counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Гліб Сегіда
Гліб Сегіда

Список легальних «обмінників» є, а що робити з нелегальними?


7 липня 2016 року Національний банк запустив на своєму сайті довідник небанківських фінансових установ, в яких здійснюється діяльність з обміну валюти. Крок, безумовно, позитивний. Але як бути зі створенням реєстру нелегальних «обмінників»?

Як повідомляють у НБУ, до 15 липня реєстр працюватиме в тестовому режимі, поповнюючись новими даними. Зараз у ньому присутня інформація про понад 2,1 тис. обмінних пунктів, з них близько 300 непрацюючих.

Пошук можна здійснювати за параметрами: адреса, регіон, назва пункту, дата видачі дозволу на роботу, стан (діючий, тимчасово не працюючий) і типу операцій (обмін валют, переказ грошей).

Нагадаємо, за даними НБУ на початок 2016 року в країні налічувалося менше 2 тис. «обмінників». На початок липня генеральні ліцензії НБУ, що дозволяють займатися валютно-обмінними операціями, є у 27 небанківських фінансових установ, з них майже половина отримала дозвіл уже  цього, 2016, року.

Як бачимо, обсяг легального ринку зростає і після послаблення валютних обмежень повинен збільшуватися. З іншого боку, за оцінками експертів, річний обіг «чорного» ринку валюти може досягати 30 млрд. дол. Якщо в 2012-13 НБУ давав статистику про річний обіг легального ринку в 35-40 млрд., то в 2015 році він зменшився вже до 3 млрд. Частина валюти просто пішла з країни, але більша - просто виявилася в «тіні».

Про обсяг реального ринку просто судити по майданчиках оголошень в Інтернеті - тільки на сайті Finance.ua постійно активні сотні заявок на купівлю-продаж валюти, деякі на суми в десятки і сотні тисяч доларів.

З кожної угоди такі міняйли мають близько 1% заробітку, тобто річний заробіток всього ринку може досягати 300 млн. дол. Так що ризик дійсно того вартий.

Але ризикують не лише ділки цього ринку, в першу чергу, ризикують самі клієнти.

У ЗМІ раз у раз з'являються повідомлення про те, як перед обміном у клієнта забирають гроші, або людині підсовуються фальшиві купюри, або замість купюр номіналом у 100 доларів у пачку підкладаються купюри в 1 долар.

Зрозуміло, що запуском у відкритому доступі реєстру легальних обмінних пунктів НБУ намагається вберегти українців від спілкування з нелегальними «обмінниками». Однак люди і так розуміли, до кого вони звертаються. Та й наявність листочка з ліцензією біля віконця не означає, що в ньому вам не запропонують придбати валюту без сплати 2% збору, без квитанції про операцію.

Таким чином, головне питання - а що робити з «чорним» ринком? Створити аналогічний реєстр? Цілком очевидно, що реєстр «білих обмінників» ніяк не допоможе вирішенню питання щодо легалізації ринку валюто-обмінних операцій.

Тут вже питання до правоохоронних органів, адже всім зрозуміло, що без відома «силовиків» міняйли на вулиці працювати не зможуть.

Можливо, НБУ слід більш «тісно» співпрацювати з МВС, СБУ та Прокуратурою в боротьбі з «чорним» валютним ринком?! Адже поки ми були свідками відомого рейду СБУ тільки після сюжету в ЗМІ, а ніяк не внаслідок їх взаємодії з Національним банком України.

В НБУ давно заявляють, що вони передають інформацію слідчим органам за злочинами з боку менеджменту і власників банків-банкрутів. Значить, більш активно взаємодіяти з правоохоронцями потрібно і по «чорному» валютному ринку, адже він підриває стабільність національної грошової одиниці, а це вже безпосередня відповідальність Нацбанку.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 41



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів


/-0,33412003517151-/ /-pc-/
Top