counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Лариса Вишинська
Лариса Вишинська член Спілки журналістів України

У нас нічого не зміниться?


Танці навколо відставки Арсенія Яценюка і якісного оновлення Кабінету міністрів, що застопорилися на етапі підкилимного розподілу портфелів (а значить, і майбутніх можливостей), судячи з усього, наближаються до свого логічного завершення. З одного боку, якщо депутати попрацюють украй конструктивно, у що не дуже віриться, і створять нову коаліцію, все з’ясуватися може вже сьогодні (завтра, післязавтра - та яка різниця?!). З іншого, що насправді важливіше, а що це дасть народу України, як то кажуть, у сухому залишку, якщо відкинути всі стогони про реформи і популістські заяви про роботу на благо суспільства?

Більшість експертів, які ризикують сьогодні висловлюватися щодо ситуації в Україні, мало не одностайні в думках, що кого б не призначили на посаду генпрокурора/прем'єр-міністра/міністра фінансів тощо, у країні нічого не зміниться. Даруйте, але чому у нас так відбувається? Чи не тому, що будь-хто, хто отримує серйозний портфель, перш за все використовує всі надані йому владою повноваження, щоб забезпечити собі безбідне життя. І кращі уми країни працюють не в напрямі реалізації реформ - у кращому випадку тільки позначено їхні напрями, а реформи пущено на самоплив. Навіть якщо - на догоду Європі - у нас і ухвалюються правильні в цілому закони, це зовсім не означає, що їх так само правильно хтось буде виконувати. Швидше за все, у нас буде створено - причому на державному рівні - декілька схем, які знову нагадають горезвісне прислів'я про дишло. Приклад? Так запросто! Чого варта лише система субсидій, якою хизувався уряд в цілому і Міністерство соцполітики зокрема. Це що, дійсно реальна допомога людям? В жодному разі! Це - механізм для перекачування державних грошей у засіки олігархів, які володіють в Україні енергетичним сектором.

А тепер - увага! - Банковою оприлюднено черговий попередній список «уряду Гройсмана». Це ж просто диво, а не список. Отже, першим віце-прем'єром може стати юрист Віталій Ковальчук - за умови, що «він не буде наділений реальними повноваженнями». Тобто черговий «весільний генерал»? Навіщо тоді? Міністром економіки може стати Борис Ложкін, вчитель російської мови та літератури за освітою, а в житті - один із найбільш впливових медіаменеджерів і мультимільйонер, або економіст Олександр Шлапак, який вже обіймав цю посаду в лютому-грудні 2014 року. Зрозуміло, що Ложкін - фігура краща, але він поки «сам відмовляється».

Крісло віце-прем'єра з гуманітарних питань пророкують соціальнику Павлові Розенку, який має технічну освіту (1993 року закінчив КПІ). А що у великій любові до української культури до цього часу не помічений, то це справа наживна. Євроінтеграцію планують віддати під крильце Іванни Климпуш-Цинцадзе - логопеда за першою освітою (друга - вже міжнародні відносини) і дочки відомого українського діяча в транспортній галузі Ореста Климпуша.

Багатостраждальний агропромисловий комплекс, який в Україні реально гроблять, а він нахабно чіпляється за життя, може очолити Тарас Кутовий, який має диплом Національної академії СБУ, датований 1997 роком, і Національного економічного університету, який він отримав за рік потому. Яким чином Тарасу Вікторовичу вдалося практично одночасно вчитися у таких серйозних вишах, це ще запитання. Що стосується портфеля, то є у його кар'єрі членство у Всеукраїнському громадському об'єднанні «Союз порятунку села». Може, щось і вийде...

Фактично ключове міністерство українського уряду - фінансів - знову хочуть віддати на відкуп іноземцеві, цього разу словаку Івану Міклошу, який у себе на батьківщині встиг попрацювати і міністром економіки, і міністром фінансів. Але біда в тому, що іноземний досвід у нас чомусь приживається вкрай повільно. Причини, чому так відбувається, - це окрема тема для серйозної розмови. Далі, з Мінінфраструктури, Мінекології і Міненергетики поки незрозуміло, МВС повинно залишитися за Арсеном Аваковим: мовляв, мало не єдиний, у чиїй галузі проведено реформу, а на те, що поліцію все частіше називають просто ще одним структурним підрозділом силового міністерства, вважають за краще просто не звертати уваги. До речі, втримати свої портфелі можуть і Павло Петренко (Міністерство юстиції) і Юрій Стець, відомий своїм нічогонеробленням. Останнє однозначно означає, що у нас як не було дієвої інформаційної політики на рівні держави, так і не буде. А це в умовах гібридної війни якось не комільфо.

Актор Євген Нищук, який уже був міністром культури в лютому-грудні 2014 року, ризикує повернутися на цю посаду. В керівники Міносвіти пророкують першого директора Українського центру оцінювання якості освіти Лілію Гриневич, яка зараз очолює профільний Комітет парламенту. Тут запитань немає: професіонал здав - професіонал прийняв. Мінсоцполітики може очолити нинішній заступник міського голови Вінниці Андрій Рева, який поки що займається соціальними питаннями на рівні одного міста. У всякому разі, людина хоча б розуміє, про що йдеться. Романа Насірова на його посаді може змінити Ніна Южаніна, поки що керівник профільного парламентського Комітету. А ось «родзинка» списку, як на мене, - пропозиція віддати одне з ключових у плані необхідності для громадян міністерство - охорони здоров'я - комп'ютерникові Дмитру Шимківу. Коли він займався сторінкою «Петиції» на сайті глави держави, це було ще зрозуміло (хоча, до речі, у нормальний, зручний для користувачів вигляд цю вкладку так і не привели, за темами петиції не розбили - вона так і залишається величезним звалищем, де все змішалося в одну велику електронну купу). Але МОЗ? Так-так, я пам'ятаю, що він - крутий фахівець Адміністрації Президента «з проведення адміністративних, соціальних і економічних реформ». Тільки ось запитання: з такими «реформами», як у нас, чи зможемо ми 2020 року провести другий всеукраїнський перепис населення чи нам уже просто не буде кого рахувати?!

 

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 25



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів


/-0,12899708747864-/ /-pc-/
Top