counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Валентин Землянський
Валентин Землянський

Реалізація «Турецького потоку» залежить від того, як не стільки Туреччина, скільки Росія домовлятиметься з Європою


Зараз розмови про будівництво «Турецького потоку» - це тільки розмови. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт з питань енергетики Валентин Землянський, коментуючи заяву президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, що Анкара готова негайно вжити необхідних заходів для реалізації проекту газопроводу «Турецький потік», яким російський газ поставлятиметься в ЄС в обхід України.

«Звичайно, будуть наслідки для України від Північного, Південного, а потім Турецького потоків. Масштаб цієї біди треба розуміти. І якщо проект «Турецький потік» буде реалізовуватися, почнеться будівництво, то у цього газопроводу буде не більше двох гілок, на які близько 15 мільярдів доларів потрібно Туреччині і ще стільки ж обійдеться гілка, спрямована на Європу. Але поки «Турецький потік» - це розмови. Жодних документів, які мають юридичні наслідки, немає. Завтра його починати будувати ніхто не буде. Потрібно узгодження з Європою. І все залежить від того, як не стільки Туреччина, скільки Росія домовлятиметься з Європою. Переговорний процес буде ще довгим», - пояснив він.

Землянський нагадав, що юридично оформлений сьогодні «Північний потік».

«Це більш серйозна проблема для України. Адже там є участь Європейських компаній. Протокол про наміри вже підписаний. Не виключено, що будівництво може початися раніше. Тим більше що Німеччина дуже зацікавлена ​​в реалізації цього проекту. Оскільки отримає можливість стати потужним газовим «хабом» у Центральній і Західній Європі», - акцентував він, додавши, що газ - це питання політичне і економіки тут практично немає.

Що стосується вітчизняної ГТС, то Землянський підкреслив, що Україна зайняла позицію про підвищення ціни на транзит, який повинен здійснюватися за європейським принципом вхід/вихід, а не за відстанню, як у контракті з «Газпромом», і коштувати повинен втричі дорожче.

«Така позиція не на користь України. Адже це для «Газпрому» потужний аргумент у відстоюванні необхідності будівництва другої черги «Північного потоку», необхідності позбавлення залежності від транзитних країн, створення прямих відносин із Німеччиною. Тому думаю, що Україні слід зайняти більш гнучку позицію з урахуванням Європи, європейських споживачів», - сказав він.

Крім того, прогнозуючи ймовірність чергового витка газових воєн на початок опалювального сезону і появу заяв, що нібито Україна несанкціоновано відбирає газ, Землянський сказав, що зараз для них немає підстави.

«Немає жодних посередників. Представники «Нафтогазу» перебувають на російських газовимірювальних станціях, так само, як представники «Газпрому» - на українських. І Європа активно моніторить ситуацію. Тому очікую конфліктних ситуацій. Єдина проблема, той обсяг газу, який НАК «Нафтогаз» планує закачати в підземні сховища, - нижче мінімуму. Зараз Україна накопичила близько 11 млрд кубів газу в сховищах. Планується до опалювального сезону довести запас палива до 14-14,5 мільярда кубометрів. А краще було б, щоб мінімальні обсяги становили 16 мільярдів», - акцентував він.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 353



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів


/-0,80785298347473-/ /-pc-/
Top