counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Березня
18 Березня
Всі новини...

Катерина Одарченко

Дороги або здоров'я?

11:30, 27.11.2020

Дороги або здоров'я?

У той час, коли в Україні кожен день нові рекорди по захворюваності коронавірусів, а система охорони здоров'я, з цілком очевидних причин просто може не витримати наш уряд виділяє однакові суми на «Велику будівництво» і на медицину.

Я впевнена, що читачі блогу самі вирішать, що важливіше: здоров'я українців або рейтинг президента, який намагаються утримати за допомогою «Великий будівництва». Також залишу оцінку якості доріг, для тих людей, які кожен день ними користуються. Зараз же я хочу поговорити про медицину, її реформу, що за цим стоїть і коли ми отримаємо в Україні якісне медичне обслуговування.

 


У чому суть медичної реформи?

За красивими словами і гаслами про «грошах, які ходять за пацієнтом», «особистих сімейних лікарів», підвищення зарплат для медиків криється головна суть реформи - скорочення медичних установ, персоналу і, в підсумку, витрат держави на медицину.

По суті, цю частину реформи, вже добре відчули на собі жителі сіл і невеликих міст. У 2020 році, ми можемо констатувати, що мережа сільських ФАПів була повністю зруйнована, залишивши після себе, тільки «Пункти здоров'я», в яких прийом пацієнтів йде 1-2 рази в тиждень згідно розкладу. А в тих районних центрах, де лікарні ще залишилися - йде масове скорочення відділень і, відповідно, персоналу.

Одним словом, все йде до того, що великій частині лікарів доведеться виїхати за кордон, де їх чекають з розпростертими обіймами, створюючи всі умови або перейти в приватні клініки, в яких і зарплата вище, та обладнання в наявності. Звичайним же громадянам доведеться забути про існування 49 статті Конституції України: «Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування».

Методи виходу з медичного кризи.

Чи є вихід з даної ситуації? Безумовно, нашій країні потрібна нова державна стратегія у сфері охорони здоров'я. При цьому, дана стратегія повинна бути розроблена як на середньострокову, так і на довгострокову перспективу. На вищому рівні держави повинні знати і розуміти до чого ми прийдемо в медичній сфері через 5, 10 і 20 років.

 


Також, потрібно терміново позбутися від хибної практики «підвищення зарплат» за рахунок скорочення персоналу в принципі. Виходом у цій ситуації може служити введення повноцінної страхової медицини. Переваги в страхуванні здоров'я очевидні:

Значне підвищення оплати медичним працівникам і, як наслідок, зростання престижності професії лікаря.

Доступність медичних послуг і ліків незалежно від рівня доходу і місця проживання.

Контроль за рівнем медичних послуг з боку страхових компаній.

При цьому, обов'язково введення пакету безкоштовних послуг, яким зможуть скористатися незахищені верстви населення, а також пільг або взагалі безкоштовні програми страхування для пенсіонерів та дітей.

Тільки в цьому випадку, при введенні в Україні страхової медицини, медики побачать нарешті той обіцяний зростання цін, а решта українців обіцяне якісне медичне обслуговування.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 6



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Є такий вислів — «я в шоколаді» Воно означає те, що людина повністю задоволена своїм життям, вона щаслива в ос....
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкоголізм - хвороба або звичка? Астрологи впевнені, схильність до надмірного вживання міцних напоїв залежить ....
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
19 березня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святих мучеників Хрісанфа та Дарію У нар....
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам належить важливе прийняття рішень Будьте впевнені у своїх діях ....
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливий зв'язок із вашим партнером Енергія, яка ....
більше матеріалів




/-0,15976595878601-/ /-pc-/
Top