counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Юрій Шухевич: Путіну потрібен всюди свій «Донбас»

Юрій Шухевич: Путіну потрібен всюди свій «Донбас»

Юрій Шухевич — син командира Української Повстанської Армії (УПА) Романа Шухевича — провів у радянських таборах більше тридцяти років. Сьогодні він — народний депутат України, свідок і учасник ухвалення антикомуністичних законів. Про те, як він бачить сучасну Україну, чому росіяни воюють проти українців, коли розпадеться Російська Федерація і багато іншого Юрій Шухевич розповів в інтерв’ю «Аналітичній службі новин» (АСН).

— Верховна Рада заборонила комуністичну символіку, й одразу почалися розмови, що це розсварить українців, негативно вплине на єдність нашого суспільства. Це так?

— Це все тільки говоріння. І коли Папа Римський Іоанн Павло ІІ мав приїхати в Україну, також почали говорити, що це призведе до розколу, адже ми — православна країна. Але виявилося, що противників було всього було 6%. Багато людей — близько 26—27% — поставилися до цього прихильно, а іншим було байдуже. Тому нехай ніхто нас не лякає, ніякого розколу не буде.

Щодо комуністичної символіки, то тут краще розкажу дуже цікаву історію про двох маленьких хлопчиків, яких запитали, хто такий Ленін. Знаєте, що відповіли діти? Один: «Ленин — это плохой президент, который сделал голодомор». А другий: «Ленин — писатель, который стихи писал». Чому я це розповів? Тому що сучасним дітям не до тих символів.

Вже виросло нове покоління, для якого ті символи не грають абсолютно ніякої ролі. А коли ще відкриють архіви і люди почнуть знайомитися з дійсністю, з правдивою історією, то заборона радянської символіки набуде зовсім інакшого вигляду.

Ті, хто проти, бояться сьогодні, оскільки розуміють, що коли люди втратять віру в їхніх символи та ідолів, тоді їх чекають погані справи.

— У будівлі Верховної Ради України досі є чимало радянських символів. Зокрема, велика картина на стелі, де зображені робітники, червоні прапори та інше. Що з нею робити? Одні кажуть, що передати в музей, інші — зафарбувати.

— Зафарбовувати не треба. У парламенті їй не місце, а в музей можна.

— Також є чимало противників зміни радянських назв міст та вулиць. Кажуть, на це потрібні великі гроші. Чи це так?

— Коли хочеш ударити собаку, то палицю завжди знайдеш. А коли не хочеш щось робити, то завжди знайдеш на це сто причин. Так і тут: «не на часі», «люди не зрозуміють», «грошей немає».

Ви знаєте, що місто Цюрупинськ давно хотіли перейменувати на Олешки?Але в Цюрупинській раді знайшлися комуністи, котрі аргументували неможливість не тим, що Цюрупа — то старий більшовик, а що це коштує багато грошей.

Щоб перейменувати — певні витрати, звісно, потрібні. Але це не гроші для тих, хто хоче перейменування.

Я розумію, що не в один день усе це робиться, але поступово треба змінювати.

— Соціологи відзначають певне зростання рейтингів так званих лівих політичних сил. На ваш погляд, чи можуть колись реваншувати комуністи і їх послідовники?

— Ні. Можливо, десь у глухомані на Сході чи Півдні України хтось і спокуситься на демагогію регіоналів або комуністів. І, можливо, дещо підросте їх рейтинг.

Але це не значить, що вони переможуть. Уже українське суспільство настільки далеко зайшло, що повернутися назад, знову до Януковича, а тим більше до більшовизму — неможливо.

— Також дозвольте запитати про територіальну цілісність України. Нині виглядає так, що дуже мало говорять про Крим. Про нього забули на материковій Україні?

— Ні. Розумієте, коли люди сьогодні думають про Луганськ та Донецьк, то вони не думають про Крим. Та це не значить, що не пам’ятають. Я впевнений, що як завершиться АТО, то одразу згадають про Крим.

— Ми можемо перемогти?

— Не тільки можемо, а й мусимо. Інша річ — це що таке перемога у війні. Маршал Фош, який командував французькими військами під час Першої світової війни, на етапі її завершення сказав, що перемога у війні — це боротьба двох воль: чия воля сильніша, той і переможе. Нам треба мати волю до перемоги.

Так, нас лякають півмільйонною російською армією. Але не завжди мільйони грають роль. Простий приклад. Згадайте Майдан. Беззбройні хлопці перед «Беркутом» і державною машиною. Хто переміг? Була воля до перемоги. Люди гинули, але не зупинялися, а йшли. І перемогли. У Януковича ж не було волі до перемоги, він програв, він утік.

— Ви мали далеко не просте життя і все ж маєте жагу до перемоги. А багато хто сьогодні живе з думкою «все пропало».

— Монтекукулі говорив, що у війні потрібні три речі — це гроші, гроші і ще раз гроші. Я ж переконаний — у першу чергу потрібна воля до перемоги. Це головне. Як її немає, то ні гроші, ні технічні засоби, ні кількість військ не допоможуть. Необхідна воля. Не потрібно боятися ворога, йому слід кидати виклик в обличчя і перемагати. І ми обов’язково переможемо. Тільки свої страхи, незадоволення потрібно сховати якнайглибше в кишеню і не піддаватися на провокації.

— Провокації — заклики до «третього Майдану»?

— Так.

— Але є й серед українців люди, які сумують за «легітимним», повторюють,  що в Києві — хунта, що Революція гідності — це переворот. Чому так?

— «Хунта», «переворот» — це що, українське явище? Хунти, перевороти, путчі — це історія людства. Давайте згадаємо, скільки революцій було у французів. Для прикладу візьмемо Велику Французьку революцію і Наполеона, який став імператором. Можна сказати, що у Франції тоді був путч, хунта. Також там була Реставрація, Липнева революція 1830-го. І це не кінець. Революції ще були у 1848-му і 1870-му роках. Бачите, скільки їх було у французів. І що? Тобто кожна країна проходить свій розвиток, свій шлях.

— Проте є такі, хто каже, що Революція гідності стала причиною війни на Сході України. Кажуть, що це — громадянська війна.

— Враховуйте, що це говорять червоні. Вони забули, що їхня революція (Жовтнева революція 1917 року. — Авт.) призвела до громадянської війни, яка тривала не один рік на величезних просторах Російської імперії. Там були мільйони жертв. А вони потім хвалилися цим.

— Яка це війна? Громадянська? Вітчизняна?

— Це — війна з Росією. Сепаратисти — це тільки прикриття. Вони збунтовані за російські гроші. Все відбувається за керівництва Росії. Якби РФ забрала свої руки з Донбасу, не платила грошей, не присилала техніки, то була б зовсім інша ситуація.

— А чому прості росіяни йдуть до нас воювати?

— У росіян імперське мислення. І вони не можуть ще заспокоїтися, що в них немає великої імперії. Їхня імперія зараз далеко не така, що була. Але треба розуміти: Путін мріє не тільки про Україну, а й про держави Балтії, і про країни Варшавської угоди.

— Він може розпалити світову війну?

— Відкрито — ні. Але Путін намагатиметься всюди знайти свій «Донбас».

— І що робити?

— Воювати. І головне — не боятися. Росія має багато внутрішніх проблем. Вони можуть вибухнути з такою силою, що Російська Федерація розпадеться. Путін цього боїться. Тому йому треба відволікати увагу, використовуючи тему зовнішнього ворога, загрозу, яку він несе.

Коли говорять «загроза зовнішнього ворога для Росії», мені смішно. І пригадується, як у таборах під час Другої світової війни сиділа вся шантрапа за крадіжки, бандитизм і боялася, що у разі перемоги німців їх «поработят и ограбят». Розумієте, вони були приречені провести вже життя за ґратами, адже мали по три терміни по двадцять п’ять років. До того ж були всі голі й босі. Мали хіба що прогорілий бушлат й подерту сорочку. Але при цьому боялися, що їх німці пограбують і позбавлять волі! Ось саме так і росіяни тепер бояться.

— Вони колись прозріють?

— Сподіваюся, але не скоро. На це треба багато часу. У них інший психологічний склад. Колись це станеться, але я вже до того не доживу. І я не знаю, чи ви доживете.

— Ви сказали, що Путін намагатиметься всюди знайти свій «Донбас». Чому Захід активніше не протидіє Росії? Невже боїться, що вона розвалиться і тоді будуть проблеми з республіками?

— Розвалу її дійсно бояться. Європа вже мала проблеми, коли розпадалася Османська імперія. Щоправда, спочатку її Європа боялася: османи завжди воювали, нападали на неї, але згодом почала підтримувати режим, бо боялася нових, динамічних молодих режимів навіть таких невеликих країн, як Сербія, Болгарія чи Греція. Що, якщо вони з’являться на карті, то з ними будуть проблеми? Думали про балканізацію, тобто подрібнення Османської імперії. Але ж після розпаду імперії світ не завалився. І як Росія посиплеться, світ теж не завалиться.

— То з Росією це станеться?

— Так. Безумовно.

 

Юлія Артамощенко, Дарина Шварцман, АСН




Переглядів: 98


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів


/-0,20766997337341-/ /-pc-/
Top