counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Анатолій Максюта
Анатолій Максюта

Низькі зарплати можуть бути використані для залучення інвестицій


В Україні можна перемогти бідність, оскільки країна багата на ресурси, в тому числі і людські, але для цього необхідно змінити економічну і стабілізувати макроекономічну ситуації. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив президент Економічного дискусійного клубу Анатолій Максюта.

«Перемогти бідність в Україні можна. Ми дуже багата країна. Ми не обділені внутрішніми ресурсами і головна наша цінність - це люди - освічені і кваліфіковані. У таких умовах бідної країна не повинна бути за визначенням. Та бідність, яка є сьогодні, склалася в результаті певних помилок у розвитку в економічному відношенні і через неправильну економічну модель, неправильну систему управління та через те, що не була зроблена опора на власні ресурси і сили», - розповів експерт.

Економіст вважає, що для того, щоб змінити ситуацію, слід насамперед звернути увагу на інфляцію, яка з'їдає реальні доходи.

«Зараз заробітна плата номінально зросла на 14%, але з урахуванням інфляції в 40% вона реально впала на 23,9%. Тому, перш за все, повинна бути макроекономічна стабілізація. Друге - розвиток власного виробництва з високою доданою вартістю. Якщо у нас буде випускатися продукція з високою доданою вартістю, то зарплати будуть рости. Хоча на сьогоднішньому етапі низькі зарплати можуть бути використані для залучення інвестицій. Але в майбутньому неможливо з низькими зарплатами виробляти конкурентоспроможні товари з високою доданою вартістю. Тобто, якщо ми хочемо, щоб країна була багата, щоб люди були багатими, потрібно з одного боку підвищувати заробітну плату, а з іншого боку, виробляти товари, які дають високу заробітну плату. Таким чином модель повинна бути переробною. Тобто в Україні треба максимально переробляти все, що можливо», - зазначив Максюта.

Економіст також вважає, що необхідно звернути увагу на такі види продукції, як інформаційні технології, засоби комунікації, а також інші види діяльності, які мають високу додану вартість.

«Сама модель повинна працювати для розвитку людини, як основного ресурсу для економіки. Людина сьогодні - це найважливіший засіб для розвитку економіки кожної країни. Якщо ми цим нехтуємо, якщо реформи робляться не для інвестицій в людину, а для якихось інших цілей, то поступово люди не бачать сенсу в роботі в цій країні, і вони або мігрують, або йдуть у невиробничі сфери діяльності. Державна політика повинна бути спрямована на те, щоб люди мали достатню кількість доходів для створення ринку споживання продукції всередині країни. Потрібно, щоб максимально більша кількість продукції вироблялася всередині країни, реалізовувалося на внутрішньому ринку та експортувалося в інші країни. Така модель дасть можливість мати високий рівень доходів країни», - пояснив економіст.

Експерт зазначив, що треба підтримувати галузі, які є наукомісткими і саму науку.

«Як вирішити існуючі питання? Вирішувати їх треба через інвестиції, як внутрішні, так і зовнішні. Для цього держава зобов'язана створити умови для інвестицій, так званий інвестиційний клімат. По-друге, держава повинна створити стимули для інвесторів, насамперед, іноземних. І вона повинна взяти на себе ризики інвесторів», - резюмував Максюта.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 47



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
більше матеріалів


/-0,2944860458374-/ /-pc-/
Top