counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Партійне будівництво в умовах кризи і політична конкуренція

12:30, 02.12.2020

Партійне будівництво в умовах кризи і політична конкуренція

Почну з того, що Політична партія в перекладі з грецького означає - «мистецтво управління державою», лат. pars - «частина». Це об'єднана група людей, яка ставить перед собою мету опанувати політичною владою в державі або взяти в ній безпосередню участь через своїх представників в органах державної влади і місцевого самоврядування. Історично так склалося, що в розвинених демократичних країнах на відміну від диктаторських режимів присутня яскраво виражена політична конкуренція яка забезпечується поєднанням декількох необхідних умов.

 Це реальна багатопартійність - свобода створення і рівні можливості для діяльності політичних партій, вільні і чесні вибори, свобода проведення публічних акцій і політичний плюралізм в ЗМІ. При цьому важливо відзначити, що у всіх країнах, які вважаються демократичними, присутні всі перераховані умови. У демократичних країнах політична конкуренція забезпечується поєднанням декількох необхідних умов.

Світові партійні  системі

Щодо партійних систем їх в світі є велика різноманітність, є приклади і безпартійних країн, це абсолютні монархії, такі як Оман, Об'єднані Арабські Емірати, Йорданія.

Диктаторським режимам притаманні однопартійні системи, яскравий приклад націонал-соціалістична партія Німеччини і КПРС Радянського Союзу.

У сучасній Росії при наявності безлічі партій, домінуючою є пропрезидентська партія - Єдина Росія, яка має переважну більшість представників у всіх органах влади. У Білорусі, яка є президентською республікою, існують безліч політичних партії різних ідеологій і позицій, проте їх участь в органах влади незначне. Навіть великі по білоруським мірками політичні партії рідко висувають своїх кандидатів на виборах, особливо на місцевих.

У розвинених демократичних країнах, присутня або двопартійна система як в США чи багатопартійні системи. 

У багатопартійних системах є кілька партій, що мають реальні шанси на широку підтримку населення. У державах, подібних Канаді і Великобританії, можуть бути дві сильні партії і третя, що досягає достатніх успіхів на виборах, щоб скласти реальну конкуренцію першим двом. Вона нерідко займає друге місце, але практично ніколи офіційно не очолювала уряд. Підтримка цієї партії може в деяких випадках переважити чашу терезів на гострому питанні в ту чи іншу сторону, таким чином, третя партія також має політичний вплив.

Для значного числа сучасних європейських демократій характерний відносно низький «прохідний бар'єр» на виборах, що дозволяє найбільш репрезентативно відобразити в парламенті поточні політичні уподобання. Як результат, в парламент проходить безліч партій, жодна з яких не володіє більшістю. В результаті переговорів між партіями складається парламентська коаліція, що володіє більшістю і приймає на себе управління державою.

 Класичним прикладом є політичні системи таких європейських країн, як Нідерланди, Бельгія, Данія, Швеція, Чехія, Німеччина, Італія, Ірландія, Сербія, Латвія, Естонія, Ізраїль.

Партійна трансформація України

В Україні за період її незалежності склалася багатопартійна система, яка трансформувалася з КПРС, що також відбивається на багатьох негативних суспільних процесах. В даний час стався феномен зсуву частини старих партійних еліт і заміщення новими. В результаті до влади прийшли безліч абсолютно нових політиків, цьому приклад останні президентські, парламентські та вибори до органів місцевої влади. Незважаючи на ці зміни в Україні зберігається необхідність у посиленні партійної конкуренції. 

Це обумовлено тим, що країна зберігає політичний крен у сторону партій які захищають бізнес інтереси олігархів. Тому є сенс в оновленні та вливання нових сил, політична Партія «Національна платформа» якраз і є партією нового формату. Вона об'єднує компетентних лідерів кожен зі своєї сфери, на основі центристських, християнських та демократичних цінностей і в системному підході до роботи. Загальна діяльність партії спрямована на трансформацію держави і перехід від кризового етапу в розвитку України.

Важливим моментом, є те, що в умовах соціально-економічної та політичної кризи в Україні складається ситуація, коли виникає можливість новим силам нарощувати партійне будівництво і тим самим сприятливо впливати на всі процеси. І не дивлячись на те, що нам всіляко ставили «палиці в колеса», не давали реєструвати партію, не допустили до участі у виборах до місцевих органів влади, ми продовжуємо рухатися вперед. 

Йде системне партійне будівництво, реєструються партійні осередки, динамічно додаються нові члени у всіх регіонах. Формується блок ефективних рішень, впроваджуються місцеві ініціативи в регіонах, в роботі партії бере активну участь молодь і багато іншого. У той час коли всі інші партії призупинилися, ми рухаємося вперед і нарощуємо обороти.

 

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 18



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів




/-0,31813216209412-/ /-pc-/
Top