counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Євген Магда
Євген Магда

Не варто драматизувати ситуацію зі змінами до Основного закону


Зміни до регламенту, які ухвалили депутати Верховної Ради, - обґрунтований і цілком логічний крок. Таким чином можна відкласти голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації. Але механізм, як це було зроблено, - недосконалий. Те, що змінами до Конституції передує такий опір - цілком нормально, адже така реакція свідчить про демократичність, а не авторитарність країни. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив директор Центру суспільних відносин Євген Магда.

«Зміни до регламенту виглядають в цьому випадку логічними в тому, що це тактичний крок, який дозволяє Україні відкласти голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації. Звичайно, воно зроблено було не дуже естетично, але це через те, що ми перебуваємо в складній політичній ситуації. Думаю, зараз не до естетики. Ці регламентні зміни дозволяють розглядати будь-які конституційні зміни протягом наступних сесій Верховної Ради. Маються на увазі насамперед зміни в частині децентралізації. Тобто конституційний процес стає більш тривалим. Але зараз справа в іншому: наскільки зміни до Конституції можуть бути негативними для України? Я б ситуацію не драматизував», - розповів політолог.

Магда впевнений, що треба враховувати, що в цьому питанні є дві складові. Але головною проблемою є відсутність спільного бачення між усіма учасниками політичної боротьби.

«З одного боку - децентралізація, з іншого - боротьба за статус місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Представники влади стверджують, що ніякого особливого статусу немає, представники опозиції їм достатньо активно заперечують. Істина, як водиться, приблизно посередині. Але річ у тім, що найбільша загроза полягає в тому, що на сьогодні немає в української влади чіткого бачення того, як реалізовувати зусилля з урегулювання на Донбасі і повернення Криму. Немає чіткої загальної стратегії, немає чіткого спільного бачення. У нас політична боротьба піднімається в цій частині над національними інтересами. Тому нам доведеться, думаю, багато переосмислювати після сьогоднішнього візиту Петра Порошенка до Берліна, де він проводитиме переговори з Ангелою Меркель», - зазначив експерт.

Магда переконаний, що певний опір змінам до Конституції і неповне сприйняття в суспільстві цієї ініціативи є ознакою демократичності. А депутати, які виступають різко проти змін, хочуть підвищити свій рейтинг.
«Коли в суспільстві є повне сприйняття будь-якої ініціативи, то це суспільство зазвичай тоталітарне або авторитарне. З одного боку, подібна реакція показує, що у нас в країні все-таки демократія, а не диктатура. З іншого боку, частина політиків переслідує політичні інтереси і хоче як мінімум знизити президентський рейтинг і підвищити свій. Вони продовжують жити у форматі більш-менш постійних виборів. Зазвичай, цю тему піднімають активно партії непарламентські або ті, які мають зростаючий рейтинг. Тому вони і діють відповідним чином, намагаючись підкреслити необхідність збереження статус-кво, розриву Мінських домовленостей тощо», - резюмував політолог.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 27



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Камені-талісмани для людей різних професій: який мінерал допоможе вам у роботі
Натуральні мінерали мають виняткову силу Вони здатні посилити можливості людини та допомогти їй досягти успіху....
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Як оформити робоче місце за Знаком Зодіаку, щоб досягти успіху в кар'єрі
Добитися успіхів у кар'єрі здатний кожен представник зодіакального кола Візьміть на замітку корисні рекомендац....
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
1 Ви відчуваєте себе поряд з ним "як вдома"
10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
Місячний день сьогодні 24 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 24 квітня 2024 року
Місячна енергетика впливає на кожного з нас, тому важливо враховувати її настрій Астрологи допоможуть зорієнту....
більше матеріалів


/-0,29717898368835-/ /-pc-/
Top