counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Алвілс Стрікеріс
Алвілс Стрікеріс

Якість боротьби з корупцією залежить від менталітету людей


В усьому світі існують загальновизнані методи боротьби з корупцією, але якщо розглядати зокрема українське та латвійське бюро, то методи, які спрацювали в Латвії, швидше за все, в Україні ефективними не будуть. Це пояснюється тим, що Латвія за площею значно менша від України, і останній краще взяти за приклад модель боротьби з корупцією країни, більшою за площею. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив голова департаменту планування антикорупційної політики Бюро запобігання та боротьби з корупцією (KNAB) Алвілс Стрікеріс, який займався розробкою нової стратегії боротьби з корупцією, розрахованої на період з 2015-го по 2020 роки, котра вже показала свої результати.

Він розповів, наскільки застосовною є практика Латвії для України, що відрізняє наші країни в питанні боротьби з корупцією, і підказав, що могло б допомогти українському антикорупційного бюро почати продуктивно працювати із самого початку його існування.

«Є універсальні засоби боротьби з корупцією. Насамперед це контроль прозорості та цілісності руху активів та коштів як у бюджеті, так і у приватних осіб, контроль державних закупівель, фінансів політичних партій, проходження передвиборних кампаній», - пояснив він, зауваживши, що є ще й приватні методи, які варіюються залежно від політичної та економічної ситуації в країні, а також її розміру, суспільних настроїв, капіталу, вкладеного в реформи, підтримки світової громадськості тощо.

На запитання, чи буде в Україні процес боротьби з корупцією складнішим, ніж у Латвії, Алвіс Стрікеріс відповів, що одна з причин того, що в Україні все набагато складніше, - це те, що «Україна тільки починає процес вступу до Євросоюзу, починає переймати стандарти Заходу, його культуру, тоді як у Латвії це почалося ще в 90-ті. З цієї точки зору Україна на кілька сходинок нижче за Латвію. От якби ці країни починали євроінтеграцію одночасно, я б не зміг сказати, важче чи простіше боротися з корупцією в Латвії. Але оскільки Латвія почала 20 років тому, а Україна лише зараз, очевидно, що ви дуже відстаєте».

Якщо говорити про оцінку рівня корупції в Латвії зараз, уже після проведення реформ, то експерт наголосив, що корупція - дуже потайний вид злочину. «Я не можу сказати, - поділився він, - що в Латвії немає корупції, бо вона є, просто не настільки явна й очевидна. А все тому, що хабарництво буває вигідним для обох сторін: і для тієї, яка дає хабар, і для тієї, яка його приймає. А якщо людям комфортно з таким рівнем корупції, вони не схотять з нею боротися. І ця ситуація повсюдна. Якість боротьби з корупцією дуже залежить від настроїв політиків, простоти та прозорості законів і, головне, від менталітету і настроїв людей. Адже якщо дух патріотизму в людях сильніший за жадобу наживи і влади, боротьба з корупцією відбудеться в країні простіше і швидше».

Алвілс Стрікеріс також розповів, чи ділиться Латвія з Україною своїм досвідом у боротьбі з корупцією та наскільки тісною буде співпраця та обмін досвідом між латвійським антикорупційним бюро і аналогічною українською структурою. За його словами, ці бюро вже зараз співпрацюють у сфері розробки ефективних методів боротьби. «Стратегію боротьби з корупцією розміщено на сайті нашого бюро у відкритому доступі під назвою «Запобігання та боротьба з корупцією». Ніщо не заважає українському бюро переглянути нашу стратегію і перейняти деякі методи роботи, адаптувавши їх для вашої країни, тим більше що ми готові в цьому Україні допомогти», - сказав латвійський експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 36



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів


/-1,3233020305634-/ /-pc-/
Top