counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Андрій Вігірінський
Андрій Вігірінський

Перегляд пільгового об’єму споживання газу буде подарунком на прощання


Фактично за кілька днів під стінами Кабміну було організовано громадську акцію, що об'єднала в собі теми, які інертно дрейфували без уваги політиків у передвиборний період. Йдеться насамперед про проблеми валютних позичальників, тарифів та чорнобильців. Населенню, як умовне досягнення і перемогу, «згодували» прийняте урядом рішення, за яким запроваджується механізм зміни застосування соціальної норми споживання газу. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив заступник директора громадської організації «Публічний аудит» з інформаційної політики, фахівець у галузі права Андрій Вігірінський.

За словами експерта, встановлюється соціальна норма об'ємом 1200 кубометрів за весь опалювальний сезон. Це означає, що людина може сама визначати, скільки газу їй використовувати щомісяця в межах соціальної норми протягом опалювального сезону. Крім того, прийнято рішення, що в лютому 2016 року буде здійснено контроль реальних витрат населенням газу для опалення та оцінено необхідність збільшення соціальної норми у разі холодної зими.

«Полічімо коротко, - запропонував Андрій Вігірінський, - що нам продали за зарплату, яку чиновники отримують зі сплачених нами податків. Отже, опалювальний сезон (а саме протягом нього діє пільгова ціна 3,6 гривні за 1 кубометр газу для опалення будинку) триває з 1 жовтня по 30 квітня, тобто сім повних місяців, протягом яких ви здобули можливість використовувати 200 кубометрів газу за пільговою ціною. Обсяг газу за пільговим тарифом, який можна було б рівномірно використовувати протягом цього періоду, досі становив 1400 кубометрів на споживача. Тепер же споживач отримає 1200 кубометрів на цей самий період, тобто мінус 200 кубів і плюс обіцянку переглянути в лютому цю норму, яка фактично теж має зігрівати».

«Звичайно, можна говорити, що жовтень уже завершився і опалювального періоду залишилося 6 місяців, от і виходить 1200 кубічних метрів, але слід припустити, що урядовий нормативний акт ухвалюється не на один опалювальний сезон, а на триваліший час, так як у цивілізованих країнах саме так і відбувається)», - зазначив експерт.

«Що ж змінилося? Справді, українцям, як споживачам, - зазначає юрист, - надано можливість самостійно розпоряджатися об'ємом природного газу за пільговим тарифом. Тепер люди можуть використати його за один-два місяці, коли температура повітря буде дуже низькою або, наприклад, напередодні новорічних та різдвяних свят, коли і без того зростатимуть видатки сім'ї. Скорочення фактичних витрат у ці місяці призводить до пропорційного збільшення витрат природного газу в інші три-чотири місяці опалювального сезону, оскільки за газ доведеться платити по 7,2 гривні за кубічний метр», - зазначає експерт.

До цього, на думку Вігірінського, людям варто звикати, оскільки Україна, як уже неодноразово акцентувалося, взяла перед МВФ зобов'язання взагалі скасувати з наступного року пільговий тариф - 3,6 гривні за кубічний метр газу.

«Поступово, - наголошує він, - українців до цього готують. Глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв дослівно сказав таке: «Для споживачів, які не використовують газ для обігріву житла, а лише для приготування їжі та підігріву води, ціна - 7,188 гривні за кубометр. Це ще не ринкова ціна, але вже наближена до ринкової. Ринкова зараз ближче до 8 гривень за кубометр».

Крім того, за словами експерта, він повторно акцентував увагу саме на тому, що тариф 7,2 гривні за кубометр не є ринковим, відповідаючи на запитання про те, за якою ціною НАК «Нафтогаз України» закуповує природний газ в «Укргазвидобування»: «Якщо вже на те пішло, то нехибною практикою буде продавати газ усім категоріям споживачів за ринковою ціною, яка наразі становить близько 8000 гривень за тисячу кубометрів. Ми готові до такого кроку? Команда «Нафтогазу» одразу пропонувала зробити такий кардинальний крок. Ринкова ціна плюс субсидії для тих, кому складно платити. Але той же парламент заблокував це рішення і ухвалив варіант поступового підвищення цін. Тому поки що ціни реалізації «Укргазвидобування» залишаються нижчими за ринкові».

«Отже, що маємо на виході? Обсяг природного газу, який відпускається населенню за пільговим тарифом 3,6 гривні за кубометр, імовірно, доживає останній опалювальний сезон. І якщо навіть у лютому переглянуть об’єм споживання, за який сплачуватиметься за пільговим тарифом, це буде подарунком на прощання», - зробив висновок експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 62



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів


/-0,25766491889954-/ /-pc-/
Top