counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

Усі провали через те, що не було концепції реформ


Український уряд за рік своєї роботи показав певні успіхи, утім, невдач набагато більше. І їхнє коріння в тому, що в Кабміні ніхто не мав чіткої уяви, що і як робити з реформами. Найбільший провал цього уряду – діяльність Мінсоцполітики. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

«У цілому ситуація економічна стабілізувалася. Більш того, якщо бути абсолютно коректним, другий-третій квартал ми мали певне зростання. Воно просто дуже мале порівняно з надто глибоким падінням, яке спостерігалося протягом минулого року та першого кварталу цього року. Уряд, у принципі, судячи з певних кроків, особливо в Міністерстві економіки, почав вичищати «стайні». Позитивом можна вважати, що уряд нарешті наважився на підвищення тарифів… Утім, зберігається ще соціальна норма по 200 кубів на місяць, вона може породжувати корупцію. Ми все ж таки розпочали реформу правоохоронної системи. Є шанси. І хоча сама система міліції поки що слабкувата, але є сподівання, що починає напрацьовуватись новий механізм. Чого не зроблено принципово – не проведено податкову реформу. Більше того, ми зараз спостерігаємо, що реформу урядом провалено. Проблема – у відповідальності Мінфіну  і людей-мінфінівців. Яресько зараз більше зайнята проблематикою зовнішніх боргів. А ті, кому доручили зробити реформу, нічого не зробили, їх результат – це профанація, яка не стосується реформи», - розповів Кушнірук.

За словами експерта, проблема уряду пов’язана з тим, що аби провести реформу, треба чітко відповісти на запитання, чого ми хочемо досягти, яку Україну ми хочемо побудувати. Але держпосадовці не дадуть відповіді.

«Усі кроки є хаотичними й нікуди не ведуть. Треба бачити, яку модель хочете побудувати: яке відношення малого та великого капіталу, яким чином побудуєте соціальну систему тощо. Має бути концептуальне бачення того, що ви хочете отримати. На жаль, у цього уряду концепту немає. На жаль, немає в уряді і того, хто був би ідеологом цього концепту. Як правило, у країнах, де реформи пройшли успішно, такі ідеологи були», - зазначає економіст.

Кушнірук певен, що одним з найбільших провалів стала система соцстрахування.

«Очевидно, що тут головна провина лежить на міністрі соцполітики, який хоча й цілком професійний, але при цьому чітко стоїть на засадах збереження старої корумпованої системи соцстрахування, яка не дозволяє в тому числі провести й податкову реформу. Вони взаємопов’язані й одне без одного не проводитимуться. Єдиного реєстру отримувачів соціальних пільг як не було, так і немає. Моє особисте найбільше розчарування серед провалів – це блок соціальної політики. Це катастрофа. Повідбирали соціальні пільги,  поскорочували їх. Із хорошого - запровадили систему соціальних субсидій. Але сказати, що це щось видатне з точку зору реформи, не можу», - пояснив економіст.

Експерт наполягає на тому, що має бути проведено приватизацію, оскільки як було у нас три тисячі державних підприємств, так і залишилось, хоча це  очевидне джерело для корупції.

«Є в нас метастази корупційної системи. Тут теж повний провал. Усе так тому, що в уряді відсутнє усвідомлення, що вони хочуть робити і які алгоритми виконання цих кроків», - підсумував Кушнірук.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 23



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
більше матеріалів


/-1,0787041187286-/ /-pc-/
Top