counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Немає такого поняття — нові політтехнології


Перед кожною виборчою кампанією мені телефонує з десяток журналістів з одним і тим самим запитанням: як ви вважаєте, які будуть нові політтехнології на чергових виборах? Я спочатку сміявся, потім мене це дратувало, але зараз я змирився і терпляче відповідаю: немає такого поняття — нові політтехнології.
Скільки часу існує соціальний діалог — між елітою і народом, між політиками та виборцями, між владою і простими громадянами — нічого серйозно нового в цій галузі не з’явилося. Є текст, який виголошує влада, і який чує народ. Іноді він переконливий, іноді ні. Змінюються тільки технічні засоби комунікації. Так, спочатку було усне мовлення, потім друковане слово, згодом з’явилося радіо і телебачення.
Тепер тексти прийшли і в Інтернет. І ключове питання політичних технологій полягає не стільки в тому, по якому каналу, на який листівці, за допомогою якої зовнішньої реклами їх подають. А в тому, який зміст цього діалогу і наскільки він переконливий. Що і як політик має сказати народу, щоб тобі повірили і щоб ти був переконливий?
Думати, що переконливість політиків залежить від якихось там «технологій» — нерозумно. Головне, що турбує ефективного політтехнолога — що саме ми будемо доносити людям і в якій формі.
Звичайно, існують якісь креативні «фішки», якими команда професіоналів у комунікації може покращити цей процес. Але на сьогоднішній момент їх уже навіть не потрібно винаходити. Всі вони накопичилися в «великому мішку архівів». Найчастіше, подлубавшись у цій купі, можна знайти щось, використане раніше, але гідне для вашого конкретного випадку.
І війна в цьому контексті нічого не змінює. Просто якщо в мирний час ти як політик непереконливий, або просто обдурив своїх виборців, нічого страшного не станеться. Ти тихо і мирно, втративши рейтинг, підеш на політичну пенсію. Наприклад, як Кравчук, Ющенко чи Кучма. А ось під час війни ця непереконливість чи брехня загрожує небезпекою для життя самого політика. Так, у воєнний час гра йде на дуже великі ставки. Але «нові технології» тут не допоможуть.
Останнім часом я багато пишу про помилки політтехнологів. Вони характерні не тільки для війни. Основні з них — не говорити правду, намагатися брехати більше і переконливіше супротивника, обмежувати свободу слова, впроваджуючи темники і оголошуючи будь-якого критика агентом ворога. Все це застосовувалося і в мирний час. І не працювало — ні тоді, ні нині. Довіряють тому, хто доносить навіть незручні, неприємні факти максимально щиро, хто не заграє з простим народом, а говорить гірку, але правду. І, найголовніше, коли те, що говорить, заявляє і пред’являє політик, абсолютно відповідає тому, що він робить. І бажано, щоб у нього виходило. Щоб був результат.
Якщо політик заявляє — ми повернемо Крим, значить, зобов’язаний повернути. Якщо каже — жити по-новому, то ці зміни повинні бути відчутні на рівні простого громадянина. А якщо заявляє про люстрацію, то ми повинні спостерігати, як тисячі йдуть у відставку і під слідство. Якщо він обіцяє розібратися з сепаратистами, платити солдатам великі зарплати, страхувати кожного бійця на мільйон гривень — країна повинна бачити, що все обіцяне виконано. Тоді таким політикам повірять. І без усяких незрозумілих технологій.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 960



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
5 переконань, які допоможуть подолати будь-які труднощі
У кожного з нас бувають життєві труднощі, але всі ми по-різному з долаємо Хтось йде безстрашно їм назустріч, а....
Місячний день сьогодні 18 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 18 квітня 2024 року
Кожен новий день — це чудові можливості для особистого зростання та розвитку Астрологи підкажуть, що саме прин....
Харчування за астрологічним принципом
Харчування за астрологічним принципом
Як відомо, планети здатні впливати на організм людини Щоб підтримувати тонус організму та імунітет, необхідно ....
більше матеріалів


/-0,17690491676331-/ /-pc-/
Top