counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Євген Казьмін
Євген Казьмін

Для бізнесу важливіше стабільність правил гри, а не зниження податкових ставок


Для бізнесу значно важливіше стабільність правил гри, а не зниження на зайві 1-2% податкових ставок. Занадто часто податківці виставляють міфічний «план» податкових платежів компаніям, практично незалежно від реального доходу бізнесу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт з питань економіки Євген Казьмін.

«Пора припиняти збір податків «наперед». Те ж стосується і неповернення ПДВ - наша країна завжди дуже безтурботно ставилася до власних експортерів. І це до того, що у всіх успішних країнах існують якісні системи підтримки експорту. Тож нема чого дивуватися, що у нас спостерігається такий експортний обвал», - зазначив експерт. За його словами, прозоре і просте адміністрування податків також має велике значення. «Для бізнесу також надзвичайно важлива фінансова стабільність - цінова і валютна. Ми розуміємо, що стабілізація нашої фінансової системи може розтягнутися на роки, але вона дуже важлива - не можна допускати чергових витків інфляції і різких падінь курсу гривні. З цієї точки зору, податкова реформа повинна бути дуже виваженою і продуманою. Тому, я скоріше підтримаю підходи Міністерства фінансів. Вони більш прагматичні, до того ж, в урядового проекту там є підтримка МВФ. У сьогоднішній складній ситуації ми не можемо собі дозволити допускати ризик появи бюджетного дисбалансу в результаті прийняття депутатського проекту», - підкреслив Казьмін.

При цьому він зазначив, що в урядовому варіанті реформи також є мінуси. Зокрема не можна повністю скасовувати податкові стимули для АПК.

«У всіх наших сусідів держпідтримка сільського господарства значно вища, ніж в Україні. Та й коаліційна угода передбачає, що пільги по ПДВ нашому агросектору збережуться до 2018 року. Вважаю, що для тваринників вони повинні залишитися і далі. Думаю, уряд повинен більш чітко розуміти, які результати цієї галузі воно бачить через 5-10 років, які частки ринку ми хочемо отримати у себе вдома, в ЄС, в Азії, на Близькому Сході  тощо, і якими методами досягти цих цілей, щоб бути конкурентними з виробниками з інших країн. Причому по кожному з секторів аграрної галузі. Тоді буде простіше вирішити питання з цією пільгою», - вважає експерт.

Він також зазначив, що в депутатському варіанті є абсолютно правильний крок - оподаткування розподіленого прибутку. Потрібно стимулювати бізнес не виймати прибуток, а реінвестувати його у виробництво. Що стосується самого податку на прибуток, то, за словами експерта, важливіше не зниження його ставки, а підвищення норм амортизації. Зниження ставок стимулює до розподілу прибутку, а підвищення норм амортизації - до реінвестування прибутку у виробництво.

«Ситуація з податковою реформою затягнулася. Наявність двох проектів - у Мінфіну і у профільного парламентського комітету - заводить ситуацію в глухий кут. Який з проектів набере більшість в Раді? Той, чиї автори будуть краще агітувати за свій варіант? Це безвідповідально. Потрібно невідкладно знаходити компроміс. І приймати узгоджений варіант. Тим більше, що МВФ не схвалив комітетський проект. Так що уряду пора показати свій проект і врахувати всі конструктивні пропозиції депутатів і експертів. Так можна буде розраховувати на дійсно якісну реформу», - каже Казьмін.

За його словами, якщо найближчим часом компроміс не буде знайдений, уряд повинен прийняти рішення і доопрацювати проект держбюджету на чинній податковій базі, а дискусію про податкову реформу переносити на майбутній рік.

«Не можна знову тягнути до кінця року і поспіхом приймати «сирий продукт». Минулорічний досвід «нічної законотворчості» виявився явно невдалим. Треба робити висновки», - резюмував експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 61



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів


/-0,27914690971375-/ /-pc-/
Top