counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Віталій Купрій: НАБУ – це профанація, Президенту була потрібна така людина, як Ситник, щоб маніпулювати

Віталій Купрій: НАБУ – це профанація, Президенту була потрібна така людина, як Ситник, щоб маніпулювати

Гучні скандали з працівниками поліції, низький темп реформ правоохоронних органів, бездіяльність НАБУ та ГПУ, відсутність реакції у справах колишніх  посадовців – це нинішня характеристика українського суспільства. Щоб обговорити варіанти поліпшення роботи відомств, «Аналітична служба новин» (АСН) звернулася до заступника голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, члена УКРОПу Віталія Купрія. В інтерв’ю він розповів про причини й мотиви призначення одіозних керівників, про те, що робити із поліцією, хто загрожує Порошенкові й чому спецконфіскація – це інструмент збагачення.

– Довкола спецконфіскації багато розмов. Ви «за» чи «проти»?

– Нині розглядається питання спеціальної конфіскації майна, за яким немає рішення суду, яким встановлено, що особа винна у вчиненні злочину. Для мене як для правозахисника не важливо, чи це був Янукович, чи там були інші особи. Але порушується конституційний принцип презумпції невинуватості, це по-перше. По-друге, навіть якщо застосувати це до Януковича або наближених до нього осіб, він може звернутися потім до суду. В будь-якому випадку Європейський суд із прав людини визнає винним українське правосуддя, якщо воно підтвердить цю конфіскацію. І він матиме змогу стягнути з України завдану йому шкоду.

Понад те, мені здається, що та гра, яка є довкола цього закону, не для того, щоб притягнути до відповідальності Януковича і його оточення, а саме для того, щоб його не було притягнуто до кримінальної відповідальності. Йдеться про те, щоб забрати у Януковича все, що можна, будь-яким шляхом. А далі він стає непотрібним – і цю справу буде спущено на гальмах.

Чому нині не застосовується до Януковича, до будь-якої особи режим заочного засудження, чому жодної справи не передано до суду Генпрокуратурою? З цими людьми є домовленість, що їх не будуть притягати до відповідальності. Домовленість була перед тим, як Петра Порошенка обрали на посаду Президента. Тоді він їздив до Відня, домовлявся з представниками російського бізнесу – олігархом Фірташем, представником Януковича тоді був Льовочкін, Кличко теж їздив туди. Це все йде гра, щоб просто забрати активи, нажитися і покласти їх у власну кишеню.

– Якщо не спецконфіскація, то які дії мають бути щодо активів Януковича?

– Якщо закон буде ухвалено і його норми будуть застосовані до Януковича і наближених до нього осіб, то екс-президент-втікач зможе потім відсудити це назад. Він відіграє – і держава йому все поверне, точніше платники податків усе повернуть. На цьому будуть наживатися. Майно розпродаватимуть у десять разів дешевше, ніж його ринкова вартість. Треба належним чином розслідувати всі кримінальні справи щодо Януковича і його оточення, передати їх до суду з обвинувальними вироками. А після рішень суду застосувати санкції, які передбачені законом. Але чомусь уже два роки Генеральна прокуратура вперто не хоче йти цим шляхом.

Виталий Куприй

– До роботи ГПУ є запитання. Шокін досі на посаді. Чому голосування за відставку Шокіна навіть не було на порядку денному Ради?

– Шокін – ставленик Петра Порошенка. 9 лютого 2015 року на засіданні фракції БПП (у якій я ще тоді був) розглядалося питання підтримки Шокіна на посаді Генпрокурора. Приходив особисто Президент. Я поставив йому запитання у присутності понад сотні депутатів: «Чи гарантуєте ви, що Шокін здійснить реформу прокуратури, що він притягне до відповідальності винних у вбивстві Небесної Сотні, поверне активи Януковича, доведе справу Гонгадзе до кінця, коли буде встановлене ім’я замовника?» Президент при свідках пообіцяв, що він гарантує. Вже прийнято іронічно казати, що Генеральним прокурором України є Петро Порошенко. Це гра Президента, він хоче залишити Шокіна, бо таких послідовних виконавців, які б виконували неправомірні вказівки, ще треба пошукати.

– Але якщо йдеться про посаду керівника ГПУ, кандидатів небагато.

– Треба брати незалежних людей, які не працювали в Генпрокуратурі. Потрібен фаховий юрист, який розуміється на кримінальному процесі. У мене є навіть прізвища прокурорів, але я боюсь озвучувати ці імена. Це люди, які потужно розслідували злочини проти учасників Революції Гідності, проти розгонів євромайданів, зокрема в Дніпропетровську. Тоді арештовували виконавців, уже виходили на замовників. А потім їх почали звільняти і казати: «Стоп, навіщо ви це робите». Якщо назвати вголос ці кандидатури за сучасних умов, це означатиме, що людина не зможе працювати в жодному правоохоронному органі.

– Нині постало питання, куди поділися гроші, спрямовані на реформу прокуратури, якою займався заступник Шокіна Давід Сакварелідзе. Як ви її оцінюєте?

– У ГПУ давно почалася війна – ще з питання «діамантових» прокурорів. Але посол США Джеффрі Пайєтт вже надав відповіді, куди пішли ці гроші, вони йшли міжнародним донорським організаціям, які організовували реформу прокуратури. Гроші витрачено, реформа відбулася. А чи відбулися зміни? От я б запитав Давіда Сакварелідзе про ефективність витрачання таких коштів. Чому зараз на 97% старі кадри залишились на посадах? Оце запитання до Сакварелідзе.

– Він заявляв про те, що «Віталька з барсеткою» пропонував йому хабар. Чому досі не озвучено, хто це був?

– Представники грузинської команди дуже люблять піар. Але, навіть якщо така подія мала місце, я вважаю, що Давід Сакварелідзе зробив усе, щоб злочинець, який пропонував хабар, уник відповідальності. Віталька, барсетка… Мені важко уявити заступника Генпрокурора, який ходить парком і до нього хтось підійшов. Загалом-то вони ходять із охороною. Так просто не підійдеш. Сакварелідзе однозначно знав, з ким розмовляє, про таку зустріч були домовленості. От я не можу зараз як народний депутат навіть офіційно зустрітися з заступником Генерального прокурора. У мене дуже багато запитань до Давіда Сакварелідзе, але мене уникають, порушуючи закон про статус народного депутата. А от «вітальки з барсетками» можуть спокійно підходити, розмовляти, пропонувати. Це абсурд.

У мене дуже багато запитань до Давіда Сакварелідзе, але мене уникають, порушуючи закон про статус народного депутата. А от «вітальки з барсетками» можуть спокійно підходити, розмовляти, пропонувати. Це абсурд

Виталий Куприй

– Справу «діамантових прокурорів» досі не доведено до кінця, і незрозуміло, чи буде. Що треба зробити, щоб «діамантові прокурори» сіли?

– Я не вивчав матеріалів справи. Там мінялися слідчі, мінялися процесуальні керівники, дуже важко оцінити, що з матеріалами. Можливо, щось зникло під час усіх цих замін. Можливо, якісь важливі докази, свідчення. Може бути так, що справа потрапить до суду і там розвалиться. Використовують стратегію гри в піддавки: спочатку начебто все іде нормально, є обвинувачення, є підозри – й усе пішло в суд. Але суддя, вже розглядаючи це питання, каже, що бракує доказової бази. Якщо такий підхід застосувати, то більшість справ прокуратура розвалить. Багато є дискусій, що це не фахово. Але я вважаю, що зроблено було дуже фахово. В прокуратурі навмисне готують певні документи так, що потім злочинцям вдається уникати відповідальності, оскільки від них уже отримано хабарі, з ними поділено бізнес або проведено корупційні оборудки.

В прокуратурі навмисне готують певні документи так, що потім злочинцям вдається уникати відповідальності, оскільки від них уже отримано хабарі

– У нас нині часто колишні посадовці уникають відповідальності…

– Єфремов, Лукаш, вишки Бойка… Всі знають, що матеріали справ готові, але ніхто навіть не піднімає питання про зняття з нього недоторканності. Клюєву дали втекти. А скільки було заяв щодо «Одеського припортового заводу», що там Мартиненко і Кононенко використовують корупційні схеми для власного збагачення. Справа щодо ОПЗ нікуди не пішла попри те, що нею опікується сам Михеїл Саакашвілі. Це все гра, це піар.

– Саакашвілі веде бурхливу діяльність, але більше на словах. Він виламав двері в прокуратуру, скрив склад із горіхами, виламав знак. Це тягне на порушення?

– Він ще і паркан зносив. Але йому пробачать. Нічого такого тут немає. Це все повністю піар, адже на території Одеської області Саакашвілі володіє абсолютним контролем над правоохоронними органами через Сакварелідзе (який є заступником Генпрокурора й водночас керівником обласної прокуратори) і Лорткіпанідзе (начальника обласної поліції). Якщо він хоче, то може все зробити тихо, швидко, без зайвого піару. Але злочинці будуть сидіть у в’язниці за лічені дні. Та повертаюсь до «Одеського припортового заводу» – кримінальну справу було відкрито людьми Саакашвілі торік у червні. Проведено всі слідчі дії, обшуки, встановлено всі обставини справи, виявлено суми, які вкрадено. Втім, жодної підозри не вручено. Ми не кажемо зараз про  Мартиненка, Кононенка, є бухгалтери, виконавчі директори. Навіть до них не дійшло жодної підозри. Люди просто за піаром і за такими «договорняками» кидають справи.

– НАБУ нічого не знайшло проти Кононенка за заявою Абромавичуса. Що треба робити, щоб бюро нарешті запрацювало?

– Коли обирали директором НАБУ Артема Ситника, я казав, що цю людину не можна обирати. Він обманув конкурсну комісію, не вказав певні дані своєї біографії, знаючи які його б ніколи не обрали. Він був свого часу адвокатом ворогів українського народу – слідчого Грабика, який фальшував справу і садив у тюрму Юлію Тимошенко. Потім був адвокатом колишнього прокурора Київської області, який незаконно випускав убивцю Лозинського. Якби всі знали, що ця людина переступила через усе і що в неї на меті було тільки гроші заробити, то за нього б ніколи не проголосували.

Але Ситник цього не сказав. Я Президентові про це говорив, та, коли була змога обрати серед двох останніх кандидатів, Порошенко навмисно обрав Ситника. Президентові потрібна така людина, якою можна маніпулювати. НАБУ – це профанація, це організація, яка імітує роботу. Максимум, що вони будуть викривати,– якихось дрібних суддів, які не поділилися з кимось і не мають «даху» серед державних діячів. Щодо Кононенка і заяви Абромавичуса я особисто давав депутатський запит до Віктора Шокіна. Й отримав відповідь стосовно цього кримінального провадження. І в ній, до речі, не зазначено, що не знайдено нічого щодо Кононенка, там просто сказано, що провадження відкрите і проводяться слідчі дії.

Виталий Куприй АСН

– Ще одне відомство, яке постійно на слуху, – поліція. Інцидент із «БМВ», патрульний, який украв долари при затриманні, голова поліції Вінниці з георгіївською стрічкою. Що пішло не так?

- Ще був заступник Хатії Деканоїдзе Паскал, який за часів Януковича був головою карного розшуку. Такі кадрові призначення вказують на те, що або керівництво нашої поліції некомпетентне, або все-таки корумповане. У мене були запитання до Еки Згуладзе, коли ще готувалася реформа. Вона приходила на засідання нашого комітету, і я просив її, щоб вони в законопроекті передбачили посилення впливу громадянського суспільства на призначення на певні керівні посади у поліцію. Цього зроблено не було, вона нас обманула. Я, оскільки побачив обман разом із колегами, зокрема Ігорем Луценком, був співавтором іншого законопроекту, який дав би змогу вирівняти цю ситуацію, щоб не було таких призначень. Але незаконно і протиправно його було знято Гройсманом без мого відома. Просто зняли з реєстрації. Після цього ми внесли з Ігорем Луценком поправки, щоб виправити той закон. Гройсман не те що не поставив на голосування, він загалом проігнорував, навіть не дійшовши до наших поправок. Тепер маємо такі наслідки. Маніпулятивне ухвалення цього закону про Національну поліцію дало змогу призначати одіозних осіб на керівні посади в поліції.

– Які ще проблеми з реформою?

– Не належним чином було сформовано структуру органів поліції. Як-от наприклад, Новий Розділ Львівської області – там 35 тисяч населення, багато людей колишні ув’язненні (працювали на шкідливому сірчаному виробництві, там і залишились). І там зараз немає жодного поліцейського. Як можна було так проводити кадрову структуру? Щодо проблеми з «БМВ» і викраденням грошей, звісно, могли затесатися такі люди, всіх не можна перевірити при швидкому ході реформи. Але яка реакція на цей злочин із боку керівництва поліції? Хатія була на засіданні комітету з цього питання також. Вона не відреагувала на критику на адресу поліції. Ми критикували, щоб вони провели додаткові навчання: як поводитися зі зброєю, які мають права. Але ці поради сприймалися в штики. Ми не вороги, ми хочемо допомогти, тож треба до парламентаріїв із профільного комітету прислуховуватись. До речі, наскільки я пам’ятаю, за весь час роботи Комітету з правоохоронної діяльності жодного разу міністр Аваков не прийшов на його засідання.

– Чому ситуацію з головою поліції Вінниці розкрутили журналісти? Де було СБУ?

СБУ покриває багатьох злочинців, які працюють, зокрема, й проти України

– СБУ покриває багатьох злочинців, які працюють, зокрема, й проти України. Є якісь домовленості, про які ми не знаємо. Зараз у мене є заява про злочин. Про те, що спецслужби знімали інформацію у людей з телефонів (йдеться про відомого оператора мобільного зв’язку), які володіли державною таємницею. Було розслідування, профільна комісія знайшла, що там були певні порушення. Я все описав, написав у СБУ заяву і сказав, що це все здійснювалось із території РФ. Треба було за статтею «Шпигунство» відкривати кримінальне провадження. СБУ ж передає це все в поліцію, і там навмисне відкривають іншу статтю – незаконне знімання інформації з мереж зв’язку. А це значить - поховати справу. До чого тут якийсь райвідділ до диверсійної служби РФ?  І такі речі робляться  постійно.

– До речі, у Києві увесь час бачать сепаратистів, щодо діяльності яких треба відкривати справи, а вони гуляють центром столиці.

– Ці люди – не загроза для режиму Порошенка. А загроза йому – добровольці. Люди з активною патріотичною позицією, які готові ставити питання. Тому будуть ув’язнювати передусім добровольців або людей, які можуть створити спротив Порошенку. Геннадій Корбан активно критикував Порошенка. Я теж активно критикую Президента, і зараз мій помічник під домашнім арештом. Ми піддаємося переслідуванням. Нас вважають ворогами України. А сепаратисти на гачку. З ними можна домовитись, «подоїти».

Виталий Куприй АСН

– Аваков не ходить на комітети. Час від часу оприлюднюють інформацію про злочинні схеми, в яких він нібито замішаний.  Чи варто очікувати якихось справ?

– Хто буде проводити розслідування? Це тільки Генпрокурор може провести. А якщо Генпрокурор займеться Аваковим, одразу розвалиться коаліція. Президент втратить парламент. В принципі, ми за те, щоб піти на нові дострокові парламентські вибори. Зміна Авакова нічого не дасть, бо буде призначено іншу особу, яка чинитиме так само. Нам потрібно повне перезавантаження влади.

Якщо Генпрокурор займеться Аваковим, одразу розвалиться коаліція. Президент втратить парламент

– У владних кабінетах кажуть, що перевибори тільки поглиблять кризу.

– Будь-яка політична влада постійно так каже, що кращі не прийдуть. Але поступово в парламент заходять люди, у яких є чітка позиція, які не бояться боротися. Дай Боже, у новому парламенті буде краще. Порошенко дуже боїться, що у новому парламенті сформується нова коаліція, де БПП буде в меншості. Тож він буде змушений працювати на Україну або буде процедура імпічменту.

Катерина Щугорева, фото Дмитра Ліпавського, АСН



Переглядів: 291


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів


/-0,48005700111389-/ /-pc-/
Top