counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Змінами в бюджеті виправити нічого вже не можна


Є багато речей, які були помилково закладені на початку реформування податкової системи. Саме тому бюджет-2016 збалансований неправильно, він не вирішує реальних проблем сприяння розвитку економіки з точки зору бізнесу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Питання щодо бюджету складніше. Це синтетичний документ, що відображає речі, які вже були зроблені. Наприклад, з одного боку, корисність цього бюджету полягає в декількох речах. По-перше, скоротили реальний дефіцит за статтями, які раніше потребували багато коштів. Це стосується НАК «Нафтогаз». Отже мова йде про важливий позитивний фактор цього бюджету. Далі: ми продовжили фінансову децентралізацію, і обсяг коштів, які залишаються в місцевих бюджетах, - це теж позитив. Але є речі, які вже закладені в саму помилкову систему, коли почали а-ля реформу податкової і скоротили ЄСВ до 22%. Але насправді це все не вирішує жодних проблем. Нарахування ЄСВ плюс податки на доходи фізичної особи великі, тому вони не вийдуть із тіні. Ми фактично створили величезну діру в бюджеті, точніше - у Пенсійному фонді, яку треба було закривати з бюджету. І, умовно кажучи, ви не можете виправити цю діру тому, що вона вже діє. Це самий негатив бюджету, він із цього боку неправильно збалансований, не вирішує реальних питань сприяння розвитку економіки з точки зору бізнесу, і виправити, просто щось змінивши в бюджеті, нічого вже не можна», - переконаний економіст.

Кушнірук вважає, що потрібно відступити на кілька кроків назад у проведенні реформи і робити абсолютно по-іншому.

«Ще один важливий недолік пов'язаний з тим, що в бюджеті, з одного боку, виділяються дуже значні кошти на комунальні субсидії, але при цьому немає коштів, щоб завершити установку приладів обліку. Вони потрібні, щоб люди платили за реальне споживання, а це б істотно скоротило витрати на субсидії. Цієї зими ми вже нічого змінити не зможемо, але у нас є наступний осінньо-зимовий період. Потрібно було б закладати вже зараз окремим рядком кошти, спрямовані на встановлення у всіх багатоквартирних будинках обов'язкових приладів обліку теплової енергії, а там, де є можливість, встановити ще й квартирні», - розповів Кушнірук.

Економіст виокремлює ще один недолік цього бюджету, який також пов'язаний з енергоефективністю.

«Якщо ви подивитеся на бюджет, побачите, що такій собі конторі «Роги й копита» - Агентству з енергозбереження - виділяється мільярд гривень на функціонування. Причому сама філософія її не може вирішити тих проблем, які є. У країні величезна кількість державних установ, що фінансуються з бюджету, в яких потрібно проводити тепломодернізацію. Насправді цим бюджетом заходи з енергозбереження не передбачені. Зараз плануються кошти від приватизації - 17 млрд гривень (на мою думку, треба йти на ще велику приватизацію), але ці кошти передбачені на фінансування дефіциту бюджету без розшифровки мети. А я б спрямував їх саме на проведення заходів з енергозбереження. Або, наприклад, ми приватизуємо Одеський припортовий завод. Я б запропонував, щоб половина коштів від цього пішла на багатостраждальну дорогу Одеса - Рені, адже її дійсно треба добудувати. Тоді населення в Одеській області виявило б бажання, щоб ця приватизація відбулася», - переконаний експерт.

Крім того, звернув увагу економіст і на отримання соціальних виплат, власне, на сам механізм перевірки їх отримання. Кушнірук впевнений, що Мінфін не впорається з проведенням такої перевірки.

«Інструментарій, який є у Мінфіну, дуже обмежений, у них немає первинної бази, яка є у Мінсоцполітики. І виходить така ситуація: у нас міністр соцполітики свідомо заблокував створення єдиного реєстру отримання соціальних пільг. Можливості та база інформаційна у них є, але вони не створюють реєстр, що відкриває можливості для корупції та зловживань. Тепер перевірку вестиме Мінфін, в якого немає ні персоналу, ні можливостей. Максимум, що він робитиме, - це перевірятиме, чи існують ці люди фізично. Але це абсурд. Якщо міністр соцполітики цього не робить, то потрібно міняти такого міністра, а не передавати Мінфіну функції, які не належать до його компетенції. Корупційна система якою була, такою й залишається. Можуть бути певні зміни в бюджеті, але бюджет - це квінтесенція української економічної політики уряду», - резюмував Кушнірук.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 33



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Енергетика людини: як дізнатися свій енергетичний потенціал
Кожна людина наділена своєю енергетикою Вона буває вроджена та отримана протягом життя
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
більше матеріалів


/-0,24033808708191-/ /-pc-/
Top