counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Що являє собою «чорна сотня» і чому вона досі не почала роботу?


Ще 8 червня 2016 року Кабінет Міністрів створив «чорну сотню», але елітний спецпідрозділ досі не розпочав роботу.

Що насправді являє собою «чорна сотня», розуміють далеко не всі. Проте на роботу таких мобільних груп покладено великі очікування. Тому хотілося б прояснити, як сьогодні на практиці справи у недавно створеного Міжвідомчого цільового центру при ДФС, а також спрогнозувати, коли ж мобільні групи боротьби з контрабандою реально почнуть роботу.

Вже зараз можна сказати, що не раніше ніж через 1-2 місяці.

Що відбувається сьогодні? Зараз є тільки Постанова уряду про організацію їхньої роботи, і, наскільки мені відомо, проводиться кадровий відбір до цих спецпідрозділів. З огляду на те, що грошове забезпечення члена мобільної групи стартує від 30 тис. грн (що в 10 разів більше зарплати рядового інспектора митниці), охочих потрапити в ці елітні підрозділи достатньо. Старший мобільної групи отримуватиме 40 тис. грн, а керівник Центру - 50 тис. грн.

Сумно в цій історії те, що додаткового фінансування на зарплати «чорносотенців» не виділено - все в межах чинного фонду оплати праці ДФС, а це означає, що зменшаться і так мізерні зарплати інших працівників цієї структури.

Якщо говорити про організацію роботи цих груп, то коротко це виглядатиме так: створюється Центр з цілодобовими змінами аналітичних груп по п'ять осіб (із ДФС - три людини, з Прикордонної та Національної поліції - по одній).

Аналітична група Центру проводить аналітично-пошукову роботу з метою виявлення ризикових операцій в зоні діяльності митниць ДФС, формує завдання-доручення мобільній групі (4 особи: з ДФС - дві, з Прикордонної та Національної поліції - по одній) і контролює його виконання.

Сама ж мобільна група отримує права входити в усі зони митного контролю, пункти пропуску, зупиняти транспортні засоби, приймати рішення щодо огляду/переогляду тощо.

Примітно, що старші мобільних груп, відповідно до Постанови КМУ, при виконанні доручень зобов'язані використовувати засоби фото-, відеофіксації на всіх етапах проведення заходів з виконання доручень Центру.

Центр отримує і забезпечує зберігання документів і відеоматеріалів з відпрацювання ризикових операцій, тому, за бажання, можна перевірити і проконтролювати, наскільки прозорою буде робота «чорних сотень».

Але найцікавіше запитання, коли ж чекати результату?

Скажу так: по-перше, у нас конкурси, тестування та інші кадрові кастинги зазвичай затягуються надовго.

У Постанові уряду про початок роботи чорних сотень чітких вказівок і дедлайну щодо початку роботи немає. А враховуючи, що, за моєю інформацією, цим обраним «супермитникам» робитимуть ще й начитку лекцій з основ митного законодавства, говорити про конкретні результати в найближчому часі не доводиться.

Крім того, давайте будемо чесними, зарплата проекту «чорних сотень» (якщо брати штатну чисельність, закладену в Постанові КМУ) складе майже 4 млн грн на місяць. Додайте до цього автомобілі, бензин, оплату готелів, добових тощо.

Тому, якщо в звітах ми почуємо, що за місяць роботи мобільні групи попередили несплати до державного бюджету податків на суму 5 млн грн, - це не результат.

При цьому треба розуміти, що надходження від перекриття «чорної», «сірої» та іншого кольору контрабанди (як любить оперувати нинішнє керівництво ДФС) мають об'єктивно прораховуватися, підтверджуватися документально, а не бути голослівно-порожніми.

Якщо стосовно порушення складено протокол, то економічний ефект від нього повинен хоча б підтверджуватися судовим рішенням, що набрало чинності.

А в компетентності майбутніх чорносотенців, наприклад, у їхніх навичках складання протоколів про порушення митних правил, є великі сумніви.

До речі, автопарк кандидатів у мобільні групи, які прибули на Львівську площу, може позмагатися з депутатським...

Загалом, чи повторить «чорна сотня» долю аналогічних міжвідомчих підрозділів, які вже, нагадаю, не раз створювалися на митниці для боротьби з контрабандою - такі як «Контрабанда-СТОП» у 2005 році, групи «Північ», «Захід» тощо, - можна буде зрозуміти вже восени. Як, втім, і те, чи вдасться повернути витрачені з держбюджету кошти на їх створення.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 305



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Все про енергетичних вампірів
Все про енергетичних вампірів
Прийнято вважати, що енергетичний вампір — це тяжкий, неприємний тип Він живиться енергією оточуючих, тероризу....
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
більше матеріалів


/-0,21570801734924-/ /-pc-/
Top