counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
30 Квітня
Всі новини...

Олексій Гарань
Олексій Гарань

Дострокові вибори не приведуть до якісної зміни парламенту


За відставку прем’єра Арсенія Яценюка може назбиратися достатня кількість голосів, але без «Народного фронту» зняти його з поста не вдасться. Ймовірність того, що це можливо, є, але не зараз. Спільна заява Президента Порошенка, спікера Гройсмана і прем’єра Яценюка з цього приводу є правильною, але потребує  наповнення змістом. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Президент не може відправити Яценюка у відставку, це не конституція Януковича. І згадаймо, що це була одна із вимог Євромайдану -  повернутися до конституційної реформи 2004 року, щоб президент не міг призначати та знімати прем’єра в будь-який момент. Це питання до коаліції. Чи можна зібрати  голоси за відставку Яценюка? Можна. Тут можуть під’єднатися дуже різні сили, і в тому числі від Опозиційного блоку. Чи можна буде сформувати суто арифметично нову коаліцію-більшість? Без «Народного фронту» це зробити не можна, робити це з Опозиційним блоком – це просто політичне самогубство. Тому починаються варіанти: або ми живемо з виконуючими обов’язки прем’єра, який має обмежені повноваження, але це ненормально в той час, коли не прийнято бюджет або потреба іти на дострокові вибори. Дострокові вибори до якісної зміни парламенту не приведуть. Навпаки, вони посилять позиції Опозиційного блоку, УКРОПу, підвищать рейтинг «Батьківщини» і може пройти «Свобода», - розповів Гарань.

Політолог зауважує, що період дострокових виборів – це період дестабілізації, від якого виграє лише Путін.

«Чи можлива взагалі за цих умов зміна Яценюка на посаді прем’єра? Можлива. Але для цього потрібно, щоб із цим погодився безпосередньо «Народний фронт». Наразі очевидно, що це важко зробити. Я не виключаю, що це відбудеться, але не зараз. Потрібно дуже швидко ухвалювати бюджет, приймати необхідні рішення для того, щоб продовжувалася співпраця з МВФ і за цих умов іти на політичну дестабілізацію – це не є в інтересах усіх. До речі, був такий меседж і від наших західних партнерів: від США та Європи. Тобто потрібна політична стабільність. Тому я думаю, в таких умовах ця заява (спільна заява Порошенка, Гройсмана і Яценюка. - Ред.) є виправданим кроком. Ми бачимо, що є емоції з обох сторін, взаємні звинувачення. Я думаю, що не має повторитися те, що відбулось 2005 року: тоді помаранчеві почали воювати між собою і в результаті прем’єр-міністром став після виборів Янукович. Я думаю, що заява є, в принципі, правильною, а далі треба наповнити цю заяву змістом», - зазначив експерт.

За його словами, зараз потрібні конкретні речі - забезпечення економічної стабілізації і продовження співпраці з МВФ. Також Гарань певен, що при цьому заяви з обох боків про корупцію необхідно перевести у правове русло.

«З одного боку, має бути рішуча антикорупційна боротьба, з іншого – вона має відбувались у правовому руслі. Інакше це розхитування ситуації. Коли Саакашвілі виступає з заявами, коли виступають з іншого боку з заявами – це піар, це дестабілізація ситуації. Є факти? Тоді далі Генпрокуратура, суд. Треба організовувати тиск, публічні кампанії», - резюмував політолог.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 27



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
Кішки в будинку: успіх чи прокляття
До кішок у всі часи завжди ставилися по-різному Для когось вони були божеством, а хтось вважав їх помічниками ....
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Тамара Глоба пообіцяла трьом знакам шалене везіння у травні
Гороскоп Тамари Глоби на травень обіцяє чимало можливостей для всіх без винятку знаків зодіаку Але є серед ни....
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше прагнення до самовираження та дії буде ос....
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 30 квітня на 1 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
1 травня о 3:08 розпочнеться 23-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 1 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливу енергію у вашій романтиці Це чудовий ч....
більше матеріалів


/-0,29517483711243-/ /-pc-/
Top