counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Максим Гольдарб
Максим Гольдарб

Ціна газу для населення не повинна перевищувати 3-3.5 тисячі гривень за тисячу кубометрів


Ціна газу для населення не повинна перевищувати 3-3.5 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

 - Коли нам повідомили про те, що ціна життя збільшиться в цій країні щонайменше втричі (це для початку) - при тому, що фінансові можливості людей не те, що не збільшаться - вони навіть не зупиняться на місці, а впадуть, - ми вирішили для себе подивитися, що сталося насправді. Тобто, що трапилося таке і чому подорожчають і газ, і електроенергія, й вода: в чому ж проблема?

Наші фахівці подивилися, порахували. Ми відправляли інформаційні запити всім розпорядникам цієї інформації – передовсім монополіям, міністерствам, у НКРЕ. Відповідей або взагалі не отримували, хоч закон про доступ до публічної інформації вимагає, щоб нам їх надавали. Або отримували вкрай куці. Ми скористалися відкритими джерелами, знайшли ті основні моменти, якими можна було оперувати, щоб розуміти, що ж сталося з тарифами. І на підставі цього й провели своє дослідження, результати якого вже місяць як викладені на сайті «Публічного аудиту». Підкреслю: за цей час ніхто не спростував наші цифри. Більше того, ми отримали тисячі заходів на наш сайт, де люди - фахівці в цій галузі - казали, що ми праві.  

Основні моменти цього дослідження. По-перше, Україна видобуває власного газу близько 18 мільярдів кубометрів. Населення споживає газу 21 мільярд кубометрів. Але! До цієї цифри у нас великі претензії. І ось чому. Газовий план на 2015 рік формувався, ясна річ, у 2014-му, за колишніми нормативами. І цей план Володимир Гройсман, коли був віце-прем'єром з питань ЖКГ, вважав дещо завищеним. Мовляв, треба прибрати корупційну складову, -- у ці 21 мільярд кубів близько трьох мільярдів закладається, скажімо так, зі стелі. А потім, коли гроші вже отримані, вони кудись зникають у корупційних напрямках. Думаєте, цифру переглянули? Аж ніяк! Далі. Виходить так: споживання населення - десь 21 мільярд кубів, власний видобуток - приблизно 18-19 мільярдів кубометрів.

Якщо все ж таки переглянути цифру, виходить, що власного газу нам якраз вистачає для населення. Якщо не переглядати, потрібно десь знайти ще 2-3 мільярди кубометрів. Тобто, логічно було б український газ витрачати на населення, а імпортований - на комерційні цілі, для цих же самих виробничих монополій. Але цю логіку бачать не всі.

Далі, яка собівартість українського газу? Офіційними шляхами дізнатися цю цифру виявилося неможливо - це чомусь державна таємниця. Але свого часу пан Фудашкін - екс-заступник міністра фінансів і толковий фахівець - казав про те, що собівартість нашого газу не надто відрізняється від собівартості газу російського. Так ось, собівартість газу російського, з усіма їхніми податками на природні ресурси, доходить до 40 доларів за тисячу кубометрів. Далі - проста арифметика. Тоді чому наше населення має отримувати газ за 7.200 гривень?

Згоден, не треба продавати його людям за собівартістю - потрібно монтувати мережі, потрібно їх реанімувати, приводити виробництво в порядок, розширювати, модернізувати і т.д.. Але можна закласти розумний прибуток - і продавати небагатому населенню за невисокою ціною український газ. Його цілком вистачить. Не за 7.200 - нормальна ціна газу для населення не повинна перевищувати 3-3.5 тисячі гривень. Це з усіма доходами державних монополій. З податками і зборами. Така наша думка.

Друга цифра: у нас зараз у країні пропонують українцям платити за тепло майже так само, як платять на Крайній Півночі в Росії. Ну, дещо дешевше. І на це теж варто звернути увагу (ці цифри є в нашому дослідженні), адже температурний режим принципово різний, втрати тепла теж відрізняються. А ще дуже важлива тема нормативів втрат, які затверджуються місцевою владою. У деяких населених пунктах, наприклад, по воді міськради ухвалюють рішення 70%. А де ці 70% втрат? У людей в тарифах. Поки в цій сфері немає порядку, виставляти населенню такі нормативи щонайменше нечесно.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 18



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів


/-0,29050493240356-/ /-pc-/
Top