counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Ігор Курус
Ігор Курус

Політики змушують виборців приймати емоційні рішення


Найбільшою проблемою в Україні є недовіра до влади з боку суспільства. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив голова правління Українського центру прямої демократії Ігор Курус.

«Безвідповідальність «накрила» всі органи влади і місцевого самоврядування. За останні 25 років громадяни втратили довіру до основних інститутів держави, а електоральна демократія, під час якої громадяни нашої країни можуть позбутися безвідповідальних політиків, - не працює. Під час виборів політики за допомогою маніпуляційних піар-технологій залишають громадянину єдину опцію - делегувати у владу людей, яким виборець не зовсім довіряє, але вважає їх меншим злом», - розповів експерт.

Курус зазначив, що українська демократія ще не на тому етапі розвитку, коли громадянське суспільство, виборці, ЗМІ можуть забезпечити відповідальність політиків. Самі ж політики нехтують думкою українців і не піклуються про свою репутацію в проміжку між виборами.

«В Україні знищено поняття політичної репутації. Нинішні політики так само, як і попередні - не переймаються через свою репутацію. Їм байдуже, що про них думає виборець в період між виборами. Вони керуються політичною чи бізнесовою доцільністю і масово нехтують думкою громадян, розраховуючи виключно на законодавчі та піар-технології. Так, через постійну зміну виборчого законодавства, гречку і брехня політики змушують виборців приймати емоційні рішення і таким чином уникають політичної відповідальності. На моїй пам'яті було лише кілька випадків, коли політики, що розчарували виборців, були «покарані». Згадаймо Олександра Мороза, який вступив у більшість із «регіонами», що стало початком кінця його політичної діяльності. Віктор Ющенко поплатився за те, що не виконав обіцянок Майдану. Але це поодинокі випадки. Інші уникають такої відповідальності, змінюючи партійні бренди, залучаючи до виборчих списків популярних діячів, змінюючи виборчі системи тощо. У демократичних країнах політична відповідальність настає не тільки під час виборів. Там громадяни мають можливість достроково відкликати безвідповідальних мерів, депутатів, які не виконують своїх обіцянок, таким чином підвищуючи значимість репутації політика, а не передвиборчих технологій. Однак наші політики рухаються у протилежному напрямі. Скажімо, ініціативи Президента Порошенка щодо недоторканності депутатів призведуть до ще більшої «незалежності» депутатів від виборців, але повної залежності від бажання Президента і його Генпрокурора. Закон №3700 про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України», який було ухвалено 16 лютого цього року, дає можливість партії відкликати кандидатів у депутати вже після виборів. Недарма його назвали законом про «партійне рабство». Це ініціативи, які дозволяють депутатам не думати про політичну відповідальність, репутацію, але дають можливість Президенту та лідерам партій ефективно контролювати цих політиків. Ці ініціативи політично безвідповідальні, а їх ціною може бути побудова в Україні президентської чи партійної диктатури за прикладом Москви», - підсумував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 26



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Страхи, комплекси та фобії переслідують багатьох із нас, але вам абсолютно нема чого жити з цим Експерти в гал....
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
більше матеріалів


/-0,27878999710083-/ /-pc-/
Top