counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Нинішній парламент не буде сильно змінювати Конституцію


Депутати нинішньої Верховної Ради підтримають зміни до Конституції лише в частині децентралізації. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор компанії стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець.

«За Конституцією все дуже просто, на сьогоднішній день децентралізація не викликає ніяких питань і протиріч у депутатському середовищі. Все інше, скасування депутатської недоторканності і питання, які стосуються перерозподілу повноважень між президентом-урядом, не має великої підтримки. У мене є великі сумніви, що крім децентралізації щось може бути прийняте цим складом парламенту. Якщо розглядати цей парламент як перехідний (тобто будуть дострокові вибори), тоді це вже буде завдання нового парламенту - змінювати Конституцію», - розповів Березовець.

На думку експерта, побоювання, що децентралізація призведе до федералізації, абсолютно невиправдані. Березовець підкреслив, що в таких унітарних країнах, як Польща і Франція, вже провели децентралізацію. Пов'язувати децентралізацію і федералізацію, за словами експерта, можуть тільки люди, які не мають уявлення про суть цих понять.

«Нового в Конституції, що викликає протиріччя, але що я підтримую, так це право Президента розпускати місцеві органи влади. Коли будуть звільнені території Донбасу від сепаратистів і там знову проведуть вибори, то виборці, заражені вірусом сепаратизму, нікуди не дінуться. Так ось це робиться для того, щоб там ні в якого місцевого органу, приміром, Горлівки або Попасної, не було спокуси прийняти рішення типу «а давайте відновимо діяльність «ЛНР», «ДНР». Для цього у Президента з'являється право розпускати органи місцевого управління там, де є посягання на національну безпеку. Це єдиний момент, він не демократичний, але він необхідний в Конституції, щоб на період війни спростити вирішення питання, пов'язаних із нацбезпекою», - говорить Березовець.

Політолог упевнений, що території Донбасу та Криму вимагають перехідних положень Конституції і особливого порядку місцевого самоврядування на кілька років.

«Абсолютно логічно, що необхідно передбачити механізм зараз - до того, як території знову повернуть. Це, можливо, займе кілька років. Пройде час. Треба бути готовим, щоб не чекати і потім гарячково намагатися щось поміняти. Тобто Україна повинна готуватися заздалегідь, що з цими територіями робити, коли вони повернуться під наше крило», - підкреслив Березовець.

Розповів експерт і про те, хто такі префекти, і що їх два головних завдання - контроль за виконанням рішень центральних органів влади та контроль за використанням бюджетних коштів. За словами політолога, назва поки робоча, зараз шукають іншу, але суть залишиться тією ж. Зокрема зменшаться повноваження глав обласних адміністрацій і повинен буде здійснюватися нагляд.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 36



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів


/-0,30217599868774-/ /-pc-/
Top