counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Марія Яковлєва
Марія Яковлєва

Монополія чинитиме опір появі ринку газу в Україні


Сьогодні український споживач має змогу самостійно обирати собі постачальника газу і в результаті отримати дешевший газ. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловила енергетичний експерт Марія Яковлєва.

«До 1 січня 2015 року населення не було кваліфікованими споживачами. Термін «кваліфіковані споживачі» введено згідно з імплементацією Другого енергопакету і ця імплементація відбилася в законі про функціонування ринку природного газу, який нещодавно ухвалено парламентом. Тобто, коли населення було некваліфікованим споживачем, був призначений державою постачальник газу за регульованим тарифом. Це були облгази. Але є ще одна категорія — це незалежні постачальники за нерегульованим тарифом. Тепер і вони можуть пропонувати населенню як кваліфікованому споживачу свої послуги в постачанні. А споживач тепер має право вибирати собі постачальника сам. Це не залежить від того, маєш ти лічильник чи ні. Тепер обмежень немає», — зазначила експерт.

За її словами, на сьогодні вже є досвід у Києві, коли незалежна компанія-постачальник пропонує необхідні обсяги газу населенню на 10% дешевше, ніж Київгаз.

«Сьогодні ціна газу для населення 7,1 грн за кубометр. Тобто на 100 кубах населення матиме знижку близько 700 гривень. Особливо це стосується тих, хто має котельне обладнання. В опалювальний сезон це буде суттєва економія», — зазначила Яковлєва.

При цьому вона додала, що закон «Про ринок газу» з 1 жовтня цього року зобов'язує всіх постачальників мати свої офіційні сайти.

«Там можна буде побачити всіх ліцензіатів. Зараз це все є на сайті НКРЕ. Це буде електронна база, де можна побачити постачальника, транспортувальника, свої ліміти. Ми переходимо на європейські стандарти. Таку базу всіх учасників ринку треба було створити вже давно. Це означає, що насправді ми потроху пробуємо народжувати ринок газу в Україні. Але монополія однозначно буде чинити опір, тому що їй це не вигідно», — говорить енергетичний експерт.

При цьому Яковлєва додала, що промислові підприємства вже давно працюють з незалежними постачальниками і завдяки конкуренції можуть отримати реальну ціну.

«Тому з часом населення теж буде мати змогу отримати нормальну ціну. Коли є конкуренція, люди будуть отримувати послуги за нижчими цінами. Але треба буде міняти вже нові закони. Тому лобісти зміцнюють існування монополії. З цим — проблема», — зазначила експерт.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 31



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
більше матеріалів


/-0,27990412712097-/ /-pc-/
Top