counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Наталія Кацер-Бучковська
Наталія Кацер-Бучковська

«Турецький потік» посилюватиме залежність Європейського союзу від одного постачальника - Росії


Україна має докласти максимум зусиль для того, щоб газотранспортна система (ГТС) не втратила своє стратегічне значення. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила голова підкомітету з питань стійкого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, народний депутат Наталія Кацер-Бучковська.

«Газотранспортна система є особливо важливим стратегічним об'єктом для України, оскільки вона не лише забезпечує фінансовими надходженнями бюджет, а й виконує роль ефективного дипломатичного інструменту в переговорному процесі як з Європейським союзом, так і з Російською Федерацією. Саме тому Україна має докласти максимум політичних зусиль для того, щоб ГТС не втратила свою стратегічну вагу і продовжила залишатися невід'ємною складовою системи транспортування газу до ЄС. Українська ГТС тісно пов'язана із системами таких сусідніх країн, як Росія, Білорусь, Польща, Молдова, Румунія, Угорщина, Словаччина, і через них інтегрована в загальноєвропейську газову мережу. Без перебільшення можна сказати, що ГТС України є мостом між газодобувними регіонами Росії та Середньої Азії і споживачами газу в країнах Європи», - акцентувала вона.

Очевидним є той факт, стверджує Кацер-Бучковська, що побудова інших шляхів для транспортування газу зменшує значення і знижує фінансову привабливість країн - транзитерів російського газу: України, Словаччини та Польщі.

«Проте головна загроза обхідних газопроводів полягає в тому, що європейські покупці поки що не мають можливості самостійно обирати зручні для них маршрути доставки російського газу. Річ у тім, що зараз половина Європи охоплена інтегрованим і вільним ринком газу, а інша половина Європи - внаслідок «холодної війни» - пов'язана трубопроводом з Росією. Таким чином у цій ситуації ініційовані Російською Федерацією газотранспортні обхідні шляхи («Південний потік», або «Турецький потік») посилюватимуть залежність Європейського союзу від одного постачальника - Росії, що суперечить ідеї диверсифікації наведеної в Європейській стратегії енергетичної безпеки», - наголошує парламентарій.

Вона зазначила, що заяви Росії і Туреччини щодо відновлення проекту газопроводу «Турецький потік» викликають занепокоєння в політичних колах Євросоюзу: «Представники ЄС побоюються, що «Турецький потік» дозволить обійти Україну як транзитний маршрут для постачання газу до Європи, збільшивши залежність від російського «Газпрому».

«Союз двох країн поки що є досить хитким, і в такій ситуації Москва і Анкара більше налаштовані на «обмін політичними заявами», ніж на реальну реалізацію проектів», - зауважила Кацер-Бучковська. Крім того, вона звернула увагу, що в сучасній політичній обстановці загроза для України з боку Росії є перманентною, і що ближчим буде закінчення терміну дії договору з Росією про транзит газу через територію України (він добігає кінця в 2019 році), то більше буде спроб Росії дестабілізувати ситуацію. «У даній ситуації потрібна підтримка наших партнерів з ЄС, з якими ми створюємо єдиний ринок. Оскільки для низки європейських партнерів, зокрема країн - транзитерів російського газу, це економічно і політично недоцільно», - резюмувала Кацер-Бучковська.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 1078



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
більше матеріалів


/-0,35403394699097-/ /-pc-/
Top