counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Артем Ситник: «Мало новин? Скоро будуть!»

Артем Ситник: «Мало новин? Скоро будуть!»

Війни між НАБУ та Генпрокуратурою не існує. Є питання до окремих підрозділів ГПУ і є свій «антикорупційний фронт». НАБУ надалі працює над виявленням корупціонерів, зокрема - серед високопосадовців Генпрокуратури.

Про результати графологічної експертизи «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, про кількість переданих до суду справ та про те, скільки корупціонери уже повернули державі… добровільно в інтерв`ю АСН розповів голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

-  На якому етапі розслідування резонансної сутички між представниками НАБУ і ГПУ? Як відомо, за вашою домовленістю з Генпрокурором Юрієм Луценком, справою займається СБУ. Є новини у цій справі?

- Що стосується справи, то вони нам не звітують. Звичайно, вони це не повинні робити. Я ще раз хочу повторити, що передача розслідування Службі безпеки - це моя ініціатива. Я наголошував, що у такому випадку це будуть незацікавлені слідчі підрозділи, які нададуть оцінку представникам Національного антикорупційного бюро, а також працівникам Прокуратури. І я в принципі наголошую на тому, що ми готові пояснити кожну свою дію, кожне свою рішення. Ми будемо максимально сприяти цьому розслідуванню. Я сподіваюся, що це розслідування буде закінчено максимально швидко.

-  Уточнення до цього запитання. Після інциденту ГПУ та представників НАБУ від вашого відомства стало потрапляти в інформаційний простір менше новин. Це пов`язано з непорозумінням з ГПУ? Чи не є це свідченням тиску Прокуратури?

- Мало новин? Скоро будуть (посміхається).

-  Але зараз це є свідченням протистояння з боку Прокуратури вашій діяльності?

- Я вже говорив неодноразово, що війни силових підрозділів завжди впливають на ефективність їхньої роботи. На жаль, є питання до окремих підрозділів Генпрокуратури. Але що стосується новин, то скоро вони будуть!

- Тобто війни між ГПУ та НАБУ немає?

- Ну, всі намагаються вичавити з мене слово «війна». Я можу сказати, що війна у нас є на Сході. А тут у нас  свій антикорупційний фронт. Звичайно, Прокуратуру не влаштовує, що її  монополізм, притягнення прокурорів до відповідальності порушено. І питання про притягнення до відповідальності найвищих посадових осіб Прокуратури вже можуть ставити спільно представники НАБУ разом з Антикорупційною прокуратурою. Тому я не виключаю, що у майбутньому інциденти ще будуть, оскільки ми свою роботу щодо виявлення корупційних правопорушень у діях високопосадовців Генпрокуратури зупиняти не будемо. Це не війна! Це виконання Національним антикорупційним бюро своїх повноважень. Я і НАБУ завжди відкриті до співпраці з будь-яким антикорупційним органом, зокрема з правоохоронними органами, Генеральною прокуратурою. Але це не означає, що ми не будемо працювати над виявленням корупціонерів у їхніх рядах.

-  Який підсумок роботи НАБУ зараз? Яка кількість переданих вами справ до судів?

- Я вважаю, що жодна цифра не може задовольнити ні мене, ні суспільство. Повинні відбутися зміни, після яких суспільство буде відчувати результат нашої роботи. Звичайно, мене не задовольняє, що ми вже скерували 31 кримінальну справу до суду. Зараз у нас на закінченні ще низка справ. І ця кількість буде тільки зростати. Питання лише щодо вироків судів.

Опоненти, які нас постійно критикують, раніше говорили, що ми неефективні в частині розслідувань. Сьогодні вони критикують нас, що немає обвинувальних вироків.

Тому для нас дуже важливо провести судову реформу. Ну, для нас - це для держави Україна. Необхідно створити антикорупційний суд, надати результат суспільству у вигляді вироків судів: коли особа буде засуджена відповідним судом,  кошти буде стягнено до бюджету. Зараз дуже багато майна вже арештовано. Але воно може бути стягнено тільки після того, коли буде рішення суду.

Наразі у нас є випадки добровільного відшкодування збитків. Ця сума складає близько 100 млн грн, це сума, яка добровільно вже відшкодована. Але ж це добровільно! Основна маса відшкодувань буде після того, коли судами будуть виноситися обвинувальні рішення.

- Усі справи розсипаються у судах?

- Вони не розсипаються. Щодо них немає остаточного рішення…  Я просив би не застосовувати слово «розсипаються». Є приклади, коли розгляд справ у судах затягується, але справи не розсипаються.

-  Які причини того, що розгляд спрямованих вами до судів справ затягується?

- Через те, що у нас  недореформована судова система. Для нас це один з пріоритетів. Треба закінчити формування судової системи. Верховна Рада прийняла зміни до Конституції, знайшла в собі політичну волю, зібрали більше 300 голосів, щоб ці зміни прийняти. І зараз дуже важливо їх імплементувати, щоб судова реформа відбулася. Якщо судова реформа не відбудеться, то всі наші реформи або зупиняться, або буде відкат назад.

-   Як просувається розслідування справи щодо «чорної бухгалтерії» Партії регіонів? Раніше ви заявляли, що частина фігурантів цієї справи покинула межі України?

- Зараз уже готується низка підозр у цій справі, оскільки вже проведена перевірка підписів, почерку. Ми вже почнемо приймати окремі процесуальні рішення щодо окремих осіб, які там фігурують. Але я хотів би акцентувати увагу, що документи так званої «чорної бухгалтерії» тісно перетинаються зі справою, яка розслідується Генеральною прокуратурою, департаментами Сергія Горбатюка. Там вони розслідують і справи щодо суддів Конституційного суду, які приймали рішення про повернення в дію Конституції (за президентства Віктора Януковича, щодо розширення повноважень Президента України. - АСН).

- Нещодавно деякі народні депутати намагалися звинуватити вас у небажанні відзвітувати перед парламентом про результати роботи НАБУ. Чи готові ви прийти до Верховної Ради, щоб відзвітувати?

- Якщо депутатів цікавить представлення звіту, то нехай приходять до НАБУ! Я їм його презентую. Законодавство прописує наш обов`язок звітувати кожні півроку. Ми цей звіт сформували, публічно його представили, наголошую, публічно його представили. Та направили екземпляр до парламенту. Якщо хтось не має часу його прочитати, то ми готові його окремо представити.

Анна Стешенко



Переглядів: 364


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів


/-0,32760310173035-/ /-pc-/
Top