counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Людей треба привчити економити споживані ресурси


Поки населення не навчиться вести облік використаних енергоресурсів і жити в режимі економії, на нього чекають постійні проблеми зі сприйняттям високих тарифів. Адже там, де починається дотримання елементарних правил енергозбереження та економії, починається енергетична незалежність і політика дотримання всіх комунальних виплат. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Що стосується питання підвищення тарифів на газ і електроенергію, то трохи історії. Ось, наприклад, із газом історія виявилася такою. Коли газ був дешевим і лічильників майже ніде не було, норматив для населення становив 9 м3 на одну людину. Очевидно, що ці нормативи були завищеними. І це було одним із джерел збагачення для тих, хто заробляв на цьому, списуючи на населення таку кількість газу, а потім його продавали комерційним структурам, «наварюючи» величезні кошти. Коли почався підйом цін на газ, спочатку норматив скоротився до 6 м3, а пізніше - і до 3 м3. І коли скорочення досягло таких масштабів, з'явилися «газові» контори, які почали говорити про існування збитків. Мовляв, насправді люди споживають більше і людей це не стимулює встановлювати засоби обліку використаних енергоресурсів.
Це правда. Адже установка лічильника - досить дороге задоволення, тому люди часто не хочуть цього робити. Але після повторного підвищення до 6 кубометрів людям прийшли величезні рахунки за використаний газ. Тому уряд змушений був терміново зменшити цю «планку» споживання - до 4,4 м3. Однак люди продовжують споживати більше, ніж потрібно, а обліку як не було, так і немає. Питання насправді не в ціні і не в тарифах. Просто є така штука, як ведення обліку спожитого енергоносія. Тому поки що говорити про економність населення, яке має навчитися цьому, просто немає сенсу», - зазначив економічний експерт.

На думку Бориса Кушнірука, не менше показова історія зі споживанням електроенергії, де населення вдавалося до досить екстравагантних «способів», щоб не платити. «Що стосується електроенергії, то підвищення тарифів досить абсурдне. Діє схема, за якої для населення електрика дешевша, ніж для великих підприємств. Однак з точки зору економічної логіки має бути навпаки. Низька вартість електроенергії не спонукає людей до економії. Питання в тому, що люди повинні економити, що може статися тільки тоді, коли буде встановлено ​​реальну вартість на енергоносії. Тут показова ситуація з вартістю електроенергії в Україні і Туреччині. Наприклад, якщо у нас мінімальна ціна становить два центи США, то у турків - аж 75, що є надзвичайно неймовірним показником. Однак турки виробили цілу філософію, сповідуючи яку, навчилися економити на всьому, де складовою є споживання електроенергії», - зазначає економічний експерт.

На думку Бориса Кушнірука, підвищення тарифів на споживання енергоносіїв не викликатиме такого опору, адже головна причина полягає в нераціональному використанні отриманих ресурсів. «Чи викличе це протестні настрої? Чесно кажучи, не думаю. Народ буде і далі терпіти, хоча встановлена ​​у нас робоча система субсидування на оплату комунальних послуг трохи абсурдна. А це ніяк не стимулює людей оплачувати встановлені тарифи», - підкреслив експерт.

Економіст переконаний, що треба чесно говорити з людьми, щоб уникнути соціальних вибухів, спровокованих проблемами з виплатами за надані комунальні послуги. «Насправді для суспільства треба надати інструмент, який змусить людей привчатися економити споживані ресурси. Перш за все потрібно встановити необхідні прилади для виміру основних енергоносіїв: газу, води, електроенергії та тепла. Друге - потрібно реалізувати програму дешевого дострокового кредитування на тепломодернізацію як у багатоквартирних, так і в звичайних приватних будинках. Тобто потрібно не примушувати людей займатися всією цією діяльністю, а привчити їх до цього, реалізуючи всю необхідну програму розвитку відповідної інфраструктури», - резюмував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 34



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
більше матеріалів


/-0,14743304252625-/ /-pc-/
Top