комунальної власності, то райради здійснюватимуть лише управління такими об'єктами відповідно до закону.

Навіщо в столиці хочуть відтворити райради, які були скасовані у 2010 році? Скептики лякають, що райради будуть "з'їдати" щорічно близько 60 мільйонів гривень. Хоча реально на відновлення десяти районних рад у Києві потрібно 37 мільйонів гривень на рік, що в десять разів менше фінансування «роздутих» апаратів десяти столичних адміністрацій. Прихильники ліквідації райрад теж нерідко посилалися на обтяжливість цих органів для бюджету. При цьому замовчували, що депутати райрад виконують свої обов'язки на громадських засадах.

Консенсус знайдений в одному, що владу районам таки потрібно повернути, в цьому аспекті суперечки майже не ведуться. Кияни повинні мати можливість достукатися зі своїми потребами в органи місцевої влади через своїх представників - депутатів. Зараз функцію райрад виконують самопроголошені Народні раді при РДА. Вони зародилися в розпал революції, коли незадоволені жителі оголосили про недовіру владі, а потім залишилися.

Районні депутати не повинні займатися політикою. Їхні інтереси повинні бути максимально приземленими, виходячи зі специфіки і проблем району. Люди не хочуть районних рад, сформованих виключно з політичних аксесуарів. Запускати чисту мажоритарку теж небезпечно, досвід 205 округу на Чернігівщині оголив як запалений нерв всі брудні технології, а особливо «гречкосійство». Раніше райради були малоефективні, оскільки виборці не могли впливати на них, цей механізм дуже важливо впровадити, прописавши в законодавстві.

Первинно планувалося, що вибори до райрад Києва повинні були проходити разом із виборами до Київради. Але в ході кулуарних домовленостей правляча більшість Київради проголосувала за відновлення райрад, тільки за умови перенесення дати виборів на 2016 рік.

Існування райрад дає широкі можливості активним громадянам спробувати свої сили на службі суспільству, це відмінний соціальний ліфт. Районні ради можуть дати українському суспільству управлінців-практиків, а не політиків-теоретиків. Кілька років такий кадровий резерв був зруйнований, і недарма експерти зараз все частіше говорять про кадровий голод існуючої влади.

У 90-х Київрада передала райрадам та їх виконавчим органам значні і реальні владні повноваження міського та районних комітетів компартії. Тим самим наділила столичні райради вагомими повноваженнями в різних сферах надання публічних послуг населенню, для цього їм передали у комунальну власність необхідні кошти - комунальні підприємства, ЖЕКи, школи, дитсадки, поліклініки, магазини, житлові будинки, техніку, обладнання. Все це працювало як годинник до пришестя Леоніда Черновецького, і було працездатним.

Зараз дуже багато говорять про децентралізацію і місцеве самоврядування, але як все це можливо, коли нашим комунальним майном, у тому числі землею, міським бюджетом, сформованим із сплачених нами податків, та іншими нашими ресурсами розпоряджаються люди, які не знають специфіки на місцях? Саме тому відновлення райрад у столиці - це реальний крок до самоврядування киян. Корисними також можуть бути приклади європейських столиць - Варшави, Парижа, Лондона.

 

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 27



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-1,5831508636475-/ /-pc-/
Top