counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Twitter

Європа звільнилася від залежності у російських енергоресурсах

08:01, 22.02.2023

Європа звільнилася від залежності у російських енергоресурсах

Споживання газу знизилося в Євросоюзі в серпні-січні на 19,3% порівняно з п'ятирічним середнім значенням, причому у Фінляндії воно впало на 57,3%, у Литві - на 47,9%, у Швеції - на 40,2% , йдеться у повідомленні статистичного бюро Євросоюзу Євростат

До даних можна відноситися по-різному. Важливим тут видається ось що: Євросоюз поставив собі завдання зняти залежність від російського газу. До 24 лютого була одна «дорожня карта» (мінус 50 млрд кубометрів у 2022 році, мінус 50 млрд кубометрів у 2023 році та мінус 50 млрд кубометрів до 2027 року), проте після 24 лютого всі попередні плани довелося переверстувати і ставити набагато жорсткіші умови - Відмова від російського газу до кінця 2022 року.

Невеликий струмок, що тече через Україну та Турецьким потоком, залишився за двома країнами з особливою позицією - Сербією та Угорщиною. Сербів, втім, притиснули одразу, повідомивши про своє крайнє невдоволення. Угорців, мабуть, притискатимуть пізніше. Турецький потік буде переформатований у Турецький хаб, де кермуватиме вже не Газпром, а Туреччина, тож залишиться лише одна труба через Україну, що, загалом, і все.

Суть у тому, що за всієї, скажімо так, непоказності євробюрократії вона продемонструвала свою здатність ставити і, головне, вирішувати вкрай нетривіальні завдання. На відміну від Росії, де управління будь-якими проектами втрачено геть (Щоб вони не робили, не йдуть справи. Мабуть, у понеділок ...), у Європі з проектним управлінням справи йдуть не на приклад краще.

Так, довелося піти на вкрай неприємні кроки, включаючи й жорстке соціальне нормування через дуже високі ціни на газ. Так, довелося задавити на якийсь час свою промисловість. Так, довелося в терміновому та спішному порядку перезапускати «брудні» енергетичні потужності (тут, втім, проблема була створена самими європейцями від першого до останнього пункту – дякую «зеленим» екстремістам).

Німці при цьому зуміли за один рік поставити та запустити два регазифікаційні термінали на узбережжі та включити їх до загальнонімецької мережі. Будь-який фахівець скаже, що таке досягнення на межі подвигу.

Політичної мети досягнуто. За неї заплачено дорого, але тепер, після того, як завдання вирішено, розпочинається новий проект – мінімізація збитків. Зараз європейці, знявши з себе проблему шантажу з боку Кремля, вибудовують нові баланси, частина з яких є тимчасовою, частина залишиться на постійній основі. Але вже без Росії. Це та риса, яку не переходитимуть точно.

У цьому плані Росія не має жодного шансу повернутися на європейський ринок у майбутньому. У всякому разі, на тих шоколадних умовах, які були до 24 лютого.

Тепер повернення буде зумовлене цілою низкою жорстких умов, причому значною мірою політичних. Нас знову почнуть годувати байками про нездорову конкуренцію, але будемо відвертими – все це створено самим Кремлем. І, до речі, на європейський ринок пустять (якщо пустять) не нинішніх, а наступних за ними. Відразу наступних або через одного-двох, але точно не цих. Ці вже зробили все, що змогли.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 12



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів




/-0,35476899147034-/ /-pc-/
Top