counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Тимур Чмерук

Економічні підсумки 2020 року: не все так погано

16:20, 11.01.2021

Економічні підсумки 2020 року: не все так погано

2020 рік, став тим самим «чорним лебедем» для всього світу. Пандемія коронавируса, яка захлеснула на початку року всі країни світу, стала справжнім випробуванням не лише для системи охорони здоров'я, а й для економік усіх країн світу. Як витримала випробування Україна?

За підсумками цього року стало очевидним, що українська економіка виявилася більш стійкою, навіть до таких несподіваних і складним випробуванням. Мінекономіки підтвердило свій прогноз про падіння ВВП на 4,8%. Раніше прогнозували падіння на 7%. До того ж, уже в наступному році очікується зростання на 4,6%, а курс гривні очікується стабільним, на рівні 29,1 грн за долар.

Згідно OECD Economic Outlook, December 2020 року, наш показник можна порівняти з падінням ВВП в Німеччині (-5,5%), Японії (-5,3%), Росії (-4,3%). І набагато краще ніж показники Аргентини (-12,9%), Франції (-9,1%), Італії (-9,1%) і Великобританії (-11,2%).

Основним фактором, який допоміг українській економіці вистояти в 2020 році, і який, як очікується, буде сприяти зростанню в 2021 році залишається суспільне споживання, яке активізувалося в третьому кварталі, після того як основні і найсуворіші заходи по карантину були зняті.

Зростання споживання пов'язаний з ростом у 2020 році номінальною зарплати на 9%, а реальної на 6,2%. Очікується, що в наступному році ці показники складуть відповідно 16% і 9,5%, що пов'язано з підвищенням мінімальної заробітної плати до 6 500 грн з 1 липня.

Також, позитивним фактором, який виник після обмеження карантину стало часткове падіння безробіття, яка була спровокована зупинкою роботи в приватному секторі, в основному в малому і середньому бізнесі.

При цьому, через помітну зміни орієнтації українського експорту в бік аграрної продукції, вдалося уникнути помітного падіння валютних надходжень.
У той же час негативним чинником стало зменшення інвестицій в промисловий сектор і зниження споживання електроенергії, що продовжує стримувати розвиток економіки.

Банківська система пройшла найважчі етапи корона-кризи досить легко, НБУ продовжує утримувати облікову ставку на рекордному для нашої країни рівні 6%. При цьому, політика в сфері зниження триває вже практично 7 місяців, теж свого роду рекорд. В наслідок чого ми побачили зниження ставок по кредитах, які могли досягати і 10% в окремих випадках.

Загальний негативний фактор для української економіки в останні і, напевно, майбутні роки є висока залежність України від зовнішніх запозичень. Незважаючи на те, що в 2021 році дефіцит бюджету буде менше, ніж в поточному році, він все одно вище норми в 3%. Таким чином, стійкість нашої країни буде визначаться не тільки зростанням ВВП, а й хорошими відносинами з кредиторами.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 21



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
більше матеріалів




/-0,21366882324219-/ /-pc-/
Top