counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Травня
6 Травня
Всі новини...

Георгій Канашвілі: Саакашвілі повернеться до Грузії

Георгій Канашвілі: Саакашвілі повернеться до Грузії

Грузинський досвід та реформатори — це вже не так історія Грузії, як сучасність України. За останні півроку багато представників колишньої влади цієї країни були запрошені в український уряд. А що думають про цей досвід їхні співвітчизники? Схвалюють, співчувають чи засуджують? Про це та багато іншого в інтерв'ю «Аналітичної Службі Новин» (АСН) розповів виконавчий директор однієї з найстаріших неурядових організацій Грузії «Кавказький дім» Георгій Канашвілі.

— Георгіє, Грузія, грузини в прямому сенсі — невід'ємна частина України. У нас переймають грузинський досвід реформ, у владу залучають грузин. У нас екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі очолює Консультативну міжнародну раду реформ. А у вас він фігурант кримінальних справ. Що думаєте про ці події?

— Думаю, українці самі повинні вирішувати, як реформувати країну. Хоча насправді є, що переймати й в Грузії. Наприклад, успішні реформи поліції, юстиції. А от у реформуванні галузі охорони здоров'я у нас були серйозні проблеми. Також не треба спиратися на досвід Грузії у вирішенні (військових. — Прим. авт.) конфліктів — там вочевидь було припущено багато помилок.

Що стосується екс-президента, то в Грузії зараз відбувається певна переоцінка ситуації. Були моменти, коли вкрай негативно сприймали і Саакашвілі, і його уряд. Вони згодом програли вибори, до влади прийшов новий уряд, політична коаліція «Грузинська мрія».

А зараз всі більш позитивно до Саакашвілі ставляться.

— Сумують?

— Не можу сказати, що сумують.

Сам фактор попереднього роздратування дуже легко пояснити. Було проведено велику кількість реформ за дуже короткий час. Все робили жорстко, структуровано. І дуже багато людей опинилися на узбіччі соціальних преференцій.

Також було монополізовано силу. Владну вертикаль збудували занадто сильну. Структури безпеки працювали потужно, але в негативному сенсі: у людей було відчуття, що їх увесь час «слухають».

Це все негативно вплинуло на ставлення до Саакашвілі і його уряду.

— Як думаєте, Саакашвілі повернеться до Грузії або залишиться в Україні?

— Прийде час, коли він повернеться. Він — грузинський політик. Коли? Побачимо.

Українці самі повинні вирішувати, як реформувати країну

У 2016 році у нас парламентські вибори. Багато що залежатиме від того, як вони відбудуться, скільки голосів набере його партія «Єдиний національний рух». Якщо результат буде істотним, то Саакашвілі повернеться досить скоро. Але думаю, що на цих виборах у його партії немає шансів отримати право формувати (парламентську. — Прим. авт.) більшість. Якщо вони наберуть 20—30% голосів — це буде дуже великий успіх, але це максимум.

— Як у Грузії ставляться до тих, хто поїхав працювати в Україну?

— До різних людей — різне ставлення.

До міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, заступника міністра МВС Еки Згуладзе — одне, адже щодо них у Грузії немає порушених справ. І особливого негативу до них теж немає.

До Саакашвілі є питання. Як і до колишнього міністра юстиції (Зураба Адеішвілі, що фігурує в декількох кримінальних справах у Грузії. — Прим. авт.). Відомо, зараз він теж в Україні.

— У нас жартують, що грузинам небезпечно приїжджати в Україну — відразу ж відправляють працювати у владу. У Грузії призначення співвітчизників обговорюють?

— Так. Дуже активно обговорюються призначення. Дискусій з цього приводу багато.

Фактор Саакашвілі якось негативно впливає на грузинсько-українські відносини. Але на рівні урядів, а не суспільства. Багато хто боїться того, що вони тут будуть досить ефективні, що може також з часом негативно вплинути на грузинсько-українські відносини.

— Після попередніх парламентських виборів часто можна було почути, що до влади в Грузії прийшли проросійські сили. Це так?

— Минуло вже три роки. І говорити, що вони проросійські не доводиться.

Фактор Саакашвілі якось негативно впливає на грузинсько-українські відносини

Основний стратегічний напрям країни не змінювали. Є певні послаблення з якихось питань, але я не бачу проросійства. Просто вони, як мені здається, намагаються гармонізувати в якомусь сенсі відносини (з РФ. — Прим. авт.).

Не зважаючи на ситуацію, яка склалася сьогодні, Україна не розриває дипломатичних, економічних відносин з Росією. У нас все це було розірвано. Наша влада намагається щось зробити. Так, припускаються помилок, але загалом — підхід тверезий. Пророссійства не бачу, сподіваюся, і не побачу.

— Україні варто було повністю розірвати відносини з РФ?

— Це дуже і дуже складне питання. Розрив тягне за собою багато проблем. Це виняткова форма відносин. Треба все дуже добре зважити. Не готовий відповісти.

— Ви бачите в найближчому майбутньому перспективу відновлення суверенітету, територіальної цілісності Грузії?

— На жаль, її немає. Загальна геополітична картина незмінна. І, напевно, не буде змінюватися. Хіба, щось титанічне трапиться.

— Титанічні зміни — це що? Розвал РФ?

— Не можу сказати. Але це точно має бути щось надзвичайне.

 

 

 

Фото Віктора Ковальчука

Юлія Артамощенко, АСН



Переглядів: 158


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мотивуючі цитати для Стрільців
Мотивуючі цитати для Стрільців
Стрільці — одні з найуспішніших людей Це стосується як амурної сфери, так і роботи, бізнесу, захоплень
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Люди, народжені під цими Знаками Зодіаку, наділені природною мудрістю і глибоким розумінням законів життя Пред....
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Павло Глоба — один із найкращих астрологів сучасності Його особливість — величезний досвід та багатосторонній ....
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Напевно, ви помічали, що люди, які народилися на стику перебування Сонця в двох різних знаках Зодіаку, дуже не....
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 7 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та рішучість допоможуть вам подол....
більше матеріалів


/-0,28556895256042-/ /-pc-/
Top