counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Микола Гордієнко: За посаду не тримаюся, судитися за неї не буду

Микола Гордієнко: За посаду не тримаюся, судитися за неї не буду

Відсторонений голова Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко зробив низку резонансних заяв, зокрема, що діючий уряд заблокував можливість викриття корупційних схем, а сам Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тепер ці схеми покриває. Наслідком стала відповідь з Кабміну: уже Яценюк звинуватив колишнього головного ревізора Гордієнка в участі у спланованій кампанії з повторення політичної кризи 2005 року. Обидва учасники конфлікту звернулися до Генеральної прокуратури України, щоб та з’ясувала, чия інформація правдива. Власною точку зору про те, що відбувається, в інтерв'ю «Аналітичної Службі Новин» (АСН) поділився Микола Гордієнко.

– 25 березня на засіданні Кабінету міністрів на очах у преси заарештований глава Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський та його заступник Василь Стоєцький. Як ви прокоментуєте цю подію? Пов'язуєте зі своїми заявами?

– Думаю, що цьому здивувався весь український народ. Прозвучала моя заява про те, що в Кабінеті міністрів здійснюється велике розкрадання бюджетних коштів. А те, що відбулося 25 березня, – думаю, це великий фарс. Це відзначили всі ЗМІ, включаючи європейські.

Крім того, як колишній правоохоронець, як юрист я впевнений, що там мало місце порушення закону. Не можу коментувати провину безпосередньо тих, кого затримували. Але сама процедура затримання, її здійснення – порушення закону. Думаю, з проханням оцінити ці дії варто звертатися в Генеральну прокуратуру.

– Ви говорили, що звернулися до Генпрокуратури з проханням розслідувати корупційні схеми в чинному уряді. Отримали вже хоч якусь відповідь від ГПУ?

– Самого документа за моїм зверненням я ще не бачив. Але знаю чітко, що мою заяву зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Й доручено головному управлінню ГПУ розслідувати всі питання, викладені в заяві. Тобто, заяви, озвучені мною на телебаченні, – будуть розслідуватися.

У ГПУ є інформація. Я надав наші супровідні листи за ревізіями.

– Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також просить Генеральну прокуратуру перевірити зроблені вами звинувачення за всіма пунктами. Вас уже викликали в Генпрокуратуру з цього приводу?

Якщо мене викличуть до Генеральної прокуратури, я дам відповідні свідчення.

– Не знаю, що там заявляв Арсеній Петрович. Та якщо мене викличуть до Генеральної прокуратури, я дам відповідні свідчення. Я ж зробив заяви не з якихось вигадок, так, як це зробив він по «Антонова» (що Гордієнко був відсторонений за необ'єктивність проведення фінансової перевірки концерну «Антонов», зловживання фінансових інспекторів під час аудиту великих державних компаній та відсутність дієвого контролю над державними коштами та майном, – авт.).

Мої заяви базувалися на даних роботи, проведеної нашою службою. Я говорив про ревізії. Я у жодному разі не втручаюся в проведення ревізій, так само як і керівник правоохоронного органу – в слідчі дії. Дії проводять фахівці, професіонали. За виконану роботу честь їм і хвала. Хочу сказати, що в колективі Державної фінансової інспекції працює 70% жінок. І якщо вони проявили настільки принципову позицію, показали реальну ситуацію, що і як сьогодні в державі, значить, в нашій країні не все втрачено.

– Народний депутат Микола Томенко впевнений, що якщо ГПУ серйозно хоче розслідувати злочинні схеми часів Віктора Януковича, необхідно забезпечити вам охорону. Вона вам справді потрібна?

– Ми всі дорослі люди, знаємо, що охорона від усього не рятує. Поки мені ніхто цього не пропонував, хоч знаю, що Микола Володимирович таку заяву робив. І не тільки він. Судді також.

Мене тільки раз супроводжувала охорона. Річ у тому, що коли я їхав у суботу на телевізійний ефір, побачив, що за мною йдуть дві машини. Я був сам за кермом. Спочатку відірвався від них. А потім попереду сталося ДТП, і вони мене наздогнали. Я змушений був зателефонувати в СБУ, і мені надали охорону, з якою я доїхав до студії, а потім додому, точніше туди, де ночував. Я місце проживання поки постійно змінюю.

– Отже, ви б не відмовилися від охорони?

– Я не знаю. Але судячи з засідання Кабміну, чекати можна чого завгодно. Якщо ми рухаємося в Європу, хочемо бути демократичною державою, а поводимося як дикуни. Ну, даруйте! Хіба ми тоді потрібні Європі такі? Що хочу, те й роблю – це не європейські принципи. У Німеччині міністр купила підгузки дитині, розрахувавшись з картки, де були державні кошти, і вона відразу подала у відставку. А тут мільярди розкрадених коштів. Повне зубожіння народу, пенсії відібрали і сидять, розповідають, що вони демократи, що вони борються з корупцією. Може, в країні щось не так? ..

– Обговорюючи ваші заяви, також зазначають, що так вас використовують у боротьбі за «Енергоатом» олігархи.

– Знаєте, я справді 4 березня – в той день, коли мене відсторонили, – мав заслуховування ревізорів по «Енергоатому». Вранці якраз слухав інформацію по Міністерству транспорту, яке в 2011 році було перейменовано в Міністерство інфраструктури, за цілих п'ять років. Там зачіпається період Євро-2012. А також – коли міністерство змінювало назву, а в такі моменти зазвичай пропадає майно і робляться великі махінації.

Відразу ж після цієї ревізії я заслухав інформацію по «Енергоатому» і атомних станціях. Це велика ревізія. Серйозний дуже об'єкт. І від мене як керівника вимагається контроль. Уже попередньо на схемі видно, що заниження закупівельної вартості – 100 мільйонів гривень. Але, наскільки мені відомо, воно більше ніж півмільярда гривень. І відразу, буквально за годину, мене відсторонили від займаної посади.

Хоч спочатку розгляду мого питання про відсторонення в порядку денному засідання уряду не було. Це рішення озвучили, і тільки через годину принесли документи. Але я за посаду не тримаюся. Просто виконую свої обов'язки.

– Будете домагатися поновлення на посаді голови Державної фінансової інспекції?

Вони хочуть, щоб Державна фінансова інспекція була кишеньковою.

– Я ні на чому не наполягатиму. Ось як усе йде, нехай так і буде. Кабмін проводить перевірку. Спочатку було дано одне доручення, потім його чомусь поміняли на інше і збільшили склад комісії до двадцяти чоловік. Я так розумію, нічого знайти не можуть. Але знаю точно, що Прем'єр дав розпорядження керівнику комісії написати хоч щось, щоб мене зняти з цієї посади. У мене принципова позиція. Я їм просто сильно заважаю. Вони хочуть, щоб Державна фінансова інспекція була кишеньковою, робила все, що потрібно їм.

Всі дії з боку Кабміну, щоб ми не могли працювати, ми витримаємо. І я дуже вдячний колективу за виконану роботу.

– До суду підете?

– У жодному разі судитися я точно не буду. Приймуть рішення зняти з посади – нехай знімають.

 

Юлія Артамощенко, АСН



Переглядів: 74


Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів


/-0,15858697891235-/ /-pc-/
Top