counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов

Звідки взялися рекордні надходження від української митниці?


У березні українська митниця перевиконала план надходжень на більш ніж 10 мільярдів гривень. Про це з гордістю заявили в керівництві ДФС. Заодно приписали собі й інші успіхи - у боротьбі з контрабандою, «наведенні порядку» у відомстві, а також «детінізації економіки».

Якщо про «безкомпромісну боротьбу з тіньовим сектором» можна довго знімати чергові «Зоряні війни», то в «боротьбі з контрабандою» треба спочатку хоча б розібратися з термінологією.

Так, до відома, з 2011 року, відповідно до Кримінального кодексу, предметами контрабанди є культурні цінності, отруйні, вибухові речовини, радіоактивні матеріали, зброя, а також наркотики, психотропні речовини, їхні аналоги або прекурсори.

Тому від самого початку проводити взаємозв'язок «боротьби з контрабандою» і «мільярдами» додаткових митних платежів - некоректно і непрофесійно. Так само, як неприпустимо маніпулювати цифрами і показниками.

Наприклад, проведемо аналіз перевиконання митних платежів у 1 кварталі 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У 1 кварталі 2016 року митниці справді зібрали майже 51 мільярд гривень. Це на 10 млрд (або на 25%) більше, ніж за такий же період 2015-го. Таким чином, 2016 року отримали на 10 млрд грн більше.

Які ж причини для такого ривка?! Вони - банальні. Почнемо з головної - це девальвація гривні (середній курс долара в 1 кварталі 2015 року був 21,8 грн, в 2016-го - 25,7 грн за долар). З огляду на те, що зовнішньоекономічні контракти укладаються переважно в доларах, а податки з імпорту розраховуються виходячи з поточного курсу, - в 2016 році 7,2 млрд бюджет отримав, а голова ДФС зарахував собі в актив завдяки девальвації гривні та курсовій різниці.

Девальвації (!), а не «детінізації», боротьбі з контрабандою, заниженням митної вартості тощо.

Решта «перевиконання» відбулася за рахунок зміни структури імпорту, появи товарів з більш високим податковим навантаженням, збільшення обсягів імпорту окремих товарів.

Наприклад, 840 мільйонів гривень було сплачено за імпорт природного газу, якого не було в 1 кварталі 2015-го; 338 млн - з імпорту тракторів (теж не імпортувалися 2015-го); 288 млн - це збільшення обсягів імпорту насіння соняшнику для посіву; 175 млн - збільшення обсягів імпорту твелів (ядерне паливо); 145 млн - засоби захисту рослин.

Якщо брати транспортні засоби, то додаткові 1,3 млрд грн були отримані тільки за рахунок збільшення кількості імпортованих автомобілів, в тому числі 200 мільйонів - це імпорт малолітражок (до 1500 см куб.), які взагалі не оформлялися минулого року. Ще мільярд був забезпечений за рахунок збільшення імпорту нафтопродуктів.

Можна ще років десять продовжувати запевняти громадськість, що це відбувається як наслідок перекриття схем Курченка, але правдоподібним виглядає взаємозв'язок з трендом падіння котирувань нафти.

Таким чином, якщо об'єктивно розібратися, то рекорди бюджету ніяк не пов'язані з «безкомпромісною боротьбою» голови ДФС із тіньовим сектором економіки. Це лише тенденції зовнішньоекономічної діяльності, які носять об'єктивний характер, «а король бо голий!».

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 22



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів


/-0,41979312896729-/ /-pc-/
Top