counter
Стрічка новин
Вибрати все
Всі новини...

Андрій Новак
Андрій Новак

Найбільш реальний статус для Донбасу — це тимчасово окупована територія


Україні необхідно правильно сформулювати питання на можливий референдум про статус Донбасу, оскільки від формулювання залежатимуть економічні наслідки і для Донецької та Луганської областей, і для України загалом. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив економіст і глава Комітету економістів України Андрій Новак.

«Від цього формулювання залежатиме: або це територія, яка непідконтрольна українській владі, і де українська влада не може вчинити жодних дій (зокрема економічних і по соціальному забезпеченню), або це територія, до якої в української влади буде доступ при відведенні російських військ», — сказав Новак.
Експерт зазначив, що на сьогодні найбільш реальний статус — це тимчасово окупована територія, до якої фізично в української влади немає доступу.

«Якщо не буде реального виведення російських військ і не буде доступу до території, то здійснювати там, наприклад, соціальні платежі і таким чином підтримувати сепаратистів — буде неправильним. До того ж і технічно неможливо буде здійснювати ці платежі. Якщо буде якийсь інший статус (наприклад, це повністю контрольована Україною територія), то вийде, що Україна, не маючи фізичного доступу, відповідатиме за соціально-економічну ситуацію, яка там, безумовно,  лише погіршуватиметься», — розповів Новак.

Економіст наголосив, що головне для України на цьому етапі винести правильне питання на можливий референдум, щоб країна не опинилася в невигідній позиції: вчиняти будь-які дії не може, а відповідальність економічну та юридичну несе.

Новак зазначив, що питання з підприємствами, які знаходяться на Донбасі, теж потребує окремої уваги, оскільки на даний момент не має значення форма власності — державна, приватна або змішана. За словами Новака, якщо немає фізичного доступу до території, то економічна діяльність здійснюється під контролем і за вказівкою тих, хто територію контролює — так званих ДНР і ЛНР, які повністю підконтрольні Кремлю.

«Як наприклад, запобігти вивезенню вугілля, коли немає фізичного доступу? Неможливо контролювати роботу підприємств і куди вони відправляють продукцію», — зазначив економіст.

Новак зауважив, що для зняття соціальної напруженості на Донбасі необхідно акумулювати невиплачені через тимчасову окупацію соцвиплати і пенсії.

«Українській владі варто акумулювати всі пенсійні виплати жителям Донбасу та Криму. Україна не повинна відмовлятися і від Криму, а дати сигнал: те, що не виплачувалося, — накопичується. І при поверненні цих територій під контроль України соцвиплати будуть виплачені, і це буде дуже хорошим соціальним сигналом кримчанам і жителям Донбасу», — зазначив експерт.

Він наголосив, що технічно це цілком здійсненно. Він запропонував відкриття окремих пенсійних рахунків, накопичувальних рахунків для соціальних виплат, наприклад, в державному «Ощадбанку».

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 46



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів


/-0,22350716590881-/ /-pc-/
Top