counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Андрій Єрмолаєв
Андрій Єрмолаєв

Саакашвілі може опинитися лише в ролі координатора і контролера


У призначенні Саакашвілі поганий безпосередньо метод затвердження на посаді, який може призвести до авторитаризму, а от призначення Жебрівського — помилка глави держави. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Андрій Єрмолаєв.

«Я б не складав призначення Саакашвілі і Жебрівського в один стосик, тому що призначення Саакашвілі — рішення нестандартне. Воно викликало багато оцінок. Я вважаю, що в самому по собі запрошенні іноземця з ім'ям нічого страшного немає. Навіть більше, такі прецеденти були в Кабміні. Я звернув увагу на інший момент. Нічого хорошого в такому підході — вночі, без консультацій з місцевими радами, з нестандартними за часом процедурами громадянства, — немає. Це створює підгрунтя для волюнтарних практик. Схвалювати таку політику глави держави — це фактично створювати шлях до авторитаризму», — зазначив політолог.

За словами експерта, населення Одеської області чекає від нового губернатора практичних результатів.

«Люди чекають вже не стільки призначень за принципом свій — чужий, а хоча б якихось якісних результатів. Але є ще один суттєвий момент. Саакашвілі, прийшовши в Одеську область, заявив, що він має намір працювати декілька років і в нього є програма, залучення інвесторів, проведення конкурсу на керівництво глав адміністрацій. Це все має яскравий вигляд, але якщо найближчим часом будуть ухвалені зміни до Конституції, пов'язані з реформою місцевого самоврядування та децентралізацією, то, найпевніше, і Саакашівлі, і всі, кого він призначить, отримають обмежений набір повноважень», — розповів Єрмолаєв.

За словами політолога, по суті справи, наобіцявши і піднявши хвилю, Саакашвілі може опинитися лише в ролі координатора і контролера, але не керівника всіх тих програм і заявок, які він зробив.

«Є варіант того, що одесити можуть бути ошуканими у цих обіцянках. Тут проблема і самого Президента, який йде на ці призначення і підтримує гучні заяви, і самого Саакашвілі, якому з жовтня-листопада доведеться пояснювати, на що він не має компетенції і що він не в змозі робити», — наголосив політолог.

Що стосується призначення на посаду голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, на думку експерта, Президент просто керувався особистими симпатіями і призначив з найближчого оточення, знайомих і друзів.

«Але в ситуації з Донецьком варто було б шукати фігуру, яку поважали б у регіоні, яка добре знає специфіку ситуації по обидві сторони лінії розмежування і яка не використовує риторику, притаманну нині радикалам коаліції. На жаль, Жебрівський відпочатку став говорити про блокаду. Мені здається, це призначення недалекоглядне. Багато з тих, хто приходив працювати і по лінії державної служби, і по лінії військовій, хто опинявся в зоні конфлікту і стикався з реальними проблемами людей (особливо жертвами конфлікту), суттєво змінювали свою позицію. І доля Кіхтенко, його погляди, говорять про те, що туди мають приходити люди без політичної заангажованості. А Жебрівський вкрай політично ангажований, він публічний політик, звик до публічних оцінок», — розповів Єрмолаєв.

Політолог упевнений, що цю посаду має обіймати людина, яка в змозі завоювати повагу людей, що живуть і на території, підконтрольній Україні,  і на тимчасово окупованих територіях «ДНР» і «ЛНР».

«Я не знаю, чи є у Президента плани щодо зміни голів обласних адміністрацій. Одеса та Донецьк — це виняткові випадки. У випадку з Одесою — там були розборки між різними групами впливу і просто виявилася порожня лава запасних. Порошенко ухвалив просте, яскраве рішення, призначивши туди фігуру, відому в Україні, з міфічним ореолом реформатора. Чи зможе колишній президент Грузії стати успішним головою облдержадміністрації — велике питання. І тому, що попереду реформи, і тому, що регіон досить складний», — зазначив експерт.

Що стосується Донецької області, то там зовсім інша ситуація, наголошує політолог.

«У Донецьку інша ситуація, багато з тих, хто приходив, зіткнулися з реаліями — корупцією, проблемами населення, із беззаконням, на жаль, наявністю з обох боків людей зі зброєю в руках. Вони обирали позицію якоїсь третьої сили — більш виваженої. Тут Президент пішов шляхом призначення своєї довіреної людини. Змінивши голову Донецької області, Порошенко зробив політичну помилку», — вважає Єрмолаєв.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 42



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Справжнє кохання — це щастя Не дарма про неї було написано безліч книг і знято безліч фільмів
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
більше матеріалів


/-0,25580906867981-/ /-pc-/
Top