counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Антон Геращенко: У цьому парламенті немає достатньої кількості голосів для відставки уряду

Антон Геращенко: У цьому парламенті немає достатньої кількості голосів для відставки уряду

Реформи в Україні тривають: міліція перетворюється на поліцію, в прокуратуру приходять нові люди на основі прозорого конкурсу. І, головне, за результатами опитування, зростає довіра до правоохоронних органів серед українців. Про те, які реформи потрібні Україні, яка роль преси у висвітленні перетворень в країні і коли буде відставка уряду, в інтерв'ю АСН розповів Секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Антон Геращенко.

— Антон, на сьогодні задекларовано реформи МВС, прокуратури. Які з цих реформ надихають вас понад усе?

— Мене втішає оновлення патрульної поліції, коли приходять нові люди, які до цього ніколи не працювали в правоохоронних органах, не зіпсовані корупцією та хабарництвом і нині гідно несуть свою службу. Ви знаєте, що нові патрульні зупиняють кортежі олігархів, змушують їх знімати незаконно встановлені проблискові маячки. І олігарх не може ні з ким вирішити цю «проблему». Вони зупиняють мажора, який вісім років поспіль перебував у розшуку, і тепер у нього немає шансів сховатися.

Я також задоволений тим, що нині по всій Україні йде набір в місцеві прокуратури. Якраз у той момент, коли ми з вами розмовляємо, відбуваються співбесіди в декілька місцевих прокуратур у режимі онлайн. І в цьому процесі беруть участь і народні депутати, і правозахисники, які стежать за тим, щоб до прокуратур потрапили найкращі й гідні. Мене також втішає відкритість органів влади, відкритість державних реєстрів. Кожен громадянин може дізнатися, яке майно є в будь-кого з чиновників.

Я є співавтором закону про відкриття митних декларацій. Щоб кожен знав, хто і за якою ціною розмитнює товари. І щоб представники громадянського суспільства могли контролювати, щоб ніхто не ухилявся від сплати податків. Я також вважаю правильним публікувати дані податкової звітності компаній порівняно з їхніми оборотами, щоб вся країна бачила, що одна компанія при обороті в мільярд гривень платить мільйон податків, а інша — сто мільйонів.

— Ви хвалите патрульну поліцію, але на її адресу можна почути багато критики. Мовляв, вони здатні тільки бабусь через дорогу переводити та кошенят із дахів знімати. А так їх всерйоз ніхто не сприймає: ні прав, ні повноважень. Однаково працює стара міліція. Як ви можете це прокоментувати?

У нас багато людей живуть і працюють за принципом «а баба-яга — проти»

— У нас багато людей живуть і працюють за принципом «а баба-яга — проти». Замість того щоб допомогти розвивати і облаштовувати державу — наприклад піти і попрацювати в органах влади — вони воліють займати відсторонену позицію і просто критикувати. Ось вам приклад про заміну місцевих прокурорів. Вперше в історії України людина може стати керівником місцевої прокуратури, не маючи досвіду. Досить юридичної освіти. Але документи подали лише 23% тих, хто раніше не мав досвіду роботи. Це свідчить про те, що люди не довіряють державі. І це, до речі, відповідальність і засобів масової інформації. Вони зазвичай нагнітають обстановку, відсуваючи на задній план об'єктивну картину світу. Але у нас як виходить: того, хто кричить, як у країні все погано, транслюватимуть значно частіше, ніж того, хто зможе викласти об'єктивну картину і розповісти про позитивні зміни.

— Тобто вони не мають рації. У нових поліцейських є повноваження.

— У них є повноваження, передбачені законом. Поліцейський не зобов’язаний проводити слідство. Цим повинні займатися слідчі, яких ми теж будемо міняти, підвищувати їм зарплати тощо. Завдання поліцейського — запобігти правопорушенням, затримати злочинця або надати допомогу в ситуації, в яку потрапили люди. Це передбачено законом про поліцію. Більшого вони і не повинні робити.

— Повертаючись до конкурсу на заміщення вакансій місцевих прокурорів: є інформація, що ті претенденти, які не пройшли відбір, загрожують тим, хто пройшов, змушують їх відмовитися від місця. Що вам про це відомо?

— Коли мені про це пишуть або телефонують, я завжди кажу: якщо є якісь факти, пишіть офіційну заяву. Ось вам приклад: минулого тижня було повідомлення від волонтерів, що вони зазнали нападу міліції на блокпосту в Донецькій області. Я з ними зв'язався і запитав: ви написали заяву? Ні. Я запитую: то як ви хочете, щоб ми з ними боролися? А один із них: я ж розумію, що ніхто їх не покарає. Тоді я: ні, покараємо! Заяву пишіть! Бо якщо кожен буде ось так відмовчуватися, то винуватих ніколи не покарають. Якщо навіть міліціонери будуть заперечувати, волонтерів було восьмеро, і їх показань як свідків достатньо, щоб затримати цих людей. Вже двоє з восьми волонтерів написали заяви. Мої помічники тримають цю справу на контролі. Тому ще раз повторюю: якщо людина на щось скаржиться, вона має звертатися і вимагати захисту своїх прав. Якщо ж вона сидить і мовчить, тоді ми жодним чином допомогти не зможемо.

— Чи не стане сайт для збору інформації про цих кандидатів, про початок роботи якого ви заявили в ФБ, інструментом для дискредитації «неугодних»?

— Ви можете переглянути пряму трансляцію, як проходить співбесіда. Члени комісії ставлять запитання і про матеріальне становище, і про досвід роботи. Це не питання дискредитації, а об'єктивного розгляду кандидатури. Оскільки члени конкурсних комісій не можуть знати всі історії життя здобувачів. Тому якщо хтось може сказати: цей кандидат — хабарник і негідник, та ще й зможе підтвердити це документально, наприклад за допомогою відеозапису, це стане аргументом для членів комісії. І його обов'язково про це запитають під час співбесіди. Сенс перевірки в тому, щоб обрати якнайкращих. Народ України через державу повинен наймати найефективніших менеджерів. Так, як це відбувається в приватному бізнесі. Раніше призначення районних прокурорів було приховано від людей. Сьогодні процес максимально прозорий. І особисто я намагаюся зробити цей процес відкритим для суспільства.

— Для України нормальна практика — суперництво між силовими відомствами: МВС, ГПУ, СБУ... Наразі ця тенденція триває?

— Так, вона збереглася. Вся проблема — у дублюванні функцій, чого немає в жодній європейській державі. Там кожний правоохоронний орган має свої чіткі повноваження. Наприклад, прокуратура в жодній країні ЄС не займається проведенням розслідувань. А в Україні прокуратура наглядає за дотриманням закону і проводить слідство. Так не повинно бути. Це суперечить Конституції. Минуло 19 років, і лише цього року пройшла процедура ухвалення закону, який дасть змогу зняти функцію слідства з прокуратури. Вона має лише наглядати за дотриманням закону і за тим, щоб не порушувалися права громадян.

— А як бути з Генпрокурором? Від Віктора Шокіна очікували значно більшого. Він анонсував гучні викриття, однак поки що ГПУ похвалитися нічим. Ваш прогноз: чи ставитимуть найближчим часом питання про відставку Шокіна, і якщо так, чи голосуватиме за неї «Народний фронт»?

— За законом, для того щоб Генпрокурора відправили у відставку, потрібно або його заява, або подання не менше третини народних депутатів або Президента. Якщо буде подання Президента, як це було по Яремі, «Народний фронт» його підтримає. Але справа — не у відставці Шокіна. А в тому, хто прийде на його місце. У нас від кожного чиновника чекають дива. Річ у тім, що цей чиновник не має змоги винаймати на роботу професіоналів. Я суджу за посадою міністра. Зарплата підлеглого міністра — 200—300 доларів, а на ці гроші хорошого юриста не візьмеш. Кращі фахівці беруть тисячі доларів на годину. Через це — низька якість ухвалених рішень, якість нормативних документів, поганий контроль їх виконання. Вся система не працює.

— Попри всі складнощі, МВС працює і звітує про успіхи. До речі, як просувається розслідування проти представників «Свободи» щодо подій під Радою 31 серпня? Вони вперто твердять, що влада їх переслідує, щоб не допустити перемоги на місцевих виборах і максимально дискредитувати.

— Є дві кримінальні справи. Одна з них — про кидання гранати, в якій підозрюють трьох молодих хлопців. Все є на відео. Друга — про деяких представників партії, яку ви назвали, в організації масових заворушень, які призвели до травмування співробітників правоохоронних органів. Є безліч відеодоказів, що провокації і зіткнення під Радою планувалися заздалегідь, щоб створити телевізійну картинку з метою поліпшення політичного іміджу. Якщо ви переглянете відеозаписи, то можна побачити, що представники партії прямо закликають атакувати правоохоронців. Якби цього не було, не було б смертей і поранень. Крім того, не всі ж постраждали від осколків гранати. Було багато побитих кийками. Били колишні депутати і міністри від партії «Свобода». Якщо заплющувати очі і вважати, що це правильно, то давайте відповімо: ми — європейська країна? Партія «Свобода» стверджує, що вбивць Небесної Сотні не покарано, а їх покарано. Але це аргумент, який не витримує жодної критики. На мій погляд, кожен має бути покараний за своє.

— Як ви вважаєте, чи реальна відставка Кабміну?

Я не вважаю наш уряд ідеальним, як не вважає його таким й більшість наших громадян. Але в нинішній ситуації потрібно дати їм змогу довести до завершення реформи, які вже були розпочаті

— Не думаю, що це трапиться наступного дня після місцевих виборів. Адже це не пов'язані між собою речі. У середині грудня виповниться рік з моменту затвердження програми уряду. За законом питання про недовіру уряду може бути поставлене не менше ніж за рік. І за цю недовіра мають проголосувати не менше половини депутатів Верховної Ради. Я не вбачаю на сьогодні в цьому парламенті достатньої кількості голосів для відставки Кабміну. З однієї простої причини. Для того щоб цю країну розвивати і йти вперед, потрібна хоч якась мінімальна політична стабільність. Я не вважаю наш уряд ідеальним, як не вважає його таким й більшість наших громадян. Але в нинішній ситуації потрібно дати їм змогу довести до завершення реформи, які вже були розпочаті.

Крім цього, не можна забувати, що наша країна знаходиться у важкій економічній ситуації. Ми півтора року живемо на кредити, надані західними партнерами. І ці партнери зацікавлені, крім іншого, в тому, щоб у нас була політична стабільність. Та водночас деякі політичні сили, зокрема й ті, які входять до коаліції, за фактом демонструють опозиційність. Ці сили зацікавлені в тому, щоб не чекати планових виборів, а форсувати процес. Бо їхній рейтинг зростає завдяки критиці, частково обґрунтованої, частково — ні. Але країна, в якій вибори в середньому проходять кожні два роки, не може стабільно розвиватися. Бо в такому випадку політики займаються лише популізмом.

— А ви в дострокові парламентські вибори навесні наступного року не вірите?

В нинішній економічній ситуації дострокові парламентські вибори збільшать представництво антиукраїнських партій. Адже не дарма лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко під час кожного виступу наполягає на необхідності дострокових парламентських виборів

— А у мене до вас зустрічне запитання: яку мету переслідують ці дострокові вибори? Вони приведуть до парламенту нових людей, які допоможуть побудувати європейську Україну? Я відповім: ні, не приведуть. В нинішній економічній ситуації дострокові парламентські вибори збільшать представництво антиукраїнських партій. Адже не дарма лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко під час кожного виступу наполягає на необхідності дострокових парламентських виборів. Колишні регіонали нині не при владі, але їм дуже хочеться повернутися. Вони користуються тим, що наша країна надто слабка і корумпована, щоб покарати цих осіб. Але я сподіваюся, що настане час, і в Президента не буде іншого шляху, окрім як разом з Генпрокурором притягати до відповідальності справжніх злочинців. І не тільки рівня Ігоря Мосійчука, а й більших птахів.

— У Росії проти вас порушено кримінальну справу за заклики до тероризму. Чим це вам загрожує? Чи змусить стати більш стриманим у висловлюваннях на адресу сусідньої держави?

— Мені абсолютно однаково, що думає злочинна російська влада, яка тримає в заручниках сотні наших людей. Зокрема і Надю Савченко. Я не збираюся обмежувати себе у висловлюваннях з приводу Путіна і його політики. Вірю, що рано чи пізно Росія встане з колін, усвідомить свої помилки. А я буду і словом і ділом допомагати, щоб росіяни якнайшвидше прозріли.

Вікторія Чирва для АСН



Переглядів: 49


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів


/-0,31882500648499-/ /-pc-/
Top