counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Олександр Грановський: На виборах мера Києва буде багато сюрпризів

Олександр Грановський: На виборах мера Києва буде багато сюрпризів

Довибори у №205 окрузі в Чернігові наробили багато шуму і породили чимало домислів. Ситуацію підігрівав і той факт, що в місті висадився справжній десант народних депутатів. Оскільки в окрузі переміг пропрезидентський кандидат Сергій Березенко, здебільшого запитання є до депутатів від БПП. Адже чимало було сказано і написано про використання адмінресурсу, тиску на опонентів та інші нібито незаконні дії команди Порошенка.

В епіцентрі чернігівських виборів постійно перебував народний депутат від БПП Олександр Грановський. Про те, що насправді відбувалося в Чернігові і що на сьогодні має місце у великій політиці, парламентарій розповів в інтерв'ю АСН.

— Ваш особистий висновок за підсумками виборів в окрузі № 205 у Чернігові? Як ставитеся до заяв, що в окрузі переміг адмінресурс і гроші?

— Ставлення складне. Багато що поросло чутками, кандидат від БПП (Сергій Березенко) став заручником брудної гри, в яку його і партію вміло втягнув штаб основного опонента. Можу твердо і відверто заявити, що наші спільні зусилля запобігли страшним наслідкам, які, з високим ступенем імовірності, були заплановані. Спробую одним реченням пояснити абсурдність заяв штабу Геннадія Корбана про використання хваленого адміністративного ресурсу.

У класичному розумінні використання адміністративного ресурсу ми повинні були б зробити такі кроки. По-перше, зняти Корбана з дистанції, отримавши рішення адміністративного суду, яке скасовує реєстрацію кандидата в народні депутати у ЦВК. Підстави для подання такого позову були і є, така юридична можливість аналізувалася, судові перспективи були й існують досі.

По-друге, могли звернутися до суду з позовом з вимогою демонтувати продуктові намети штабу Геннадія Корбана, в яких щодня штабісти опонента займалися підкупом виборців, видаючи продукти харчування в антисанітарних умовах, в наметах, на встановлення яких не було жодного дозвільного документа. Уявіть, але ми самі контролювали наявність автомобілів «Швидкої допомоги» і ліжок у лікарнях у випадках отруєння. І це не смішно.

По-третє, затримати всіх тих злощасних «спортивних журналістів», які підтримують кандидата- опонента. Правоохоронні органи чудово знали місця дислокації усієї цієї армії. Наскільки мені відомо, було ухвалено рішення локалізувати такі райони, щоб ці люди не мали змоги спокійно розгулювати містом і створювати провокаційні ситуації. По-четверте, звернутися з позовом до суду з вимогою демонтувати аварійні дитячі атракціони.

Запевняю вас, що у разі використання адміністративного ресурсу всі ці чотири пункти (за великої кількості підпунктів) було б реалізовано в стислі терміни. Думаю, ніхто в цьому не сумнівається. Інша річ, що ми так не поводимося і вміло продемонстрували своє ставлення до життя, отримавши чесний і переконливий результат.

Олександр Грановський, фото 1

— В одному з коментарів журналістам ви заявили, що вибори в Чернігові — це тест на демократичність України. Країна його пройшла?

Гречку взяли, а проголосували за того, хто її не роздавав.

— Так. Гречку взяли, а проголосували за того, хто її не роздавав.

— Чи потрібно посилювати відповідальність за підкуп виборців? Якими методами можна викорінити це згубне явище під час виборчої кампанії?

— Так, обов'язково потрібно посилювати. З такою ініціативою вже виступив Президент Петро Порошенко. Питання внесення змін до законодавства в частині відкритості бюджетів для використання в передвиборних рекламних цілях, створення такої системи, яка абсолютно чітко дає змогу ідентифікувати поняття підкупу.

Олександр Грановський, фото 2

— Майбутні місцеві вибори відбудуться за частково відкритими партійними списками. Як вважаєте, на сьогодні країна готова відмовитися від мажоритарки? Кому вигідна така відмова, а хто — у програші?

— На мій погляд, відповідь на це запитання очевидна. Логіка закону досить примітивна: будь-який висуванець може заявитися винятково від імені тієї чи тієї партії, а самостійно — ні. Інакше кажучи, самодостатній і успішний політик змушений зацікавити своєю скромною персоною політичну силу, про все домовитися і лише тоді — отримати шанси на обрання.

Крім усього іншого, новий закон не гарантує претенденту на місцевий мандат потрапляння до списку у випадку, якщо політична сила чи він особисто не набрав достатньої кількості балів. Справедливо чи ні, час розсудить. Поки що закон не випробуваний, і, впевнений, шорсткостей буде достатньо.

Люди, втомлені від божевільної мажоритарної системи, яка дає змогу «придбати» мандат.

Хто у виграші — люди, втомлені від божевільної мажоритарної системи, яка на сьогодні дає змогу «придбати» мандат. Законодавство у поточній ситуації дає змогу використовувати виборчі технології настільки, що гідний кандидат просто не в змозі представити людям свою програму, провести компанію тощо. Основний аргумент — бюджет. Переможені — самостійні політики, які, відверто кажучи, найчастіше не представляють чесну ідеологію.

Олександр Грановський, фото 3

— 28 липня розпочато процедуру заочного засудження шістьох екс-чиновників, зокрема й  колишнього президента Віктора Януковича. Вірите у результативність цих судів чи це бутафорія?

— Вірю. Сам факт засудження — страшна річ для цих чиновників. Як можна не вірити, якщо після винесення рішення навіть російська влада зможе законно затримати цих людей. Так, поза всяким сумнівом, повинен змінитися політичний вітер, але це питання, вирішення якого відкладено у часі. Також не забувайте, що деякі чиновники, які сьогодні не засуджені або яким не пред'явлено повідомлення про підозру, можуть стати частиною цього процесу, якщо перша серія судових процесів завершиться винесенням обвинувальних вироків.

— Наскільки реально повернути Україні гроші «сім'ї Януковича», незаконним шляхом виведені за кордон?

— Цілком. Так, це вкрай складно. Так, українські правоохоронці не мають такого досвіду. Так, це вимагає значного інтелектуального та інших ресурсів. Так, служби фінансового моніторингу працюють по всьому світу в надії відстежити ці кошти. Прошу не забувати, що люди, які розпоряджаються цими грошима, винайняли найкращих українських й іноземних адвокатів, фінансових радників, обклалися рішеннями судів, що ускладнюють арешт коштів, тощо. Дайте час — і все буде знову вдома на Батьківщині.

Гарячі голови в парламенті роблять собі передвиборний PR на темі відставки генерального прокурора. Реальних підстав для відставки немає.

Олександр Грановський, фото 4

— Країну сколихнула історія з «діамантовими прокурорами». Деякі громадські активісти вимагали відправити у відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. Ця відставка вирішить проблему корумпованості в прокуратурі?

 

— Гарячі голови в парламенті роблять собі передвиборний PR на темі відставки генерального прокурора. Реальних підстав для відставки немає. Такий вже нині сучасний український виборець: критикує владу і часто нею незадоволений. Люди, що аналізують владні та політичні процеси, знають, що ця влада загалом зробила значно більше, ніж попередні, разом узяті. Критикуючи дії влади, всі забули, що живемо ми під час реальної війни як у військовому, так і в економічному сенсах. Рухати ті чи ті процеси, не забуваючи про ризики та компроміси, неймовірно важко. Йдучи за цією логікою, якби призначили нині  Сакварелідзе, ми збирали б підписи за його відставку вже за декілька місяців, повірте мені.

Діамантовий конфлікт — ми всі стали заручниками прокурорів-дилетантів, які до того ж обмежені в розумовому розвитку.

Діамантовий конфлікт — ми всі стали заручниками прокурорів-дилетантів, які до того ж обмежені в розумовому розвитку. Упевнений, слідство зробить правильні висновки, і винних буде покарано. Всі рішення на сьогодні ухвалені генеральним прокурором. І всі ці рішення коректні.

Олександр Грановський, фото 5

— Ваше ставлення до Давида Сакварелідзе як до людини, яку сватають у крісло генпрокурора?

— Яка моя оцінка діяльності Давида Сакварелідзе? Я не став би робити заяви з цього приводу лише тому, що говорити зарано. На перший погляд, ця людина викликає повагу, очевидно, є фахівцем. Чи зможе він і чи захоче стати генеральним прокурором, я сказати не готовий, оскільки сам Давид заявив, що генеральним прокурором має бути винятково українець. Не бачу в такому випадку предмета для розмови.

— Чи правдива інформація про те, що «УДАР» піде на місцеві вибори окремо від «Солідарності»?

— Рішення з цього питання ще немає, але я думаю, їх ухвалять найближчими днями.

— На минулих виборах мера столиці всі знали, хто переможе. Ваш прогноз, якою буде майбутня виборча кампанія столичного градоначальника?

— Частина інформації все ще в «підкилимному» стані, тож коментувати я поки що не готовий. Але однозначно можу сказати, що ця кампанія буде напруженою і піднесе багато сюрпризів.

— Резонансний скандал викликало ухвалення закону про реструктуризацію валютних кредитів. Поки всі дискутували, чи підпише Президент цей закон, на офіційному сайті парламенту з'явилося коротке повідомлення, що «закон готують до третього читання». Що це означає на практиці: документ переписуватимуть, коли можливе голосування?

— Восени. Закон не має шансів бути ухваленим. Всі, хто за нього голосував, щиро про це шкодують. Як ви знаєте, в той момент у залі була деяка плутанина в питанні, чи ставить спікер на голосування повернення до розгляду або ж пропонує проголосувати в цілому. Третє читання закон не пройде: популізм, передвиборна істерія, крапка.

— Якщо аналізувати останні голосування парламентської більшості, можна припустити, що коаліція на ладан дихає: багато законів проходили завдяки підтримці позафракційних депутатів і навіть Опозиційного блоку. Чи існують ризики для коаліції вже на початку вересня, коли депутати знову зберуться під куполом?

— Якщо абстрагуватися від чуток і постаратися сухо проаналізувати якість і перспективи коаліції, ми прийдемо до таких висновків. Хто зацікавлений в тому, щоб вона залишилася: Президент, прем'єр, Радикальна партія. Незацікавлені: «Самопоміч», «Батьківщина», Опоблок. Вони не зацікавлені винятково через можливий більш високий рейтинг у разі проведення дострокових виборів. До таких висновків партійні лідери дійдуть після місцевих виборів, протестувавши свої можливості «на землі». Зовсім не впевнений, що результати будуть такими, на які партії розраховують. На питання про монолітність коаліції можна відповісти, підрахувавши голоси, про які я говорив раніше.

Олександр Грановський, фото 6

— Чи можна побороти кнопкодавство? Як?

— Вже практично ніхто не «кнопокодавить». З'явилися персональні санкції.

— Чи вистачає Вам нинішньої депутатської зарплати? Можете назвати суму, якою ви оцінюєте депутатський працю?

— Мені — ні, але у мене є заощадження. Я вважаю, 60—80 тисяч гривень — це справедлива ціна за депутатську працю сьогодні. Упевнений, з часом зарплату необхідно переглядати. Більшість у цьому парламенті не живуть на зарплату або, точніше сказати, переважна більшість. Люди працюють з почуття патріотичного обов'язку.

 

 

 

 

 

 

 

Олена Галаджій, фото Віктора Ковальчука



Переглядів: 631


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів


/-0,34429097175598-/ /-pc-/
Top