counter
Стрічка новин
Вибрати все
4 Травня
3 Травня
2 Травня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

5 причин, через які Енергетична митниця повинна піти в минуле


Нещодавно вийшла досить цікава стаття в KyivPost, про те які можуть бути аргументи «за» і «проти» існування Енергетичної митниці. Її існування досі - питання, можна сказати, політичне. І з'являється на порядку денному з появою кожного нового керівника ДФС, як і під час нової хвилі «реформ» у митниці. Висловлю і свою думку щодо цього.

1. Згоден з Германом Таслицьким, що створення і лобіювання будь-яких «спеціалізацій» митниць (будь це товари енергетичної групи, квіти, автомобілі, меблі, ліки тощо) - це створення контролю над оформленням певної групи товарів. І цей «контроль» має корупціогенне забарвлення.

2. Аргумент, що Енергетична митниця була відтворена для ліквідації та недопущення корупційних схем з енергоносіями, виглядає більш ніж наївно. Будь-яка корупційна схема, рівня того ж Курченка, буде існувати при наявності тієї чи іншої політичної волі і буде процвітати при тій чи іншій правлячій верхівці. І ніякі окремі органи, нехай навіть з широкою компетенцією, їх не переможуть.

3. Енергетична митниця повинна існувати, бо це колектив професіоналів у митному оформленні енергоносіїв? Завжди виступав за професіоналізм, але нічого страшного не станеться, якщо ці професіонали працюватимуть в структурі інших митниць.

Тим більше контроль над роботою підлеглих буде більш ефективним, якщо керівництво перебуватиме в тому ж регіоні. Цікаво, скільки поїздок київські керівники Енергетичної митниці, які протягом року змінювалися неодноразово, зробили в той же Куп'янськ, Миколаїв, Іллічівськ, Сарни. Чи контроль із Києва зводиться до того, щоб збирати інформацію про планові надходження платежів?

4. Захисники Енергетичної митниці нав'язують громадськості міф про важливість та унікальність цієї митниці, посилаючись на те, що Енергетична митниця є бюджетоутворюючою і дає 25% надходжень до бюджету.

Питання: а в чому унікальність і що тут надприродного? Перепідпорядкували регіональні пости Києву, відновили централізацію митних платежів при оформленні імпорту енергоносіїв, які мають одну з найвищих податкових навантажень. Ось і весь секрет бюджетоутворюючих митниці.

Зауважу, що управління з Києва не допомагає виконувати Енергетичній митниці планові показники, встановлені Мінфіном.

5. Також одні аргументи «проти» з точки зору ведення зовнішньоекономічної діяльності. Це відлуння минулого - прив'язувати митне очищення певних груп товарів до певних місць оформлення. Ставити жорсткі прив'язки адміністративним шляхом - це просто неприпустимо.

Принцип свободи вибору місця оформлення повинен бути основоположним. Водночас не виключається можливість спеціалізації окремих підрозділів у структурі окремо взятої регіональної митниці.

Повторюся, що вибір місця оформлення повинен підкорятися транспортно-логістичній та фінансовій логіці. А ця логіка «проти» Енергетичної митниці.

Бізнесу доводиться підлаштовуватися:

1) під розташування постів Енергетичної митниці (які, крім Києва, розташовані тільки у 8 областях України);

2) підлаштовуватися під час роботи цих постів (які працюють зазвичай з 9:00 до 18:00, з вихідними «субота-неділя»);

3) у разі автоперевезень - у більшості постів немає своїх зон прибуття автотранспорту, і доводиться намотувати зайві сотні кілометрів лише для того, щоб оформити енергоносії в «обраних» місцях «обраними» митниками.

Хіба такі умови митного оформлення - це не минуле століття?!

Тому як підсумок - моя позиція на міркування в статті KyivPost щодо Енергетичної митниці: Ukraine's energy customs must finally disappear.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 3288



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Прикмети та забобони про кішок
Прикмети та забобони про кішок
Кішки завжди вважалися хранителями домашнього вогнища Кажуть, там, де є кішка, є добро та кохання
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
4 травня о 3:41 розпочнеться 26-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл попередила, що 4 травня буде найбільш вдалим періодом, у багатьох сферах життя очікуються....
Гороскоп від Павла Глоби на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба у гороскопі на 4 травня 2024 року звертає увагу на потенційні зміни в особистих відносинах для дея....
Гороскоп на 4 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 4 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Ранок 4 травня обіцяє бути цікавим та сприятливим для багатьох представників знаків зодіаку За словами Тамари ....
більше матеріалів


/-0,32074999809265-/ /-pc-/
Top