counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Олена Лазуткіна
Олена Лазуткіна

80% продажів популярних художніх книг робить Київ


У нинішній ситуації питання популяризації сучасної української літератури насправді вкрай важливе. Але якщо говорити про видання твору автора-початківця, та ще якщо він хоче самостійно керувати своїм тиражем, то йому простіше зробити це за свої кошти. Та не треба забувати про всі можливості, які надає широкий спектр інструментів реклами і самопіару, оскільки без стимулювання продажів про нову книгу просто не знатимуть. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила книжковий продюсер Олена Лазуткіна.

«Приклад того, як люди розкручують себе самі без грошей, якщо ми говоримо про сучасних українських молодих авторів, - Тамріко Шолі, яка має вже декілька книг, або Антон Фрінлянд, в арсеналі якого вже 4 книги і готується нова. Вони, користуючись усіма доступними інструментами реклами, дуже вміло просувають своє ім'я як літературний бренд, який згодом працює вже на просування книжки. Але, на жаль, насправді в Україні таких небагато. А сам автор, навіть маючи ім'я, скоріше заробляє не з книг, а з супутніх замовлень - рецензії, статті в ЗМІ, редактура або співавторство», - пояснює експерт.

З початківцями, за словами Лазуткіної, працюють багато видавництв, серед них «Фоліо», «Самміт-книга», «Меридіан», «Махаон» тощо. При цьому активно шукають і друкують дитячу літературу практично всі великі дитячі видавництва, найперше «Зелений Пес», «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», «КМ». Проте гонорари, особливо враховуючи нинішню економічну ситуацію в країні, не високі, від тисячі гривень до тисячі доларів, і то не завжди. Найчастіше верхня межа «виручки» за нову книгу - не більше 10-15 тисяч гривень.

«Якщо метри української літератури, серед яких - і Лада Лузіна, і Люко Дашвар, і той же Андрій Кокотюха, згодом отримують за свої книги роялті, початківцям доводиться складніше. І в кожному випадку, - зазначає Олена Лазуткіна, - вони доходять до висновку, що ніж погоджуватися на часом не дуже вигідні умови, на яких працюють з початківцями видавництва, краще фінансувати свої перші проекти самостійно або залучити гроші ззовні (нині книга як інструмент піару активно використовується різними брендами - від алкоголю до заправок або будівництва). Саме тому автору, який хоче створити собі ім'я і планує вкладати в цей процес якусь частину фінансування, а також власний час, краще самостійно керувати тиражем, особливо відвідуючи літературні вечори та зустрічі зі своїми читачами, де продажі найбільш активні».

Дуже багато в плані просування, стверджує книжковий продюсер, «залежить і від самого письменницького проекту, а також від того, яким буде тираж. Тому, приміром, при тиражі в три тисячі варто вибрати видавництво, яке має дистриб'юторську сітку хоча б з 120-150 точок продажів по Україні. Якщо людина збирається друкувати величезні тиражі в 5-10 тисяч і поширювати їх, тобто мова про мас-маркетівські проекти, знадобиться видавництво з найбільшою сіткою (300 і понад точок). Воно в такому випадку буде найкориснішим. Тому потрібно розуміти, що далеко не завжди безпосередньо ціна тиражу є відправною точкою, в разі вибору «поліграфії» друга/ племінника/з роботи. Більшість женуться за ціною самої книги, а потім стикаються з величезними проблемами саме в розповсюдженні. Більшість книжкових мереж не працюють з приватними особами, відповідно, слід звертатися до дистриб'юторів, яких не так легко знайти і зацікавити, і ціна книги для покупця виросте в 1,5-2 рази».

Якщо говорити про державну підтримку літераторам-початківцям, то не можна сказати, що її немає зовсім. Приміром, зазначає експерт, найчастіше надаються майданчики, де такий автор може абсолютно безкоштовно зустрічатися зі своїми читачами. Є автори, які активні в соцмережах, в журналістиці, - і низка публічних людей можуть спокійно репостити їх, що дуже добре працює на імідж. При цьому не можна забувати про інструменти, які умовно можна підігнати під категорію «ти мені - я тобі». Є так зване правило п'яти рук, яке теж працює досить ефективно. Божевільну кількість різноманітних варіантів безкоштовних інструментів розкрутки пропонує нині Інтернет. Головне, вміти правильно скористатися такими інструментами.

«У будь-якому випадку дуже важливо правильно підібрати видавництво, пам'ятаючи, що левова частка продажів - до 80% - припадає на Київ. Регіони, на жаль, найчастіше не можуть фінансово потягнути навіть одну середню книжку за 150-200 гривень. Але поступатися в якості книги заради ціни - для більшості книжкових проектів не зовсім раціонально», - зазначає експерт книжкового ринку.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 356



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Фізична активність важлива для того, щоб підтримувати організм у тонусі та уникати неприємностей зі здоров'ям ....
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
більше матеріалів


/-0,21517491340637-/ /-pc-/
Top