counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Оксана Короткевич
Оксана Короткевич

Тарифи ЖКГ можна здешевити на 30—40%


Український уряд має відмовитися від політики утриманства при формуванні тарифів на житлово-комунальні послуги і перейти до політики ефективного використання ресурсів. Це допоможе на 30—40% зменшити тарифи та навчити українців жити за можливостями. Таку думку «Аналітичної Службі Новин» висловила експерт з питань енергетики Інституту суспільних досліджень Оксана Короткевич.

Нагадаємо, з 1 квітня 2015-го мінімальний тариф на газ для населення зріс в 3,3 разу — до 3 600 грн за тисячу кубометрів палива. Тариф на газ для приготування їжі зростає в 6 разів – до 7188 грн за тисячу кубометрів. Тариф на тепло — на 72% — до 537,2 грн за Гкал. Також із квітня дорожчає світло в середньому на 19%. З 1 травня ще на 40% зростуть тарифи на воду. На переконання експерта, кошти, заплановані на повальні субсидії, уряд повинен переспрямувати на програми енергоефективності та енергозбереження.

«Якщо в бюджеті вже закладені десятки мільярдів на субсидії, можна б було ці кошти спрямувати на програми, які навчать людей жити за їх можливостями, раціонально та ефективно використовуючи природні ресурси», — наголосила експерт.

У першу чергу слід на законодавчому рівні зобов’язати підприємства теплової сфери змусити перейти на100%-вий комерційний облік у сферах газопостачання, теплопостачання та водопостачання, який передбачає встановлення лічильників на споруди та об’єкти. Відповідний законопроект подано до Верховної Ради Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 100%-вий облік забезпечить раціональне використання водних, паливно-енергетичних ресурсів та захист прав споживачів у сфері комунальних послуг. Це вигідно і державі, і її громадянам: уряд зробить усе, щоб мінімізувати ціни на комунальні послуги, створивши умови, щоб тарифи були під силу всім споживачам, а українці платитимуть по справедливості — лише за ті послуги, що спожили», — додала вона.

По-друге, за словами Оксани Короткевич, треба розробити механізми державного нагляду та контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів, документів з питань технічного стану теплових установок та мереж, їх експлуатації, проектування, будівництва, підтвердження готовності до роботи, користування енергією у сфері теплопостачання та якістю надання житлово-комунальних послуг.

«Підвищуючи тарифи, держава мала б узяти на себе відповідальність покращити послуги в системі ЖКГ. Натомість сьогодні нас змусили платити ринкову ціну, а покращити якість послуг лише обіцяють. Якби уряд справді дбав про українців, він у першу чергу зменшив би витрати, підвищив би якість житлово-комунальних послуг, а також розібрався би з махінаціями теплопостачальних компаній, змусивши їх надавати послуги відповідно до умов договорів зі споживачами. А так маємо ті самі проблеми, завищені тарифи, а якість послуг залишилася та ж сама», - додала вона.

Експерт переконана, що наведення ладу в паливно-енергетичному комплексі дозволить оптимізувати енергетичні витрати, зменшить об’єм закупівлі імпортного газу і зекономить чималу суму, закладену в субсидії у 24,5 млрд грн.

«В умовах економічної кризи та військової загрози українцям слід навчитися споживати ресурси економніше, використовуючи лише газ, видобутий в Україні. З іншого боку, наведення порядку в галузі дозволить зменшити нинішні тарифи на комунальні послуги на 30—40%», — зазначила Оксана Короткевич.  

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 31



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
більше матеріалів


/-0,26853585243225-/ /-pc-/
Top