counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Тетяна Шевцова

Податок на виведений капітал є основою для ефективної ліберальної податкової реформи

18:32, 21.11.2016

Податок на виведений капітал є основою для ефективної ліберальної податкової реформи

Вочевидь для окремих політичних партій українського парламенту зараз найактуальнішим є популістський піар на тлі обговорення й остаточного прийняття державного бюджету на наступний рік.  Призабутою темою, але яка має безпосередній вплив на характер  наповнення бюджету країни, є тематика модернізації податкової системи. Актуальність питання є беззаперечною з огляду на те, що зараз приватний малий та середній бізнес функціонує на межах своїх бізнес-можливостей. Якщо б парламентарі чи інші партії найближчим часом вигадали ефективний механізм конвертації власного політичного популізму в реальні бюджетні надходження та інвестиції в економіку – таким би партіям була забезпечена довготривала парламентська прописка. Але зараз маємо ситуацію великої кількості податків, які насилу може сплачувати приватний бізнес.

Особисто є сподвижником ідеї трансформації податкової системи, яка  полягає у веденні податку на виведений капітал замість податку на прибуток, який і так, по суті, не сплачується.  Якщо говорити предметно, оподаткуванню підлягають лише кошти, які виводяться з бізнесу. В цифрах, наприклад, це означає, що коли ви виводите кошти шляхом виплати дивідендів, то в цьому разі застосовується ставка 15% до суми виплати (100 грн дивіденди, 15 грн податок). За умов інакших від попереднього  способу, то застосовується вже ставка 20%.

Яких результатів ця трансформація податкової системи має досягти? Найочевиднішими для мене є три. Перший результат, це тотальне спрощення самої системи оподаткування та адміністрування. Другим результатом є зменшення фіскального тиску. Останнім же є відмова від подвійної бухгалтерій та реінвестування у виробництво, адже переконана, що податок має  залежити не від суми прибутку, а лише від суми виведеного капіталу.

І найголовніше, скільки в фінансовому еквіваленті «коштуватиме» Україні ведення податку на виведений капітал?  Безумовно, йдеться про сотні мільярдів гривень. Оскільки на сьогоднішній день 67 % збитків держави складають несплачені податки великими компаніями (зокрема 475 млрд фінансово-промисловими групами). Саме вони займаються виведенням своїх коштів під 5 % за кордон. З 269 тис. підприємств сплачують податки лише 1086. Таким чином, держава і не має інших важелів впливу, окрім ганебного, напівкримінального збору.

Відповідно, зараз не лише експерти від бізнесу, але й сама бізнес-спільнота має стати «драйверами змін», особливо в податковій сфері та  створенні конкурентного продукту та послуг.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 116



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
більше матеріалів




/-0,2145791053772-/ /-pc-/
Top