counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

Пожежа на нафтобазі в Глевасі не повинна викликати здорожчання бензину


Незважаючи на серйозну пожежу на одній з нафтобаз компанії «БРСМ-Нафта», підстав для підвищення цін на бензин на АЗС інших мереж немає. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив директор спецпроектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, з одного боку, бензину на ринку наразі насправді достатрньо і ніякого заниження вартості зараз немає, а з іншого - згоріла не настільки велика кількість нафтопродуктів, щоб говорити про якісь проблеми у інших мереж. Тому якщо хтось надумає підвищувати ціну на бензин і звертати при цьому на пожежу у Василькові, це однозначно буде спекулятивним чинником.

Однак ситуація, що склалася зараз, не тільки навколо цієї нафтобази, але й інших інфраструктурних об'єктів, значно гірше, вважає Геннадій Рябцев, ніж здається на перший погляд. Особливо якщо звернути увагу на ступінь дотримання техніки безпеки практично на всіх без винятку вибухо- і пожежонебезпечних об'єктах. За його словами, зараз майже знищені всі системи безпеки, які залишалися на таких об'єктах з радянських часів. Тому ми, за словами Рябцева, фактично сидимо на пороховій діжці, адже таких об'єктів - не тільки за містом, а й у самому Києві - дуже багато.

«На жаль, держава, дезертирувавши з усіх сфер соціальної відповідальності, перестала приділяти увагу в тому числі і дотриманню правил техніки безпеки не лише на об'єктах забезпечення нафтопродуктами, але й на всіх небезпечних об'єктах. А люди, як завжди, виявилися заручниками ситуації, коли, посилаючись на брак коштів, скорочуються цілі підрозділи, які займалися забезпеченням безпеки. Свідчення тому - і пожежа під Києвом у чорнобильській зоні, і ці трагедії, які відбувалися останнім часом на об'єктах компанії «БРСМ-Нафта», - сказав Рябцев.

За словами експерта, головне зараз - не дати вогню можливості перекинутися на інші небезпечні об'єкти, яких у Київській області дуже багато: це і сусідні нафтобази, і та військова частина, яка там розташована.

«Не секрет, що саме в цьому районі було зосереджено достатньо велику кількість військової техніки і боєприпасів», - сказав він.

Однак, зазначає експерт, не варто зосереджуватися лише на дотриманні техніки безпеки, оскільки коріння проблеми - в існуванні тіньового ринку: схеми, про які говорилося ще в 2012 році, не тільки не ліквідовані - вони розцвіли і дають зараз свої результати. Гроші, отримані завдяки цим схемам, за словами експерта, продовжують надходити в офшори - замість того, щоб забезпечити українських споживачів якісними нафтопродуктами за прийнятною ціною, а державний бюджет - надходженнями від сплати податків і зборів. За словами Рябцева, проблема в тому, що в програмі діяльності Кабінету міністрів одним з пунктів записана заборона всіх перевірок суб'єктів господарювання не тільки на цей, але й на наступні роки.

«У нас чомусь вважається, що всі учасники ринку дотримуються умов цивілізованої конкуренції, і їх перевіряти непотрібно», - сказав Рябцев.

Це хибний, зазначає Геннадій Рябцев, шлях, оскільки в ст.42 Конституції України сказано, що зобов'язанням держави є дотримання безпеки та якості всіх продуктів, товарів і послуг, що реалізуються на території нашої країни.

«І ми зараз бачимо - по тій кількості паливних сурогатів, які є на ринку, і з тієї небезпеки, яку несуть інфраструктурні об'єкти, що така політика себе не виправдовує. Держава повинна виконувати свої конституційні зобов'язання. Зокрема, у дотриманні прав її громадян на безпечне життя і на користування безпечними послугами, на використання безпечних товарів і продукції», - зазначив Рябцев.

Тому, на думку експерта, цей мораторій потрібно скасовувати, запроваджуючи додаткові заходи контролю.

«Бажаючі перевіряти відповідні інфраструктурні об'єкти є, їм тільки потрібно надати для цього відповідні підтвердження повноважень. А держава має забезпечити цей процес не фінансово, а організаційно. Тоді й потенційна можливість таких неприємних подій, яка сталася 9 червня на нафтобазі «БРСМ-Нафта», стане мінімальною», - резюмував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 45



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,24442601203918-/ /-pc-/
Top