counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
30 Квітня
Всі новини...

Ярослав Макітра
Ярослав Макітра

Скоро може бути реалізовано запит на нові обличчя в політиці


Від нинішньої політичної кризи в Україні тактично можуть виграти абсолютно всі політичні сили, представлені в парламенті. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Ярослав Макітра.

«Звичайно, політична криза негативно впливає на економіку, бо неясність політичної ситуації безпосередньо впливає на бажання інвесторів вкладати в Україну. Але я б не перебільшував вплив нинішньої політичної кризи, адже негативніше впливає на економічний розвиток країни та сама корупція, скандали, пов'язані з цим, нездатність керівництва держави адекватно реагувати на ті проблеми, які є. Тому політична криза - наслідок небажання змінювати ці тенденції», - зазначив політичний експерт.

Ярослав Макітра також упевнений, що міжнародні організації продовжуватимуть роботу з Україною, незважаючи на політичну кризу, оскільки Захід не цікавлять якісь персоналії в політичному житті України. «Будуть, звичайно. І про це чітко сказано. Це було сказано політиками і спікерами МЗС усіх країн-партнерів. Вони говорять про одне - щоб була політична стабільність і план подальших кроків «на завтра». Також не пролунало жодних меседжів про те, що урядом має керувати конкретна людина. Має бути чітке виконання домовленостей. А деякі політики в Україні намагаються використовувати ці слова для свого збереження, мовляв, «якщо не буде нас - не буде співпраці». Наші західні партнери працюватимуть з усіма, хто буде контролювати процеси всередині України. І тому завданнями для влади є: а) контролювати ситуацію в економіці країни і в цілому і б) при владі мають бути прозахідні і проєвропейські політики. Це - дві вимоги від партнерів. А персоналії для Заходу ніколи не мали особливого значення», - сказав Макітра.

Також експерт прокоментував можливу відставку міністрів та уряду Яценюка і в якому форматі вона може відбутися.

«Зараз повністю оновити уряд, замінити Арсенія Яценюка і ключових членів його команди - складне завдання. Це може зробити Блок Петра Порошенка - взяти під контроль питання зміни уряду. Але більша частина «Народного фронту», яка опиниться під загрозою перевиборів, не захоче це робити. Тільки якщо всі домовленості буде узгоджено, тоді члени НФ планують зберегти своє місце і отримати підтримку Ляшка або Тимошенко, тоді б можна було б говорити про повну заміну уряду в нинішньому складі ВР. Це напевно не єдиний механізм. Будь-які зміни посад і міністрів або заміна всіх не зможуть розв’язати кризу, якщо вже підірвано авторитет прем'єра з боку всіх гравців, у тому числі і його партнерів по коаліції. Але суспільство теж чекатиме змін. Якщо все так і залишиться, то за кілька місяців уряд знову зіткнеться з проблемою, що буде брак голосів у ВР, оскільки основні політичні гравці почнуть орієнтуватися на думку виборців, розуміючи, що рано чи пізно, перевибори стануть неминучими», - зазначив експерт.

Він наголосив, що в тактичному плані всі політичні гравці можуть виграти від кризи, але врешті-решт це буде стратегічною поразкою всіх політсил.

«Насправді в цій кризі шанс виграти є у всіх. Ця перемога швидше буде тактичною, а не стратегічною. Якщо дивитися тактично, то може виграти Президент. При певних розкладах Порошенко може здобути контроль над Кабміном, що може бути й за нинішнього складу Верховної Ради, якщо БПП дістане підтримку частини НФ та інших партнерів по коаліції. У разі перевиборів БПП може набрати більше голосів у ВР при більшій кількості мажоритарних мандатів, якщо залишиться чинна виборча система. Так само тактично в цій кризі перемогу може здобути й Арсеній Яценюк, оскільки діючі політичні гравці не здатні запропонувати когось нового. Це дозволяє йому залишатися у своєму кріслі і грати у «свою гру». «Самопоміч», «Батьківщина» і Радикальна партія, вочевидь, мають шанс отримати більше і хочуть бути більше представленими у владі. Тобто на даному етапі у всіх є шанси тактично перемогти. Але якщо конфлікт триватиме, то це вплине на ситуацію в майбутньому. І дуже скоро буде реалізовано запит на нових людей, котрі ще не були при владі. І сам процес змін може стати досить болючим для всіх гравців українського політикуму», - вважає експерт.

Ярослав Макітра зауважив, що в багатьох країнах світу були і відбуваються такі процеси. Однак в будь-якій демократичній країні світу в умовах політичної кризи єдиним методом її вирішення стають дострокові парламентські вибори.

«Згадати якийсь подібний політичний випадок складно, адже їх дуже багато. Так трясло політикум у Словаччині після розвалу її федерації з Чехією, так було після зміни влади в усіх пострадянських республіках. Ця ситуація фактично є повторенням середини 90-х на просторі СНД. Думаю, що для порівняння з нинішнім станом України жоден досвід не підійде, але тенденції світового характеру стають досить зрозумілими. Проблема в тому, що якщо немає умов для виходу з кризи, в усіх нормальних країнах з демократичним способом правління є лише один вихід - перевибори. Тому не потрібно цього боятися в Україні», - резюмував політичний експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 29



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
більше матеріалів


/-0,33056712150574-/ /-pc-/
Top