counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Яніка Мерило: Я не коштую для бюджету України нічого

Яніка Мерило:	 Я не коштую для бюджету України нічого

Українська влада обіцяла цього року розпочати впровадження електронного уряду, виділивши на інновацію 2 мільйони гривень. Про це не раз казав і Президент Петро Порошенко, і спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Проте далі намірів справа не зрушила. Немає ні плану впровадження, ні достатнього фінансування, ні відповідального.

Про особливості електронного управління, про те, чи допоможе воно в боротьбі з корупцією, а також про специфіку української політики «Аналітичній службі новин» (АСН) розповіла позаштатний радник міського голови Львова з питань новітніх технологій Яніка Мерило.

- Ви вже практично півроку як позаштатний радник мера Львова. Що вдалося зробити за цей час?

- Насправді багато чого вдалося. Перші електронні послуги, які з'явилися в Україні, створювалися у Львові. Ми забезпечили можливість ідентифікації людини через банк-ID, запустили Mobiil-ID, програму «Вікно можливостей», запровадили ID-картку, за допомогою якої можна оформити масу послуг: і проїхати в транспорті, і отримати дисконт.

Тобто кожен місяць ми робимо щось таке, що в масштабі всієї України буде інновацією. Ми поступово відкриваємо шлях до електронних послуг.

- Ви не думали про те, щоб ці інновації поширити на всю Україну?

- Думали й поширюємо. Наприклад, два тижні тому в Харкові прийняли стратегію електронного міста. Далі Дніпропетровськ. Там є і можливості, і мотивація для запуску інновацій. Також плануємо зустріч з мером Миколаєва, де обговорюватимемо нашу співпрацю. З Одесою взагалі спілкуємося регулярно.

Тобто зараз іде дуже активна робота. Те, що зроблено за минулі півроку, не робилося в Україні останні 24 роки. Створення банку-ID та інших електронних послуг - це лише початок. Насправді це все і є частина електронного уряду.

- На вашу думку, його створення хоч якось допоможе в боротьбі з корупцією?

- Безумовно. Якщо ви не спілкуєтеся з чиновником особисто, кому ви даватимете хабар? Ви в режимі онлайн зможете замовляти довідки та отримувати їх протягом одного дня. В Естонії це реалії, така практика давно існує. Отже це пряма боротьба з корупцією.

- Що ще Україна може запозичити в Естонії?

- Так сталося, що все, що ми пілотували у Львові, і було запозичене якраз у Естонії. Наприклад, банк-ID створили в Естонії ще у 1998 році. ID-картка, концепцію якої ми в хорошому розумінні слова скопіювали, з'явилася в Естонії у 2002-му. Там, до речі, вона вже є у всіх. Mobiile-ID теж з Естонії.

Навіщо вигадувати велосипед, якщо він уже існує? Саме це й дозволяє нам рухатися досить швидко. Але ми не просто копіюємо, а адаптуємо все під українські реалії.

- А фінансування звідки?

- Гарне питання. Держава цього року виділила лише 2 мільйони гривень на весь електронний уряд. Як я жартую, можна взагалі тоді було нічого не виділяти. Цього дуже мало і ні на що не вистачає. Наприклад, уряд Естонії тільки для пілотного проекту «Вікно можливостей» виділив 60 тисяч євро. Але знову-таки, якби у нас тут була стратегія на рівні держави в плані електронного уряду, з'явилися б і донори.

Зараз ми намагаємося пояснити уряду, що план на рівні держави потрібен ще вчора, а тому відкладати його розробку далі нікуди. Поки його немає, інвесторів знайти складно. Тому ми поки й робимо все тільки точково. Важливо, щоб українська влада точно визначилася, хоче вона запускати електронний уряд чи ні. Потрібен конкретний план з конкретним описом напрямків, послуг, концепцією і датами реалізації.

- Чому вам вдається впроваджувати сучасні технології, нехай і на рівні одного міста, а в уряду з цим проблеми?

- Я не знаю, це треба в них запитати. Але я хочу займатися реальною роботою і отримувати конкретний результат. А для них, мабуть, політика важливіша за результат.

- У вас політичні амбіції є?

- Поки немає. Мені досить того, що ми в моєму напрямку показуємо хороший результат і постійно рухаємося вперед.

- Як ви взагалі наважилися піти зі сфери IT у політику?

- Чесно кажучи, не думаю, що я в політиці. Я айтішник, який змушений бути в політиці, бо комусь необхідно проводити реформи. Але я всім завжди кажу, що при цьому залишаюся айтішником і не асоціюю себе з політикою.

- З вашої точки зору, у чому особливості української політики?

- Дуже багато кулуарних інтриг. Нереально багато часу йде на з'ясування стосунків. Та й використовується він дуже неконструктивно. Також украй багато домовленостей, не пов'язаних з раціональною роботою, спрямованою на результат. Така специфіка української політики - і це дуже велика проблема.

- Скільки людей працює у вашій команді?

- Кожним з напрямків опікуються різні люди. Наприклад, у нас є асоціація інвесторів, там один менеджмент. Якщо ж говорити про Львів, то там працює команда мерії. Також є IT-підприємства, які займаються окремими проектами.

- А хто їм зарплату платить? Держава?

- Ні. Я не чула, щоб хтось, хто працює на ці проекти, отримував зарплату з бюджету. Звичайно, крім співробітників Львівської мерії. Особисто я від держави Україна ніколи й нічого не отримувала. Моя помічниця фінансується особисто мною в безпосередньому розумінні. Я не коштую для бюджету України нічого (сміється).

- Тобто, ви працюєте безоплатно?

- Мої перельоти, наприклад, фінансує Естонія. Я п'ять років керувала інвестиційним фондом. Тому можу дозволити собі деякий час займатися, так би мовити, «Вікном можливостей». Утім, як і Айварас Абромавічус, і Наталія Яресько. Мені випала історична нагода, коли можна вплинути на якісь процеси й запустити реформи. Тут гроші не настільки важливі.

- Вас хтось запросив до України, чи цей крок був продиктований вашим особистим бажанням?

- Я з 2005 року керувала фондом, який інвестував в Україну, Прибалтику і Росію. Тому в цьому розумінні в Україні я дуже давно, просто не була публічною людиною. На початку 2015 року Айварас мене запросив своїм радником. А потім вже я поїхала працювати до Львова.

- І де вам працювати більш комфортно? Зараз у Львові чи в Києві, коли були радником міністра?

- У Львові, звичайно. Це навіть незрівнянно. В уряді, у різних міністерствах є дуже хороші команди, які націлені на результат, але мені набагато простіше працювати, коли я незалежна від одного міністерства або якогось статусу. Ось зараз я можу працювати з різними міністерствами, містами, політиками.

Украй важко було б досягти результату в моїй сфері, якби я працювала в одному міністерстві, а електронний уряд залежить від десятка різних відомств. Зараз у мене необмежені можливості. Саме це, мені здається, і вплинуло на результат.

- Ви вірите в те, що в Україні все-таки реформи будуть проведені?

- У нашій сфері, в IT, весь час ідуть реформи - і ми не стоїмо на місці. В інших сферах, звичайно, у нас є проблеми. Можна було зробити вже набагато більше. Я не знаю, чому цього не сталося і від чого це залежить. Весь світ не змінити. Але в будь-якому разі, нехай повільно, але зміни відбуваються. У тому числі і з нашою допомогою.

Дарина Шварцман, АСН



Переглядів: 139


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
більше матеріалів


/-0,29404902458191-/ /-pc-/
Top