counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Владислав Старинець
Владислав Старинець

Необхідно ввести спеціальні податки на надприбутки


Щоб перемогти бідність, необхідно ввести спеціальні податки на надприбуток. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економіст Владислав Старинець.

«Як відомо, бідність — характеристика економічного становища індивіда або соціальної групи, при якому вони не можуть задовольнити певне коло мінімальних потреб, необхідних для життя, збереження працездатності, продовження роду. Бідність є відносним поняттям і залежить від загального рівня життя в певному суспільстві», — розповів економіст.

Експерт зазначив, що в сформованій ситуації одним з першочергових заходів має стати кардинальний перерозподіл податково-тарифного навантаження між найбіднішими (до яких зараз можна сміливо віднести понад 80% населення України — якщо виходити з визначення ООН, де межа бідності встановлена ​​на рівні щоденних витрат на людину в сумі $ 5) і найбагатшими.

«Мова про введення спеціальних податків на надприбутки і предмети розкоші. Транснаціональні корпорації від нових податкових ставок не розоряться і з українського ринку не підуть — просто через конкуренцію і небажання втрачати обсяги збуту. Олігархам теж слід трошки поділитися зі співгромадянами — знедолені українці, звичайно, можуть вважатися необмеженим ресурсом дешевої робочої сили, але одночасно володіють потенціалом, здатним на чергові революційні потрясіння, в яких великий бізнес явно не зацікавлений», — зазначає Старинець.

Він упевнений, що збільшення соціальних видатків має супроводжуватися не банальною емісією, а збільшенням бази оподаткування та виведення бізнесу з «тіні».

«На превеликий жаль, ті ініціативи Кабміну, які ми спостерігаємо протягом останнього часу, спрямовані не на реальне вирішення проблеми боротьби з бідністю, а на миттєвий ефект наповнення пустої скарбниці драконівськими методами. Це стосується озвученої прем'єром Арсенієм Яценюком ідеї брати на облік трудових мігрантів (з подальшим оподаткуванням їхніх зарубіжних заробітків) і законопроекту, що припускає введення т. з. «індикативних» зарплат — як засіб боротьби з «конвертами». Це не реформи — це шарахання з крайності в крайність, така собі «податкова продрозверстка», недоречна в ХХІ столітті. Але, характерно, що і в тому, і в іншому випадку «новації» спрямовані проти найманого працівника та малого бізнесу — олігархат і ТНК традиційно залишаються невразливими», — розповів економіст.

Експерт наголосив, що держава повинна перепрофілювати ринок праці відповідно до вимог сучасності.

«Для чого дотувати з держбюджету замовлення на підготовку тисяч «економістів» і «юристів», якщо нині відчуваємо надлишок претендентів на такі вакансії — експерти оцінюють «конкурс» за цими спеціальностями в 8—15 осіб на місце. Та водночас відчувається брак високопрофесійних робітників, яких, на догоду моді на вищу освіту, в Україні просто перестали готувати. Отже, принципова відповідь на питання про методи боротьби з бідністю полягає в радикальній переорієнтації державної фіскальної політики, реальній боротьбі з тіньовою економікою, перепрофілюванні ринку праці», — резюмував Старинець.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 40



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
більше матеріалів


/-0,31725096702576-/ /-pc-/
Top