counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Олег Виноградов
Олег Виноградов письменник, експерт з питань реформи в системі охорони здоров'я

Чим загрожує політичний обман?


Брехні в медицині - у вигляді помилок, «брехні заради спасіння», статистики та фальсифікацій - повно. Багато обману й в інших сферах нашого життя, але найбільше, напевно, в політиці. Мені, оскільки здебільшого я висвітлюю питання охорони здоров'я, говорити про обман як про філософську категорію незручно. Але в останні роки, в гібридній війні проти України, поряд із танками і ракетами, Росія поставила на озброєння моторошну термоядерну брехню. Це позначається на психологічному здоров'ї людей. І як лікар я вважаю, що маю право написати про брехню з медичної точки зору, тож постарався відповісти на запитання: що є обман і як із ним боротися?

За Арістотелем, у розумінні «істина-брехня» є найвищий закон буття: «Неможливо одній і тій самій речі існувати і не існувати. Суще існує, не суще не існує». У сучасній психології для розуміння феномену брехні висувається кілька теорій, наприклад: спроба комунікацій (О.Фрай); трьохфакторна модель (Б.Де Пауло), навмисного спотворення або приховування інформації (П.Екман і Ж. Мазілу).

Спробуємо розібратися, що відбувається зі свідомістю, коли людині брешуть. Людський мозок має постійну потребу в інформації. Відомо, що розум працює за принципом, схожим на роботу комп'ютера. Хтось колись вклав у комп'ютер програму з правилами множення, і ця програма з успіхом вирішує завдання. Так і людина, вивчивши таблицю множення (згадаймо 2-й клас), здатна перемножувати цифри.

Ми зберігаємо в пам'яті досвід минулого. Завдяки цьому ми живемо і здатні передбачати своє майбутнє. Наші навички і знання допомагають приймати найбільш раціональні рішення. Так би мовити, вибудовувати геометрію подій. Але якщо в нашу свідомість потрапляє помилкова інформація, прогнозування різко погіршується. Приміром, комп'ютер не вирішить неправильно записане множення (2 х два =), так само і людський мозок дасть збій при надходженні неправдивої інформації. Наш розум живий і на відміну від машини він не «зависає», а продовжує пошук рішення. Нейрони людини перевіряють усі логічні ходи. Якщо рішення не знайдено, задіяні в процесі нейрони втрачають енергію і втомлюються. Втомлені клітини болять немов м'язи, але по-особливому, цей біль ми відчуваємо як почуття невдоволення, тривоги і навіть страху. Щоб дати спокій «утомленим» клітинам, мозок намагається відкласти невирішене завдання, переключитися на інші зони - і нам хочеться відпочити.

Знаючи правдиву інформацію, завжди є шанс прийняти оптимально правильне рішення. Згадаймо, «якби знаття, де впаду, то б і соломки б підстелив», але обман і брехня такого шансу не дають. Тому ми ненавидимо, коли нам брешуть.

Навмисна або випадкова брехня спотворює інформацію і завжди призводить до нерозв'язних або неправильно розв’язаних завдань, які втрачають сенс і важливий життєвий досвід. Обдурені вчинки мають непередбачувані наслідки. Наприклад, ви прослухали неправильний прогноз погоди, вийшли без парасольки і промокли під зливою. Можливо, все обійдеться, але ймовірність захворіти є.

Чи потрібно вважати брехнею казки, фантастику, анекдоти? Різниця в тому, що фантазії не спотворюють, а створюють нову, цікаву, часто повчальну інформацію, а брехня - це завжди спотворення вже існуючої інформації. Є такі поняття, як «рятівна», «благородна» брехня. Деякі вважають, що такий вид обману нешкідливий і переслідує благородні цілі, а політична брехня взагалі необхідна.

Це не так. Коли обманюють смертельно хвору людину, її позбавляють можливості розпорядитися останнім, відведеним їй часом. Можливо, вона вважала би правильним скласти заповіт або сповідатися, але благий обман «краде» її право на важливі рішення в кінці її життя. А політична брехня напевно приносить найбільшу сумарну шкоду.

Хоча ми говоримо про вплив обману на нормальну людину, слід зазначити, що брехуни є більш ущербними. Патологічна брехливість (вперше описана Е.Дюпре 100 років тому) - це психічна хвороба, в основі якої лежить зниження маси сірої речовини в корі головного мозку. Тому, перш ніж брехати, слід задуматися, як це вплине на твій мозок.

Сьогодні відкрита брехня стала основою державної політики Росії, зброєю агресора. Така собі патологічна брехливість цілої країни. Ця агресія має руйнівний вплив на психіку, і, можливо, багато хто помітив, як став залежним від інформації з Росії. Навіть ночами, відмовляючись від сну, в телевізорі та інтернеті жадібно чекаємо звідти новин. Згадаймо, як, викликаючи страх, час від часу нам довірені джерела повідомляють, що це елементи психологічної війни, які мають на меті змусити наш мозок «втомитися», відчути незадоволення, тривогу, страх і його найвищу ступінь - байдужість. Від такої брехні потрібно захищатися як від вірусного захворювання і проводити профілактику здоров'я власної свідомості.

Насамперед необхідно відпочивати, перемикати на час роботу ділянок мозку. Дві-три доби не дивитися телевізор, не підходити до комп'ютера з інтернетом. Найкраще виїхати на природу, вона не буває брехливою. Можна ігри, книги, фільми - це фантазія, вона корисна для розуму. Чудовим буде будь-яке спілкування, це також задовольнить свідомість у зміні інформації.

По-друге, істинність будь-якої інформації перевіряйте власними знаннями, досвідом і логікою, знаходите нестиковки. Незважаючи та те, що брехня має елементи правди, вона завжди не логічна. Наприклад, казав би Путін комусь, що нападе на Україну? Ні. Якби нападав, то несподівано, як Гітлер у 41-му. По-третє, на всяку звістку, яка викликала у вас підвищений інтерес, необхідно подумати, що вас хочуть обдурити і, швидше за все, це «фейк». Згадайте: «Чим жахливіша брехня, тим легше в неї вірять». Це правило Геббельса пов'язане з особливістю роботи свідомості людини і на цьому будується «професійна брехня». Переверніть це правило і скажіть собі: «Що більше я вірю, то менше там правди».

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 66



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
більше матеріалів


/-0,30898118019104-/ /-pc-/
Top