counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
16 Квітня
Всі новини...

Олег Виноградов
Олег Виноградов експерт з питань медичної реформи

Як підібрати хорошого міністра


Все, що говорять і пишуть в інтернеті щодо кандидатур на пост голови МОЗу, правда. Але мене дивує навіть не те, що влада збирається віддати цю посаду колишньому регіоналу або одному з найбагатших кардіохірургів Європи, мене дивує підхід. Приходить розуміння, що такі посади, як пост міністра, найімовірніше, розподіляються за принципом «хто більше заплатить». І кожна з нинішніх кандидатур, і інша, яку буде запропоновано, неминуче повинна буде відвалити пару-трійку мільйонів за право покерувати галуззю з десятимільярдним річним бюджетом. Бо окупиться ж. Але про що це говорить?

Згадайте, ми за 25 років так і не навчилися голосувати на виборах за ідеології, ми голосуємо за прізвища лідерів. А лідери, створивши часом партії імені себе ж і прибравши з Верховної Ради мажоритарку, перетворили верховну владу України на акціонерне товариство на 450 акцій. У цьому весь корінь зла.

Хто голосує за відставки і призначення в КМУ? Правильно, акції. У кого контрольний пакет? Правильно, там, де 226 голосів. Не дуже-то ідейно? А коаліція і квоти для чого створювались? Кожен повинен отримати своє. Ось і підбираються претенденти на міністерські портфелі, які здатні оплатити послуги з голосування. Те, що такі люди жадібні і бездарні, без належного досвіду, а іноді і в галузі не працювали, і диплома не мають, це нікого не цікавить. Головна умова - бариші.

Про що говорить така позиція влади? Ця влада сама себе відчуває тимчасовими правителями. Їх не цікавить перспектива розвитку країни. Вони розуміють, що дорвалися до корита тимчасово і треба швидко й багато урвати. Те, що народ буде незадоволений і може вийти на третій Майдан, так це нічого страшного. У кого гроші? Вони привезуть на Майдан кашу, чай і ковбасу, поставлять свої сцени, підключать свої мікрофони й очолять натовп. Ну, можливо, якимось черговим олігархом пожертвують.

Є й інший бік медалі, альтернатива багатству і грошам. Це честь, слава і пам'ять народу. Багато країн пишаються такими правителями, а Україна поки ні. Згадаймо великих реформаторів Америки, увічнених народом навіть на національній валюті, або найвідомішого турецького державного діяча Мустафу Ататюрка, портрет якого навіть через 100 років є в кожному турецькому домі. Згадаймо і нашого сучасника, автора сінгапурського «економічного дива», прем'єр-міністра Лі Куан Ю. Чи не його, не без амбіцій, згадував у Раді наш Президент, призначаючи чергового генпрокурора?

Свита, звичайно, робить короля, але уявімо, що станеться, якщо свита вже розрахувалась за право наблизитись до корита. Мораль і мотив один: відбити бабки. Ось тоді-то і починають по-справжньому «робити» короля. Ні, не буде йому ніякої слави, честі й пам'яті народної, він - простий «дах». А жаль. Є ж у світі хоча б якийсь здоровий глузд.

І в призначенні нового міністра охорони здоров'я є здоровий глузд. Попередник не впорався. І перед ним не впорався, і перед тим - не впорався, і перед тим, і перед тим... Двадцять років не можемо знайти розумну людини, але всі розуміють, що в медицині потрібен порядний і чесний міністр-реформатор. Щоб він був професіоналом - не професор у кардіології або нейрохірургії, а професіоналом в галузі керування системою.

Зрозуміло, що за «бабки» і з політичних міркувань таку людину знайти не вийде, так оголосіть конкурс! Встановіть для кандидатів оціночну шкалу. Наприклад: за вищу медосвіту, за додаткову економічну, юридичну вищу, за стаж роботи, за досвід роботи завідувачем, головним лікарем або керівником управління. Додайте наявність кандидатської, докторської дисертації, можна ще патріотизм, досвід роботи в громадських організаціях - це зараз модний тренд, і відберіть тих, хто набере більше балів. А потім вимагайте стратегічний план розвитку галузі. У кого кращий, тому й портфель. Ось якось так треба підбирати міністра. У всякому разі, думаю, що Лі Куан Ю робив щось схоже, а інакше досягти «економічного дива» неможливо.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 24



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
Гороскопи на 18 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 18 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
18 квітня віщує день, насичений можливостями та викликами для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуєте приплив....
Як усунути негативні прив'язки за допомогою свічки
Як усунути негативні прив'язки за допомогою свічки
Токсичні стосунки не приведуть ні до чого хорошого, і для того, щоб захиститися від негативного впливу, важлив....
Енергетика людини: відмінності та особливості кожного типу
Енергетика людини: відмінності та особливості кожного типу
Кожна людина має певну енергетику Зрозумівши, до якого типу належить ваше енергетичне поле, ви зможете викорис....
Яким знакам зодіаку найчастіше не щастить у коханні
Яким знакам зодіаку найчастіше не щастить у коханні
Деякі Знаки Зодіаку власноруч знищують любов, а провиною всьому їх характерні особливості Гороскоп любові допо....
Токсичні психологічні прив'язки: як розірвати порочне коло залежності
Токсичні психологічні прив'язки: як розірвати порочне коло залежності
Токсичні прив'язки можуть з'явитися у кожної людини, але не завжди з ними легко справлятися У цьому вам можуть....
Як позбутися ревнощів
Як позбутися ревнощів
Рівність — сильне почуття, яке ковтає людину і приносить масу душевного болю Іноді недовіру до людини неможлив....
більше матеріалів


/-0,21518588066101-/ /-pc-/
Top